Europese commissie haalt scherp uit naar haatonderwijs in Palestijnse UNRWA scholen

Haatonderwijs in Palestijnse scholen

De commissie begrotingscontrole van het Europees Parlement heeft een motie aangenomen waarin de Palestijnse Autoriteit wordt veroordeeld voor het creëren van nieuwe schoolboeken met gewelddadig en hatelijk materiaal met behulp van financiering die door de EU zelf wordt verstrekt.

De motie maakt deel uit van de jaarlijkse begrotingsprocedure van de EU, waarin wordt onderzocht hoe het geld van de Europese belastingbetaler precies is besteed aan projecten die door de EU worden uitgevoerd.

Deze motie heeft in feite de EU-financiering voor de PA bevroren tijdens haar beraadslaging, terwijl de financieringsvoorwaarden worden onderzocht.

De motie werd voorgesteld door de linkse Renew Europe Party en gesteund door de centristische EVP-partij. Het eist dat de Palestijnse Autoriteit “nauwgezet” wordt gecontroleerd en dat het leerplan “met spoed” wordt gewijzigd.

De EU “betreurt dat problematisch en haatdragend materiaal in Palestijnse schoolboeken nog steeds niet is verwijderd en is bezorgd over het voortdurende falen om effectief op te treden tegen haatzaaiende uitlatingen en geweld in schoolboeken en vooral in de nieuw gecreëerde studiekaarten…”

De EU “verzoekt daarom de Commissie om nauwlettend toe te zien op de Palestijnse Autoriteit (PA) en relevante deskundigen om het leerplan met spoed aan te passen”, luidde de motie.

De motie vloeide voort uit een rapport van januari 2022 van IMPACT-se, het rapport werd gepresenteerd aan de leden van de commissies in een reeks vergaderingen die de afgelopen weken plaatsvonden, onder leiding van de leiding van IMPACT-se.

Het IMPACT-se-rapport ging over duizenden pagina’s met nieuw lesmateriaal gemaakt door de PA waarin het materiaal slechter werd bevonden dan de huidige of eerdere Palestijnse leerboeken die zijn geproduceerd door PA-ambtenaren wiens salarissen worden gefinancierd door de EU die direct oproepen tot geweld tegen Joden en Israël, en het promoten van antisemitisme.

“Deze nieuwe resolutie kreeg tweeledige steun: linkse parlementsleden zijn net zo bezorgd over de Palestijnse Autoriteit die haat zaait als hun rechtse collega’s. Ondertussen is er vanwege de schoolboeken een financieringsstop van honderden miljoenen euro’s van kracht’, zei IMPACT-se CEO Marcus Sheff.

“De kwestie wordt besproken door de ministers van de EU-lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie. Maar het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit blijft onwankelbaar in haar overtuiging dat het leren om in de voetsporen te treden van een terrorist als Dalal al-Mughrabi de pijn waard is. Dat is een vreselijke beslissing”, voegde hij eraan toe. 

Beraadslagingen over de voortzetting van de opschorting van de financiering en de voorwaarden voor EU-financiering aan de PA hebben nu de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en het college van commissarissen bereikt.

Ondergrondse opslagplaatsen voor raketten on Palestijnse scholen in Gaza van de UNRWA

Bronnen:

  • naar een artikelPA slammed by EU Committee for producing new antisemitic textbooks” van april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Europese commissie haalt scherp uit naar haatonderwijs in Palestijnse UNRWA scholen

  1. Scherpe uithalen & moties gaan écht géén verandering brengen.

    Stopzetten van hulp & financieën én zware boetes bij overtreding, wel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.