Duizenden Palestijnen in Jordanië demonstreren in Amman: annuleer vredesverdrag met Israël

Amman, Jordanië, 30 maart 2022. Israël’s president Isaac Herzog (L) en de Jordaanse koning Abdullah II in het Al Husseiniya-paleis (Haim Zach/GPO)

De islamitische Beweging in Jordanië organiseerde protest in Amman ter ondersteuning van het Palestijnse ‘verzet’, een eufemisme voor anti-Joodse terreur en geweld.

Het regime in Jordanië krijgt te maken met toenemende kritiek in eigen land en vooral te midden van de opwarming van de betrekkingen met Israël, wat onlangs tot uiting kwam in de ondertekening van bilaterale overeenkomsten en een reeks bezoeken van hoge Israëlische functionarissen aan Amman.

Afgelopen vrijdag, na gebeden in de moskeeën, hebben de Islamitische Beweging en het Nationaal Forum voor Ondersteuning van het Palestijnse Verzet en Behoud van het Vaderland een demonstratie gehouden in het centrum van Amman ter gelegenheid van Landdag en de verjaardag van de IDF-operatie 1968 tegen de Palestijnse Arabische terroristische organisaties in Jordanië.

De demonstranten droegen posters tegen het vredesakkoord met Israël en ter ondersteuning van het “Palestijnse verzet”. Daarnaast werd een poster getoond ter ondersteuning van Dia Hamarsha, de terrorist die vorige week de schietaanval uitvoerde in Bnei Brak waarbij vijf mensen werden vermoord.

Jordaanse demonstranten zwaaien met nationale vlaggen en roepen leuzen tijdens een demonstratie in de buurt van de Israëlische ambassade in de hoofdstad Amman op 28 juli 2017, waarin wordt opgeroepen tot sluiting van de ambassade, het uitzetten van de ambassadeur en het annuleren van het vredesverdrag van 1994 met Israël.

Jordanië tekende in 1994 een vredesakkoord met Israël, maar het parlement, dat voornamelijk uit islamisten bestaat, blijft anti-Israël en zijn leden hebben meer dan eens opgeroepen om het vredesverdrag te annuleren.

Het Jordaanse parlement heeft in het verleden een voorstel goedgekeurd om een ​​commissie in te stellen die alle formele banden met Israël, inclusief het vredesakkoord, opnieuw moet evalueren. 

Dat besluit betekent niet noodzakelijk dat de vredesakkoorden met Israël nietig zullen worden verklaard, aangezien een dergelijk besluit de goedkeuring vereist van de regering, het koninklijk paleis en de raad die de Jordaanse koning Abdullah II adviseert.

Premier Yitzhak Rabin en de Amerikaanse president Bill Clinton feliciteren de Jordaanse koning Hoessein na zijn toespraak tijdens de Israëlisch-Jordaanse ondertekeningsceremonie van het vredesverdrag op 26 oktober 1994.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dalit Halevi “Thousands protest in Jordan: Cancel peace treaty with Israel” van 4 april 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “Duizenden Palestijnen in Jordanië demonstreren in Amman: annuleer vredesverdrag met Israël

 1. “Het palestijns verzet”.

  Vertaling: Hét verzet tegen een betere toekomst.

  Zij blijven, zich maar wentelen in haat & conflict i.p.v. te bouwen aan een goede toekomst voor henzelf en hun kinderen.

  De fanatieke domheid van deze mensen is té pathetisch voor woorden.

  Het zijn verloren generaties……….gevoed door palestijnse leugens & ideologie & Westers geld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.