Israëlische delegatie ontmoette in het geheim Soedanese militaire functionarissen in Khartoem

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 23 oktober 2020 aan dat Soedan de banden met Israël zal normaliseren en daarmee het derde Arabische land zal worden dat dit de afgelopen maanden doet, na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Een Israëlische delegatie van veiligheidsfunctionarissen ontmoette Sudanese militaire functionarissen tijdens een geheim bezoek aan Khartoem eerder deze week, meldde de openbare omroep Kan vrijdag, daarbij verwijzend naar Sudanese bronnen.

Er werden geen verdere details gegeven.

Israëlische delegaties hebben naar verluidt het Noord-Afrikaanse land verschillende keren bezocht sinds de Soedanese generaal, Abdel Fattah al-Burhan, afgelopen oktober de macht greep tijdens een staatsgreep.

En in februari gaven rapporten aan dat een Soedanese topfunctionaris in het geheim Israël bezocht om de betrekkingen tussen de landen te bevorderen. De rapporten identificeerden de vertegenwoordiger niet en gaven geen verdere details over het bezoek.

In een interview met het Al Arabiya-netwerk dat in december werd gepubliceerd, zei al-Burhan dat normalisatie met Israël “noodzakelijk was om Soedan terug te geven aan de internationale gemeenschap”.

Het was het leger, niet het civiele leiderschap, in Soedan dat een actievere rol heeft gespeeld bij het bevorderen van de normalisatie met Israël. Al-Burhan was een prominente speler die de normalisatie-inspanningen met Israël leidde.

Sindsdien heeft hij echter herhaaldelijk gezegd dat de betrekkingen van Soedan met de Joodse staat strikt gericht waren op veiligheid, inlichtingen en militaire samenwerking.

Vorige maand beschuldigde de afgezette Soedanese ambassadeur in de Verenigde Staten, Noureddine Sati, die werd ontslagen nadat hij zich uitsprak tegen de militaire staatsgreep van vorig jaar, Jeruzalem ervan de staatsgreep te steunen en waarschuwde dat dit niet de manier was om de burgers van het land voor zich te winnen.

“Als je de vriendschap van het Soedanese volk wilt, als je normalisatie met het Soedanese volk en Soedan wilt, moet je door de brede voordeur komen, van de deur van het Soedanese volk”, zei hij, verwijzend naar gekozen functionarissen en de publiek dat hen aan de macht heeft gestemd.

“Israël en anderen moeten begrijpen dat er geen stabiliteit zal zijn in Soedan zolang er een militair bewind is”, hield hij vol. “Sta niet mee met het leger dat de Soedanezen vermoordt, de Soedanezen zullen het niet vergeten.”

Soedan en Israël zijn in 2020 overeengekomen om de banden te normaliseren, hoewel de vooruitgang traag is door de instabiliteit van de Soedanese regering en het anti-Israëlische sentiment onder het Soedanese publiek.

Al-Burhan greep de macht en hield de gekozen premier Abdalla Hamdok vast op 25 oktober 2021, maar na internationale veroordeling en massale protesten herstelde hij de premier bijna een maand later, in een deal waar velen in de pro-democratische beweging tegen waren.

In januari kondigde Hamdok echter zijn ontslag aan als premier te midden van een aanhoudende politieke impasse.

Khartoem, Soedan, 1 september 1967. Na de Zesdaagse Oorlog kondigen de leiders van de Arabische Liga de ‘Drie x Neen‘ af: “Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen ermee” [beeldbron: Memo]

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli delegation secretly met Sudanese military officials in Khartoum” van 2 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.