Daniel Pipes: Poetins invasie verscheurt het Westen

De Russische president Vladimir Poetin (L), de Chinese president Xi Jinping en toenmalig president van Iran Hassan Rouhani op de top van de Shanghai Cooperation Organization, 14 juni 2019, in Bishkek

Hoe heeft de crisis in Oekraïne het politieke leven in het Westen beïnvloed? Diep maar tegenstrijdig. De invasie van Vladimir Poetin wekte slapende bevolkingsgroepen op voor eeuwige machtsrealiteiten, verergerde linkse de-platforming en versterkte op bizarre wijze zijn aantrekkingskracht op rechts.

Machtsrealiteit : een eeuwlange vrede na de Napoleontische oorlogen zorgde ervoor dat Europeanen mentaal niet voorbereid waren op het bloedbad van de Eerste Wereldoorlog; op dezelfde manier bracht de 77-jarige vrede na de Tweede Wereldoorlog een foutieve Europese veronderstelling voort dat handel en diplomatie de problemen van het continent zouden kunnen oplossen. Militaire kracht werd gezien als anachronistisch als slavernij. Slogans als “Er is geen militaire oplossing” en “Oorlog heeft nooit iets opgelost” hadden de overhand.

Ondertussen blijft het niet-westen gefocust op de tijdloze waarheden van militaire macht. Hier probeert Xi Jinping van China een grote machtshegemonie te maken. Daar creëert de Russische Vladimir Poetin twee nieuwe “volksrepublieken” en valt hij herhaaldelijk buren binnen om het Russische rijk te herstellen. Kim Jong-un bouwt Noord-Korea’s nucleair arsenaal op en Ali Khamenei streeft ernaar hetzelfde te doen voor Iran. Kleinere tirannen in Venezuela, Syrië en Birma zetten de strijdkrachten in om hun eigen volkeren te brutaliseren.

Veel westerlingen negeerden deze vele tekenen en werden op 24 februari in shock wakker door het nieuws over de Russische invasie. Het blijkt dat ruwe macht niet achterhaald is, dat handel de oorlog niet verdringt. Met ongewone snelheid beëindigde Zwitserland een neutraliteit die teruggaat tot 1815 en sanctioneerde Rusland. Zweden en Finland, lang schichtig over toetreding tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, toonden plotseling interesse.

Het belangrijkste is dat Duitsland van de ene op de andere dag meer dan 50 jaar Ostpolitik ongedaan heeft gemaakt. Kanselier Olaf Scholz verhoogde de militaire uitgaven met een eenmalige infusie van € 100 miljard en beloofde meer dan 2 procent van het Duitse BBP aan het leger te besteden, en specificeerde dat percentage zelfs in de grondwet. 

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz krijgt een staande ovatie tijdens zijn toespraak in de Bondsdag als reactie op de Russische invasie van Oekraïne op 27 februari 2022

Om de context van deze verschuiving te begrijpen, moet u er rekening mee houden dat de belangrijkste gevechtstanks van Duitsland zijn afgenomen van 5.000 in 1989 tot 300 op dit moment. Hij beloofde ook om energiereserves voor kolen en aardgas te creëren, F-35-gevechtsvliegtuigen te kopen en LNG-faciliteiten te bouwen. De New York Times noemde deze stappen terecht ‘een verbazingwekkende – en plotselinge – ommekeer in decennia van Duits buitenlands beleid’. Op dit moment pacifistische waanvoorstellingen onhoudbaar.

De-platforming : de buitensporige acties van Poetin bevestigden en versterkten de trend van links om afwijkende meningen uit te sluiten. De Internationale Schaakfederatie verbood Sergey Karjakin, een Russische schaakkampioen, om deel te nemen omdat hij zijn steun betuigde aan de invasie. Een Russische symfonische dirigent, Tugan Sokhiev, nam tijdelijk ontslag bij het New York Philharmonic en het Orchestre National du Capitole in Toulouse. Een ander, Valery Gergiev , verloor zijn positie bij de Münchener Philharmoniker omdat hij niet reageerde op een eis van de burgemeester van München om Poetins ‘wrede aanvalsoorlog’ binnen drie dagen te veroordelen.

Het meest opvallende was dat operazangeres Anna Netrebko de invasie zonder aarzelen veroordeelde, maar Poetin niet bij naam noemde: “Ik ben tegen deze zinloze aanvalsoorlog en ik roep Rusland op om deze oorlog nu meteen te beëindigen om ons allemaal te redden. We moeten vrede nu.” Misschien was ze bang om Poetin te noemen uit angst voor haar familie of een andere legitieme zorg. 

Het maakt niet uit: de Metropolitan Opera van New York City ontsloeg haar, terwijl General Manager Peter Gelb zei: “Anna is een van de grootste zangeressen in de geschiedenis van de Met, maar met Poetin die onschuldige slachtoffers vermoordde in Oekraïne, was er geen weg vooruit.” Netrebko annuleerde vervolgens preventief geplande optredens op drie grote Europese podia en Center Stage Artist Management liet haar vallen als klant.

Russische sopraan Anna Netrebko (L) en dirigent Valery Gergiev

De Europese Unie eiste dat zoekmachines in principe alle websites boycotten die verbonden zijn met de Russische regering, inclusief de RT- en Spoetnik-media, en elke reproductie van hun inhoud. Op eigen initiatief veranderden techreuzen hun algoritmen om Rusland te straffen.

De trend werd een beetje absurdAlexander Malofeev , 20, veroordeelde de oorlog in Oekraïne als “vreselijk en bloedig”, maar werd niettemin geannuleerd door het Montreal Symphony Orchestra, dat het “ongepast” verklaarde om hem te presenteren. Het Peoria Symphony Orchestra verving een werk van de Rus Rachmaninoff door een werk van de Duitse Beethoven. Het Cardiff Philharmonic Orchestra heeft Tsjaikovski-werken uit zijn programma geschrapt. De Universiteit van Milaan-Bicocca in Italië heeft een lezingenreeks over Fjodor Dostojevski geannuleerd. Veel andere symbolische handelingen , zoals het dumpen van wodka met Russisch klinkende namen of het hernoemen van Russische dressing, maakten de dwaasheid compleet.

Deze precedenten wijzen op een angstaanjagende trend: klanten vielen af ​​tenzij ze Black Lives Matter onderschrijven, studenten werden uitgezet als ze twijfelden aan antropogene klimaatverandering, werknemers ontslagen omdat ze geen petities ondertekenden die ‘islamofobie’ veroordelen, winkels die gedwongen werden te sluiten vanwege juridische stappen wegens onwil om homo’s te erkennen huwelijk, stelt dat ze zaken verliezen vanwege transgendertoiletten.

Ondertussen gaat het harde optreden tegen kritiek op het islamisme door. In hetzelfde Duitsland dat zijn besluit vond tegen Rusland, kreeg Michael Stürzenberger een boete van 800 euro voor zijn onaanvaardbare gedachten over de islam. De mainstream rechts kan verwachten dat het zichzelf steeds meer gedeplatformeerd en uitgesloten zal zien.

Putinisme: de groeiende woede van rechts over dit en ander links beleid inspireert Poetin een zwak, het meest zichtbaar in de Verenigde Staten, maar ook duidelijk zichtbaar in Frankrijk en Canada. De Amerikaanse trend begon met de Tea Party-beweging, gevolgd door de verkiezing van Donald Trump, de “gestolen verkiezingen” van 2020, verzet tegen het COVID-19-vaccin en nu de invasie van Oekraïne.

Tucker Carlson, de televisiepresentator, verwoordde dit sentiment kernachtig: “Heeft Poetin me ooit een racist genoemd? Heeft hij gedreigd me te laten ontslaan omdat ik het niet met hem eens was?” Carlson vroeg verder of Poetin ‘rassendiscriminatie’ op scholen had gepromoot, fentanyl had gemaakt of had geprobeerd ‘het christendom uit te bannen’.

Fox News-presentator Tucker Carlson biedt op 22 februari 2022 steun aan Poetin

Poetin speelde zelf handig op deze sympathie en presenteerde zichzelf als een rechtse held die traditionele waarden vertegenwoordigt. Een maand nadat hij Oekraïne was binnengevallen, wijdde hij een hele toespraak aan wat hij ‘cultuur annuleren’ noemde en gedurfd vergeleek hij de linkse kritiek op auteur JK Rowling (vanwege haar opvattingen over transgenderisme) met het Westen dat Rusland annuleerde, ‘een hele duizendjarige oud land.” Rowling verwierp deze ouverture en reageerde met #IStandWithUkraine, maar de vergelijking vond wel enig voordeel.

Samenvattend: de bijna universele westerse veroordeling van de Russische invasie heeft de militaire vastberadenheid verbeterd, zelfs als het het politieke leven verder heeft aangetast.

Daniel Pipes (DanielPipes.org , @DanielPipes ) is voorzitter van het Middle East Forum. © 2022 door Daniel Pipes. Alle rechten voorbehouden.


Update 30 maart 2022 : Anna Netrebko hekelde krachtig de invasie van Oekraïne (“Ik veroordeel uitdrukkelijk de oorlog tegen Oekraïne en mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van deze oorlog en hun families”) en distantieerde zich van Poetin (“Ik ben geen lid van een politieke partij, noch ben ik verbonden met een leider van Rusland”), maar nogmaals, ze noemde Poetin niet bij naam, dus de Gelb van de Metropolitan Opera vond haar positie opnieuw onvoldoende:

Na het lezen van Anna’s verklaring zijn we niet bereid om van standpunt te veranderen. Als Anna laat zien dat ze zich op de lange termijn werkelijk en volledig heeft losgemaakt van Poetin, zou ik graag een gesprek aangaan.

Update 1 april 2022 : Netrebko kan gewoon niet winnen. Haar laatste verklaring, gisteren hierboven vermeld, heeft haar in het nauw gedreven in Rusland, waar ze nu wordt bekritiseerd en gede-platformeerd. Dit is niet alleen oneerlijk, maar het is waarschijnlijk ook een voorbode van het dilemma waar anderen in terecht zullen komen als de afgelastingen achter hen aan komen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Daniel Pipes “Putin’s Invasion Scrambles the West” van 30 maart 2022 op de site van Daniel Pipes Middle East Forum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.