Geweld tegen Joden in de diaspora is niet de schuld van Israël

Jiddische affiche, Kiev, Oekraïne, ca. 1918, JIVO

Als de terreurgolf zich elders verspreidt, zal de reden de normalisatie van anti-Israëlische haat en zelfgenoegzaamheid over islamistisch radicalisme zijn, en niet dat Joden de last dragen van ‘wit privilege’.

Na drie Arabische terreuraanslagen in een week die 11 levens hebben gekost, verkeren de Israëlische regering en de burgers in een verhoogde staat van alertheid en maken ze zich zorgen over de mogelijkheid dat een reeks individuele aanvallen uitmondt in een derde intifada. 

Maar veiligheidsfunctionarissen hebben een moment bespaard tijdens hun mobilisatie om de inspanningen om de terreur in de straten van de steden van Israël te bestrijden op te voeren, met nog een ander punt van zorg. 

Volgens de stafchef van de Israel Defense Forces, luitenant-generaal Aviv Kochavi, overwogen de leiders van het land ook de mogelijkheid dat Joden in de diaspora ook het doelwit zouden kunnen zijn van Palestijnse radicalen en/of hun buitenlandse sympathisanten.

Kochavi werd geciteerd door de Israëlische televisiezender Channel 13 en zei: “Er is een reële bezorgdheid dat het copycat-effect zou kunnen leiden tot pogingen om Israëlische en Joodse doelen over de hele wereld te raken.” Hij ging niet in op deze potentiële dreiging, hoewel het rapport zei dat Israëlische veiligheidsdiensten, waaronder de Mossad, de pogingen zouden moeten opvoeren om dergelijke terreur buiten de Joodse staat te bestrijden.

Als Kochavi gelijk heeft, zal dit waarschijnlijk leiden tot een hernieuwd debat onder sommigen van Joods links over wie werkelijk verantwoordelijk zal zijn voor aanvallen op Amerikaanse Joden. Het is onvermijdelijk dat sommigen zullen zeggen dat de schuld bij Israël ligt voor het beleid waarvan critici vaak beweren dat het een terroristische reactie van onderdrukte Palestijnen onvermijdelijk maakt.

Dat is de zin die we waarschijnlijk zullen horen van anti-zionistische groepen zoals Jewish Voices for Peace en IfNotNow, die zelf vaak antisemitisme smokkelen, ze denken nu al dat Israël de schuld is van alles wat er mis is in het Midden-Oosten en elders. Dergelijke drogredenen zullen waarschijnlijk ook tot op zekere hoogte worden herhaald door liberale zionisten die de Palestijnse onverzettelijkheid negeren en geloven dat Israël van zichzelf moet worden gered. Zulke mensen denken dat de weigering van Israëli’s om zelfmoordbeleid te voeren dat Amerikaanse joden aanbevelen, tot een ramp voor iedereen zal leiden.

Dat is om een ​​aantal redenen diep verkeerd.

De eerste is omdat het de internalisering van antisemitisme door joden weerspiegelt, van wie velen altijd hebben gereageerd op haat tegen hen door het te zien als een product van hun eigen gedrag of fouten. 

De waarheid is dat antisemitisme altijd gaat over de antisemieten, niet over wat de joden denken of doen. Joden worden gehaat om verschillende, vaak tegenstrijdige redenen, en degenen die de remedie ervoor in zichzelf zoeken, zoeken altijd op de verkeerde plaats.

Deze houding weerspiegelt ook een zekere blindheid over de manier waarop radicale islamisten en hun linkse bondgenoten een geloofssysteem hebben gecreëerd dat niet zozeer een excuus is voor antisemitisme, maar dat het voorziet in een grondgedachte.

Terwijl Israëli’s het belangrijkste doelwit waren van terroristen die Joden wilden doden, zijn Joden elders ook vaak het doelwit geweest. Een opkomend antisemitisme, aangewakkerd door de impact van massale immigratie uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in combinatie met linkse vooroordelen tegen Israël, heeft het gevaarlijk gemaakt om vrij door de straten van grote West-Europese steden te lopen terwijl je sieraden of kleding draagt ​​die identificeert een persoon als joods.

Vorig jaar nog leidde het 11-daagse conflict van Israël met Hamas in Gaza, waarbij de terreurgroep meer dan 4.000 raketten en raketten op Israël afvuurde, ook tot daden van anti-joods geweld in de straten van Amerikaanse steden. In januari nam een ​​persoon die de Verenigde Staten wilde dwingen een veroordeelde terrorist vrij te laten gijzelaars in een synagoge in Texas, wat resulteerde in een impasse die gelukkig geen slachtoffers maakte.

Gezien het feit dat er de laatste jaren een gestage toename is van antisemitische incidenten in Amerika, waaronder gewelddaden, zou het niet verwonderlijk zijn als een nieuwe opflakkering in het Midden-Oosten zou leiden tot een nieuwe ronde van aanvallen op Joden elders.

Dat elementen in de Verenigde Staten anti-joods terrorisme steunen, werd deze week duidelijk toen enkele honderden demonstranten van radicale groeperingen door de straten van New York marcheerden tegen Israël. 

Hoewel oorspronkelijk gepland als een begeleidend protest tegen de demonstraties van 30 maart “Landdag” door Arabieren in Israël, maakten degenen die kwamen opdagen van een aantal pro-BDS en anti-zionistische groepen hun gevoelens duidelijk. Ze scandeerden “intifada tot de overwinning” en andere leuzen, zoals “van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn”, “verzet is gerechtvaardigd als mensen gekoloniseerd worden”, “New York tot Gaza, globaliseer de intifada” en “daar is maar één oplossing: de intifada-revolutie.”

Ze kunnen worden afgedaan als uitbijters. Maar wat niet kan worden genegeerd, is dat hun opvattingen geworteld zijn in ideeën die worden gepropageerd door anti-Israëlische groepen zoals Students for Justice in Palestine (SJP) en de Council of American-Islamic Relations (CAIR), die zich kunnen voordoen als pleitbezorgers van menselijke of burgerrechten en formeel afwijzen van antisemitisme, maar die in plaats daarvan bolwerken zijn van radicalen die de eliminatie van Israël steunen.

Het vermogen van dergelijke groepen om met succes te beweren dat ze namens alle Amerikaanse moslims spreken, is al erg genoeg. Nog verontrustender is de manier waarop sommigen aan Joods links bereid zijn om hun beweringen te herhalen dat organisaties die hun radicalisme onder de aandacht brengen, onverdraagzaam zijn. Wijzen op het verband tussen islamistische overtuigingen en geweld in het Midden-Oosten en elders is gezond verstand, niet ‘anti-moslim’.

De aanvaarding van sommigen aan de Joodse linkerzijde van een vals verhaal over “islamofobie” ontwapent in wezen Joden en anderen in de strijd om op te komen tegen degenen die antisemitisch activisme steunen. Zoals JNS deze week meldde, annuleerde een JCC in Omaha het optreden van Richard Green van het Clarion Project, dat online extremisme volgt (en wiens adviesraad gedeeltelijk bestaat uit vooraanstaande moslimgematigden) vanwege valse beweringen van onder meer de lokale afdeling van de Anti-Defamation League dat het een “extreemrechtse” en “anti-moslim” groep was.

Hoewel deze mainstreaming van islamisten en de marginalisering van anti-islamisten op zichzelf zeer verontrustend is, creëert ze een omgeving waarin antisemitisme wordt genormaliseerd. Net zoals sommigen Israël de schuld geven van degenen die het haten, gebeurt hetzelfde met anderen die zich uitspreken tegen islamisten. Het islamofobie-verhaal zet in wezen de waarheid op zijn kop door alle aandacht voor radicale moslims als haat te behandelen, terwijl de haat tegen joden en Israël wordt genegeerd of gerationaliseerd.

Het is ook verbonden met de groeiende invloed van intersectionaliteit en kritische rassentheorie. Die giftige mythen die door de academische wereld en veel progressieven worden omarmd, bestempelen Israël en zijn aanhangers ten onrechte als onderdrukkers die begunstigden zijn van “white privilege” en analoog aan tegenstanders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

The Squad against Jews and Israel

Het is die manier van denken die velen aan de linkerkant ertoe heeft gebracht hetzelfde te doen voor figuren als vertegenwoordigers Ilhan Omar (D-Minn.) en Rashida Tlaib (D-Mich.), die in wezen een pass krijgen voor hun uitingen van vooroordelen tegen joden en steun voor de antisemitische BDS-beweging. 

Inderdaad, toen zij en andere “progressieve” collega’s zoals “The Squad’s” Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) reageerden op het Hamas-terreuroffensief met toespraken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die Israël demoniseerden en belasterden, was het nauwelijks verrassend dat geweld tegen joden in de Verenigde Staten volgde.

Wat er afgelopen voorjaar gebeurde, toonde aan dat het verband tussen opruiende retoriek gericht tegen Israël, dat doordrenkt is van traditionele antisemitische stijlfiguren, tot verbale en fysieke aanvallen op straat verre van zwak blijft.

In dat licht bezien is potentieel geweld tegen Amerikaanse joden tijdens een theoretische derde intifada niet iets wat de inlichtingendiensten van de Mossad kunnen onderdrukken. Het is eerder het product van een politieke cultuur die antisemieten heeft gelegitimeerd en probeert hun tegenstanders te delegitimeren. 

En in plaats van de natuurlijke reactie op Israëlisch gedrag, zal mogelijk anti-joods geweld het resultaat zijn van het mogelijk maken van Jodenhaat door politieke en culturele krachten die worden gedomineerd door degenen die zich in de wakkere ideologie verdiepen. 

Als joden of Israëli’s zich echt zorgen maken over het potentieel voor geweld tegen Amerikaans-joodse gemeenschappen, dan moeten ze hun aandacht richten op intersectionele ideologen – zowel joodse als niet-joodse – en niet op vergeefse pogingen om antisemitisme te beteugelen door degenen die altijd de schuld zullen geven Israël eerst.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jonathan S. Tobin Violence against Diaspora Jews is not Israel’s fault” van 1 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.