Zestien beroemde Oekraïense Joden die het aanzien van de wereld hebben veranderd

Golda Meir, Menachem Mendel Schneerson, Mila Kunis en Sholem Aleichem

Oekraïne heeft een belangrijke en levendige Joodse gemeenschap gehad die helemaal teruggaat tot de Middeleeuwen, maar de geschiedenis van het Oekraïense Jodendom was moeilijk en werd vaak gekenmerkt door perioden van intens antisemitisme. 

Bovendien was het niet altijd gemakkelijk om in een regio te wonen die vaak instabiel was. Grenzen verschoven na de ineenstorting van het Russische rijk – en later de Sovjet-Unie – en bijna constante vervolging en bewaking leidden ertoe dat veel Joden elders emigreerden. 

Maar een verbazingwekkend aantal Oekraïense joden, of ze nu hun hele leven in het land hebben doorgebracht of ergens anders heen hebben gereisd, hebben opmerkelijke bijdragen geleverd aan de wereld op het gebied van kunst, cultuur, wetenschap, politiek, sport en meer. 

Oekraïne was ook de geboorteplaats van belangrijke Joodse ontwikkelingen, met name het chassidisme.

Baal Shem Tov

De Baal Shem Tov was de oprichter van het chassidische jodendom, een orthodoxe spirituele opwekkingsbeweging die tegenwoordig honderdduizenden aanhangers heeft. Baal Shem Tov, geboren in Israël ben Eliezer in 1698 in Okopy, Oekraïne, betekent letterlijk “Meester van de Goede Naam” en wordt vaak afgekort als Besht. 

Golda Meir

Terwijl Golda Meir internationale bekendheid verwierf toen ze in 1969 tot premier van Israël werd gekozen, werd ze in 1898 geboren in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Meir was de vierde vrouw ter wereld die als staatshoofd diende. Andere Israëlische leiders die in Oekraïne zijn geboren, zijn onder meer de tweede premier van Israël, Moshe Sharett en zijn opvolger, Levi Eshkol . 

Sholem Aleichem

Sholem Rabinovitz, geboren in 1859 in Pereyaslav, Oekraïne, wordt beschouwd als een van de meest geliefde Jiddische schrijvers aller tijden. Zijn korte verhalen over Tevye the Dairyman inspireerden de hitmusical en film Fiddler on the Roof.

Mila Kunis

Mila Kunis, geboren in Tsjernivtsi, Oekraïne in 1983, ontvluchtte met haar familie de Sovjet-Unie toen ze zeven jaar oud was. Haar familie werd geherhuisvest in Los Angeles met de hulp van de Hebrew Immigrant Aid Society. Kunis steeg naar roem door te spelen in That 70’s Show en heeft sindsdien belangrijke rollen gespeeld in tientallen shows en films.

Menachem Mendel Schneerson

Menachem Mendel Schneerson, bij velen bekend als gewoon “de Rebbe”, was de laatste rebbe van de Chabad Lubavitch-beweging en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke 20e-eeuwse Joodse leiders. Terwijl Schneerson de Chabad-beweging op beroemde wijze leidde vanuit het hoofdkantoor in Brooklyn, werd hij in 1902 geboren in Mykolaiv, Oekraïne. 

Oksana Baiul

Kunstschaatsster Oskana Baiul schreef geschiedenis in 1994 toen ze de eerste atlete die het post-Sovjet-Oekraïne vertegenwoordigde, een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Terwijl Baiul orthodox-christelijk werd opgevoed, ontdekte en omarmde ze haar moederlijke joodse afkomst toen ze 25 jaar oud was. Sinds ze stopte met schaatsen, heeft ze gediend als beheerder van het Tikva Children’s Home, een joods weeshuis in Odessa. 

Terwijl zwemmer Lenny Krayzelburg Team USA vertegenwoordigde op de Olympische Zomerspelen van 2000 en 2004, werd de gouden medaillewinnaar geboren en getogen in Odessa, totdat zijn familie op 14-jarige leeftijd vluchtte en zich opnieuw vestigde in Los Angeles.

De wereldberoemde tennisspeelster Elina Svitolina won een bronzen medaille voor Oekraïne op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Svitolina was ook een halve finalist op Wimbledon en de US Open.

Selman Waksman 

Selman Waksman werd geboren in 1888 in een klein dorpje buiten Vinnytsia, Oekraïne. Als onderzoeker aan de Rutgers University in New Jersey ontdekte Waksman een aantal antibiotica, wat leidde tot de eerste succesvolle behandeling van tuberculose. Waksman ontving in 1952 de Nobelprijs voor de geneeskunde voor zijn bijdragen aan de microbiologie. 

Veel andere Oekraïens-joodse wetenschappers hebben geweldige bijdragen geleverd, waaronder Waldemar Haffkine, de microbioloog aan wie de ontwikkeling van de eerste vaccins tegen cholera en builenpest wordt toegeschreven, die in 1860 in Odessa werd geboren.

Washington, 6 december 1987 op de Freedom Sunday for Soviet Jews met Natan Sharansky die het woord voert op de manifestatie. Als politiek activist en een voormalige Sovjet-refusenik die 9 jaar opgesloten zat in de Goelags, werd Sharansky op 11 februari 1986 vrijgelaten en emigreerde rechtstreeks naar Israël. Hij veranderde zijn geboortenaam Anatoly Shcharansky meteen naar de meer hebreeuws klinkende naam Natan Sharansky.

Natan Sharansky 

Natan Sharansky, geboren in 1948 in Donetsk, Oekraïne, is een van de beroemdste weigeraars die in de jaren zeventig en tachtig pleitte voor het recht van het Sovjetjodendom om te emigreren. Tussen 1977 en 1986 zat Sharansky gevangen voor zijn activisme. Na te zijn vrijgelaten, emigreerde Sharansky naar Israël en betrad de wereld van de politiek. Sharansky ontving in 2018 de Israëlprijs. 

Vladimir Horowitz

Vladimir Horowitz, geprezen als een van de grootste pianisten aller tijden, werd geboren in Kiev in 1903. Op 22-jarige leeftijd verliet hij de Sovjet-Unie en ging wonen in Berlijn en New York City. Na het winnen van tientallen Grammy Awards van eind jaren zestig tot begin jaren negentig, verdiende Horowitz in 1990 de Grammy Lifetime Achievement Award. Er zijn veel andere opmerkelijke Oekraïens-joodse muzikanten, waaronder de internationaal bekende violist en zesvoudig Grammy-winnaar Isaac Stern .

Jan Koum 

Jan Koum, geboren in Kiev in 1976, emigreerde als tiener met zijn moeder naar Californië. Na een aantal jaren in cyberbeveiliging en programmeren te hebben gewerkt, vond Koum in 2009 de berichtentoepassing WhatsApp uit. WhatsApp heeft wereldwijd miljarden gebruikers en werd in 2014 voor $ 19,3 miljard overgenomen door Facebook’s Meta Platforms. 

Rav Nachman van Breslov

Rav Nachman , ook bekend als Nachman uit Uman of Reb Nachman, werd geboren in Medzhybizh, Oekraïne in 1772. Als kleinzoon van de Baal Shem Tov, richtte Rav Nachman de Breslov-chassidische beweging op, die elementen van mystiek combineerde met Torah-geschriften. Hij verhuisde in 1810 naar Uman en stierf later dat jaar. Tegenwoordig is het graf van Rav Nachman in Uman een bedevaartsoord dat jaarlijks tienduizenden bezoekers ontvangt.

Joden maken de bedevaart maken naar het graf van Rabbi Nachman van Breslov in Uman, Oekraïne [beeldbron: J-Post]

Ilya Kaminsky

Ilya Kaminsky werd in 1977 in Odessa geboren. Op 16-jarige leeftijd emigreerden Kaminsky en zijn familie naar de VS vanwege antisemitisme in Oekraïne. Kaminsky’s poëziebundels Dancing in Odessa en Deaf Republic ontvingen beide internationale onderscheidingen, en Kaminsky werd in 2018 geselecteerd als Guggenheim Fellow. 

Mendel Beilis

Nadat het lichaam van een vermiste 13-jarige jongen werd ontdekt in de buurt van de Kiev-fabriek waar hij werkte, werd Mendel Beilis beschuldigd van het ritueel vermoorden van het kind en het gebruiken van zijn bloed om matzah te maken. Beilis zat meer dan twee jaar vast in afwachting van zijn proces. 

Hoewel hij uiteindelijk werd vrijgesproken, bracht het proces van een maand internationale aandacht voor het ongebreidelde antisemitisme in het Russische rijk. Net als de bekendere Dreyfus-affaire in Frankrijk enkele jaren eerder, bevestigde de zaak voor veel Oekraïense joden dat het leiderschap van het land fundamenteel antisemitisch was en velen ertoe bracht te emigreren.

Hayim Nahman Biyalik

Hayim Nahman Bialik, geboren in de buurt van Volhynia, Oekraïne in 1873, wordt herinnerd als een pionier van de moderne Hebreeuwse poëzie. Hij is slechts een van de vele Oekraïense joden die de vroege Israëlische literatuur en het zionistische denken hebben gevormd. Ahad Ha’am , een essayist die ook invloedrijk was in de heropleving van het Hebreeuwse schrift, werd in 1856 in Skvyra, Oekraïne geboren in een chassidische familie. Hij wordt ook beschouwd als de vader van het cultureel zionisme; Ze’ev Jabotinsky , de grondlegger van het revisionistische zionisme, werd in 1880 in Odessa geboren. Jabotinsky richtte ook de Beitar-jeugdbeweging op en de Irgun, een paramilitaire organisatie in het pre-staat Israël.

Shlomo Ganzfried

Shlomo Ganzfried, rabbijn en expert in de Joodse wet , werd geboren in 1804 in Uzhhorod, Oekraïne. Beschouwd als een wonderkind in de yeshiva-wereld van Oost-Europa, was Ganzfrieds meest opmerkelijke bijdrage aan het jodendom het schrijven van de Kitzur Shulchan Aroech , een beknopte en gemakkelijk te begrijpen versie van de Shulchan Aroech , de meest geciteerde code van de Joodse wet.

Volodymyr Zelensky

Volodymyr Zelensky, geboren in 1978 in de stad Kryvyi Rih, groeide op in het gebied dat ooit bekend stond als de Pale of Settlement, de enige regio in het Russische rijk waar de meeste joden mochten wonen. Terwijl Zelensky in Oekraïne bekendheid verwierf als acteur en komiek, schakelde hij in 2019 over en rende hij met succes naar het presidentschap van Oekraïne, waar hij een held voor het land werd in de nasleep van de Russische invasie in februari 2022.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abby Seitz “16 Jews from Ukraine Who Changed the World” van maart 2022 op de site van My Jewish Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.