Mars van de Levenden wordt hervat na een onderbreking van twee jaar; samen met laatste overlevenden van de Holocaust

De Internationale Mars van de Levenden zal deze maand haar jaarlijkse pelgrimstocht naar de overblijfselen van de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau in Polen hervatten na een onderbreking van twee jaar.

Vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne, dat grenst aan Polen, zal de mars beperkt van omvang zijn, aldus de organisatoren. Slechts ongeveer 2.000 mensen zullen aanwezig zijn. De jaarlijkse mars zal plaatsvinden op 28 april en valt samen met Yom HaShoah, de officiële Holocaust-herdenkingsdag van Israël.

De leiding van de organisatie zei in een verklaring:

“In de afgelopen jaren hebben de Internationale Mars van de Levenden en de wereld als geheel veel Holocaustoverlevenden verloren. Dit is bijna de laatste kans om samen met Holocaustoverlevenden te marcheren. Het is onze verantwoordelijkheid om de fakkel van hun nagedachtenis te dragen, zelfs in het licht van de tragische aanhoudende oorlog in Oekraïne.”

Eve Kugler, een overlevende die aan de mars zal deelnemen, waarschuwde ook voor het afnemende aantal levende getuigen van de Holocaust:

“Wij overlevenden worden een steeds zeldzamer ras. En dit zou jou meer zorgen moeten baren dan mij. Je zou je zorgen moeten maken omdat haat tegen Joodse mensen en ontkenning van de Holocaust nog steeds wijdverbreid zijn. Als dit is hoe de herinnering aan de Holocaust wordt behandeld – of ik mag zeggen misbruikt – wanneer degenen die het hebben geleden nog steeds hier zijn om ons verhaal te vertellen … hoeveel erger zal het dan zijn als de overlevenden niet meer zijn dan een verre herinnering?”

Eitan Neishlos, de kleinzoon van Holocaustoverlevende Tamar Zisserman, benadrukte de verantwoordelijkheid van jongeren om de herinnering aan de Holocaust en de overlevenden voort te zetten.

“Uit groot respect voor degenen die zijn omgekomen en een enorm respect voor de overlevenden, wordt de verantwoordelijkheid vandaag overgedragen aan leden van de derde generatie. Vanaf nu zullen we hun herinnering bewaren en van onszelf eisen dat ‘nooit nooit betekent’. Deze plicht is geen last, het is een voorrecht.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “‘March of the Living’ Resumes After 2-Year Hiatus: ‘Almost the Last Opportunity to March With Holocaust Survivors’” van 3 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.