EU-onderhandelingscoördinator in Iran om ‘resterende lacunes’ te dichten en IRGC van terroristenlijst verwijderen

Teheran, 27 maart 2022. EU gezant Enrique Mora, op visite bij de Iraanse nucleaire onderhandelaar Ali Bagheri Kani in Teheran. Mora wil kost wat het kosten moet het nucleair akkoord (JCPOA) met Iran nieuw leven inblazen

EU-coördinator van de besprekingen in Wenen, plaatsvervangend hoofd buitenlands beleid Enrique Mora, arriveerde zaterdagavond in Teheran om de leidende onderhandelaar van Iran, Ali Baqeri, te ontmoeten, die niet is teruggekeerd naar Wenen sinds hij op 11 maart naar Teheran vertrok voor overleg.

Op vrijdag tweette Mora: “Morgen naar Teheran om @Bagheri_Kani te ontmoeten. Werken aan het dichten van de resterende hiaten in de #ViennaTalks op de #JCPOA. We moeten deze onderhandelingen afronden. Er staat veel op het spel.

Iran’s Press TV gaf de VS de schuld van de patstelling en beschuldigde het land van “terughoudendheid om vertrouwenwekkende maatregelen te nemen vanwege zijn onjuiste vooringenomenheid, uitstel van besluitvorming en buitensporige eisen”.


De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Hussein Amir Abdullahian, herhaalde zaterdag de eis dat de VS alle onwettige sancties tegen de Islamitische Republiek op een verifieerbare manier opheft en garanties biedt dat een nieuwe Amerikaanse regering de JCPOA niet opnieuw zal overtreden voordat ze zich weer bij de deal kan aansluiten.

Die “illegale sancties” zijn de opname van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de lijst van terroristische organisaties van het staatsdepartement, de enige door de staat gerunde groep op die lijst.

Staatssecretaris Antony Blinken, in Israël voor gesprekken op zondag met PM Bennett, FM Lapid en DM Gantz, en op maandag met de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Bahrein, Egypte en Marokko, zal ongetwijfeld een oor horen over het gevaar door de belangrijkste verspreider van geweld van het Iraanse regime van de lijst met verboden te verwijderen, waardoor het toegang krijgt tot het wereldwijde banksysteem.

In een televisietoespraak zaterdag zei Abdollahian dat het verwijderen van individuen en entiteiten van “de Amerikaanse rode lijst en de lijst van unilaterale sancties, zoals bepaalde holdings en staatsentiteiten, evenals de IRGC” een van de belangrijkste kwesties van Iran is in de gesprekken in Wenen.

Iraanse Revolutionaire Gardes (IRGC)

Vorige week spraken premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid hun schok en ontzetting uit over de berichten dat de regering-Biden toenadering zocht tot de IRGC en van plan is deze van de zwarte lijst te verwijderen.

In een ongebruikelijke beweging die de Amerikaanse regering bekritiseerde, brachten Bennett en Lapid een gezamenlijke verklaring uit waarin ze zeiden:

“De Iraanse Revolutionaire Garde is Hezbollah in Libanon, ze zijn de Islamitische Jihad in Gaza, ze zijn de Houthi’s in Jemen, ze zijn de milities in Irak. De IRGC is verantwoordelijk voor aanvallen op Amerikaanse burgers en Amerikaanse troepen in het hele Midden-Oosten, ook in het afgelopen jaar. De IRGC zat achter plannen om hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen te vermoorden. De IRGC was betrokken bij de moord op honderdduizenden Syrische burgers, ze hebben Libanon vernietigd en ze onderdrukken op brute wijze Iraanse burgers. Ze doden joden omdat ze joden zijn, christenen omdat ze christenen zijn en moslims omdat ze weigeren zich aan hen over te geven. Ze vormen een integraal onderdeel van de meedogenloze onderdrukkingsmachine in Iran.

De twee leiders concludeerden:

“De poging om de IRGC te schrappen als een terroristische organisatie is een belediging voor de slachtoffers en zou de gedocumenteerde realiteit negeren die wordt ondersteund door ondubbelzinnig bewijs. We vinden het moeilijk te geloven dat de aanwijzing van de IRGC als een terroristische organisatie zal worden verwijderd in ruil voor een belofte om de Amerikanen geen kwaad te doen. De strijd tegen het terrorisme is een mondiale, een gedeelde missie van de hele wereld. Wij geloven dat de Verenigde Staten hun naaste bondgenoten niet in de steek zullen laten in ruil voor loze beloften van terroristen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “EU Talks Coordinator in Iran to Close ‘Remaining Gaps’ – Removing IRGC from Terrorist List” van 27 maart 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.