Israël en Verenigde Arabische Emiraten sluiten vrijhandelsakkoord

Minister van Economie Orna Barbivai (r) ondertekent de vrijhandelsovereenkomst tussen Israël en de VAE in Jeruzalem met Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, minister van Buitenlandse Handel van de VAE (Gideon Sharon/GPO)

Na vijf maanden onderhandelen ondertekenden Israël en de Verenigde Arabische Emiraten vrijdag een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen, die werd geprezen als een “belangrijke en historische mijlpaal”.

Dinsdag had minister van Economie Orna Barbivai in Jeruzalem een ​​ontmoeting met Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, minister van Buitenlandse Handel van de VAE, voor de vierde en laatste gespreksronde.

De twee ondertekenden de overeenkomst vrijdag in het David Citadel Hotel in Jeruzalem.

“Sinds de totstandkoming van de Abraham-akkoorden heeft het ministerie van Economische Zaken en Industrie gewerkt aan het uitbreiden van de economische betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten en aan het realiseren van zijn economisch potentieel”, aldus Barbivai.

“De afronding van de onderhandelingen is een belangrijke en historische mijlpaal in de relatie tussen de landen en we zullen het Israëlische bedrijfsleven blijven helpen bij het aanknopen van handelsbetrekkingen in de Verenigde Arabische Emiraten”, voegde ze eraan toe.

De overeenkomst wordt officieel van kracht na een ratificatieproces in beide landen. Overheidsjuristen stellen momenteel de gedetailleerde documenten op die nodig zijn om de afspraken in de praktijk te brengen.

De “alomvattende” overeenkomst heeft betrekking op regelgeving, douane, diensten, overheidsopdrachten, e-commerce en bescherming van intellectuele eigendomsrechten, zei het ministerie van Economische Zaken in een verklaring.

Volgens de verklaring zal ongeveer 95% van de producten die tussen de landen worden verhandeld, waaronder voedsel, landbouw, cosmetica, medische apparatuur en medicijnen, worden vrijgesteld van douanerechten. Een aantal producten wordt onmiddellijk vrijgesteld, terwijl voor andere geleidelijk vrijstellingen worden verleend.

De VAE en Israël ondertekenden in 2020 een normalisatieovereenkomst als onderdeel van de door de VS gesteunde Abraham-akkoorden.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, die tijdens de Negev-top van deze week in Sde Boker de vrijhandelsovereenkomst besprak met de minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten, Abdullah Bin Zayed, zei dat het pact “tastbare voordelen zou opleveren voor de burgers van Israël en de landen in de regio”.

Vrijhandelsbesprekingen gingen van start in november 2021. Tijdens zijn bezoek in december aan Abu Dhabi besprak premier Naftali Bennett de vrijhandelsbesprekingen met kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (MBZ), de feitelijke heerser van het land. De twee leiders kwamen overeen om sneller te handelen in de onderhandelingen.

Tijdens de trilaterale top in Egypte vorige week tussen Bennett, MBZ en de Egyptische Abdel Fattah el-Sissi, kwamen de leiders van Israël en de Emiraten overeen om de besprekingen binnen enkele dagen af ​​te ronden.

Bennett zei in een verklaring dat de “goede betrekkingen die al tussen de landen zijn ontstaan, vandaag worden versterkt in de vorm van een vrijhandelsovereenkomst, die de economische samenwerking aanzienlijk zal verbeteren in het voordeel van de burgers van de twee landen.”

Voor de Israëlische politieke bureaucratie was het vijf maanden durende proces om een ​​dergelijke overeenkomst te sluiten relatief snel. Het tempo onderstreepte voor de Emirati hoe serieus de Israëlische kant was over de relatie, vertelden diplomatieke bronnen aan The Times of Israel.

Aan de kant van de VAE is de overeenkomst een belangrijke stap in het creëren van tastbare voordelen voor de burgers van de Abraham-akkoorden. Emirati-leiders spreken regelmatig over het belang om ervoor te zorgen dat hun mensen de effecten van het 2020-akkoord begrijpen en voelen.

Diplomatieke bronnen zeiden dat toegang tot goederen uit de VAE een merkbaar effect zou kunnen hebben op het verlagen van de kosten van levensonderhoud in Israël.

De Israëlische export van landbouw- en andere voedingsmiddelen zal volledig vrij zijn van tarieven. Dit is een indicatie van de prioriteiten van beide landen, vertelden diplomatieke bronnen aan The Times of Israel. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft belangrijke Europese exportmarkten voor Israëlische producenten ontwricht, terwijl de VAE altijd gericht is op het waarborgen van voedselzekerheid voor de 10 miljoen inwoners en dineren van wereldklasse voor de miljoenen toeristen die via Dubai en Abu Dhabi komen.

De handel tussen de landen bereikte in 2021 $ 900 miljoen, het eerste volledige jaar na de ondertekening van de Abraham-akkoorden. Dat cijfer zal naar verwachting aanzienlijk groeien.

“We willen in het komende decennium meer dan een biljoen dollar aan economische activiteit met Israël creëren”, zei Abdulla bin Touq Al-Marri, de minister van Economie van de Emiraten , in september tijdens een virtueel evenement ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Abraham-akkoorden.

In januari keurde het Israëlische kabinet een gezamenlijk Israëlisch en VAE R&D-fonds goed om technische projecten te ondersteunen waarbij Israëlische en Emirati-bedrijven betrokken zijn.

Het fonds, dat werd voorgesteld door Lapid en de minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie, Orit Farkash-Hacohen, zal de komende tien jaar 15 miljoen NIS per jaar toewijzen. De VAE zal gedurende de looptijd van het fonds bijpassende fondsen verstrekken voor een totaal van NIS 300 miljoen.

Het fonds maakt deel uit van een investeringsgolf tussen de landen in de nasleep van de Abraham Akkoorden. De week ervoor meldde The Wall Street Journal dat het staatsvermogensfonds van de VAE, Mubadala Investment, $ 100 miljoen heeft geïnvesteerd in zes Israëlische durfkapitaalbedrijven.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “‘A historic milestone’: Israel and UAE sign free trade agreement” van 1 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.