Hamas verhinderde dat Islamitische Jihad raketten op Israël afvuurde om escalatie te voorkomen

Hamas, de islamistische terroristische groepering die de Gazastrook regeert, heeft onlangs verhinderd dat de op een na grootste gewapende factie van de enclave raketten op Israël afvuurde in een poging een escalatie van de vijandelijkheden te voorkomen, meldden Israëlische media maandag.

Hamas kwam tussenbeide nadat drie terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) waren gedood terwijl ze het vuur opende op een Israëlisch veiligheidsteam dat hen op de Westelijke Jordaanoever wilde arresteren, aldus de openbare omroep Kan.

Niet-benoemde Palestijnse bronnen die door de krant worden geciteerd, zeiden dat Hamas PIJ duidelijk maakte dat het op dit moment geen nieuwe ronde van gevechten met Israël wil.

Hamas probeert de controle over Gaza te behouden en lijkt te willen dat hernieuwde gevechten met Israël plaatsvinden op zijn eigen voorwaarden, merkte Kan op. 

De terroristische groepering concentreert zich naar verluidt op Jeruzalem, waar de situatie extreem gespannen is vanwege de Ramadan-vakantie en een reeks terroristische aanslagen in Israël waarbij de afgelopen twee weken 11 mensen om het leven kwamen.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zei zondag eveneens dat “Hamas geen escalatie wil”. “We gaan ervan uit dat er escalatie kan zijn, maar de inwoners van Gaza – inclusief Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad – moeten kiezen wat voor soort Ramadan ze willen”, zei hij tegen Yedioth Ahronoth .

“Als er vanaf de strip wordt opgetreden tegen Israël, zal Gaza het soort pijn voelen waarvan ik voorstel dat het deze zichzelf bespaart”, voegde hij eraan toe. “Ze kennen onze capaciteiten, met al onze middelen. Als ze het geweerslot losmaken, komen we op ze neer.’

Vorige week ontmoette de leider van de Iraanse proxygroep Hezbollah in Beiroet de secretaris-generaal van PIJ, die ook wordt gesteund door Teheran.

Volgens een communiqué dat na de besprekingen werd gepubliceerd, besprak het paar “de laatste situaties in de Palestijnse arena, de ontwikkeling van de jihadistische operaties in de bezette gebieden in 1948 [Israël], en de operaties die de afgelopen dagen plaatsvonden”, verwijzend naar tot de golf van terroristische aanslagen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Hamas Prevented Islamic Jihad From Firing Rockets at Israel to Avoid Escalation: Report” van 4 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.