De integratie van Israël in het ‘nieuwe Midden-Oosten’ heeft een prijs

Staatssecretaris Antony Blinken, links, vergezeld van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, rechts, spreekt op een bilaterale bijeenkomst op het State Department in Washington, 13 oktober 2021 (Foto: AP)

De Negev-top zal de Joodse staat helpen een belangrijke speler in de regio te worden, aangezien de Iraanse dreiging boven hem en andere soennitische staten hangt, maar zoals we hebben gezien – zijn de Palestijnen van plan om op een zeer gewelddadige manier tegen deze stap te protesteren.

Het was een geniale zet van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid om de Negev-top in Sde Boker te organiseren. Het was een geweldig idee, niet in de laatste plaats omdat het de begraafplaats is van David Ben-Gurion en zijn vrouw Paula.

Als hij had aangeboden om het historische regionale evenement in Jeruzalem te houden, zouden de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken niet zijn gekomen. Als hij had aangeboden om het in Tel Aviv of Eilat te organiseren, zou het kritiek op hem hebben gekregen van rechtse leden van het publiek en wetgevers.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de top inderdaad historisch was. Maar het was beslist een belangrijke stap in de strijd van Israël voor de Amerikanen om te stoppen met het versoepelen van de sancties tegen Iran, waaronder de geruchten dat de Islamitische Revolutionaire Garde van zijn beruchte terreurlijst zou zijn geschrapt.

Volgens bronnen is de beslissing over deze kwestie uitgesteld onder druk van Israël en Saoedi-Arabië en kritiek van enkele leden van het Amerikaanse Congres.

Bovendien heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens zijn optreden op de top nog iets anders duidelijk gemaakt aan Israëlische functionarissen: de Amerikaanse regering vertrouwt nu volledig op premier Naftali Bennett om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Hij is blijkbaar bereid de kritiek van Israël te weerstaan ​​dat de VS sommige sancties tegen Iran niet uitvoeren zolang Bennett zijn bemiddelingspogingen voortzet.

Wat de top betreft, deze is niet zo baanbrekend als de Israëlische politici ons willen doen geloven. Ontmoetingen tussen Israël en sommige soennitische landen vonden in het verleden plaats en er waren functionarissen bij betrokken die veel hoger stonden dan de ministers van Buitenlandse Zaken.

In maart 1996 werd in de Egyptische stad Sharm el-Sheikh de “Top van Vredestichters” gehouden, maar het echte doel was om Shimon Peres te helpen bij de komende verkiezingen – die hij niet won.

In juni 2003 werd de Aqaba-top gehouden om Ariel Sharon te helpen de Tweede Intifada te dwarsbomen. In november 2007 werd de Annapolis-conferentie bijeengeroepen om een ​​back-to-back ontwerp van de onderhandelingen tussen voormalig premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas te geven.

Op de huidige Negev-top is Israël niet langer een gast of waarnemer. Het is nu een grote speler en de acceptatie ervan in de regionale club is niet langer afhankelijk van de goedkeuring van Amerikanen. Integendeel, de Amerikanen zijn nu de gasten van Israël.

Een ander positief resultaat van deze top is het besluit van de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi om zijn minister van Buitenlandse Zaken te sturen om de top bij te wonen. Egypte wil om economische redenen toetreden tot de Abraham-akkoorden, omdat het investeringen uit de Emiraten en Israël nodig heeft, maar ook om veiligheids- en politieke redenen.

Het vredesverdrag met Egypte bestaat weliswaar al 43 jaar, maar het normaliseringsakkoord met de Golfstaten heeft het nieuw leven ingeblazen.

Deze ontwikkelingen waren het gevolg van veel minder positieve. Allereerst de op handen zijnde herleving van het nucleaire akkoord met Iran, en ten tweede de Amerikaanse politieke terugtrekking uit het Midden-Oosten. De zorg dat Iran een nucleaire drempel wordt, terwijl het vrij is van internationale sancties en regionaal terrorisme aanmoedigt, is wat de soennitische staten dichter bij Israël heeft gebracht.

Hoewel Israël deze landen niet dezelfde bescherming kan bieden als de VS, is het nog steeds het machtigste land in de regio, heeft het banden met het Amerikaanse Congres en, belangrijker nog, Israël heeft het militaire vermogen om Iran op elk moment aan te vallen.

Verwacht wordt dat Saudi-Arabië zich in de toekomst bij deze alliantie zal voegen. Dat is de reden waarom de Israëlische regering zich haastte om de recente aanval op Saoedische doelen, uitgevoerd door de Houthi-rebellen in Jemen, te veroordelen.

Iemand die volgend jaar waarschijnlijk niet bij de top zal zijn, zijn de Palestijnen. Wat Bennett en Lapid betreft, is dat goed nieuws. Maar, zoals we de afgelopen week helaas hebben vernomen, hebben de Palestijnen hun eigen manier, meestal een gewelddadige, om zichzelf tot elk discours te dwingen.

En hoewel ze op de top niet rond de politieke tafel zaten, waren ze in Hadera , Be’er Sheva en Bnei Brak . Dus niet alleen het prachtige landschap van Sde Boker maakt deel uit van het nieuwe Midden-Oosten, maar ook terrorisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nahum Barnea “Israel’s integration to ‘new Mideast’ comes with a price” van 1 april 2022 op de site van Ynet News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.