Palestijnse terrorist vermoordde ook twee niet-Joodse Oekraïense vluchtelingen in Bnei Brak

De twee mannen, buitenlandse arbeiders die in de bouw werkten en in de stad woonden, werden doodgeschoten terwijl ze buiten een plaatselijke kruidenierswinkel zaten.

Victor Sorokopot, 32, en Dimitri Mitrik, 24, werden genoemd als de twee Oekraïense staatsburgers die zijn omgekomen bij de schietpartij van dinsdag in Bnei Brak.

Diaa Hamarsheh

De twee werden gedood toen ze buiten een supermarkt in de Bialik-straat zaten, toen terrorist Diaa Hamarsheh, 26, het vuur opende.

“Hij was echt een goed mens. We waren bijna zes jaar getrouwd’, vertelde Victors vrouw Kristina, die bij hem in Bnei Brak woonde, aan Channel 12 News. “We hebben geen kinderen… ik weet niet wat ik moet doen, want er zijn veel problemen in Oekraïne.”

De twee mannen waren buitenlandse arbeiders, werkzaam in de bouw, die beiden in de stad woonden. Vasily, de neef van Mitrik, vertelde Channel 12 dat hij hoorde over de dood van Mitrik van een vriend die getuige was van de aanval:

“Gisteren wilde ik daar ook naar de winkel. We zijn de hele dag in deze winkel. We konden niet geloven dat zoiets zou gebeuren in Bnei Brak. Een vriend van ons was daar en zag hoe ze werden neergeschoten. Hij belde en vertelde ons 10 minuten na het incident.”

Vasily zei dat Mitrik drie of vier jaar in Israël was. “Misschien vertrekken we nu naar België of Roemenië”, voegde hij eraan toe.

Woensdagochtend arriveerden vrienden van Sorokopot en Mitrik op de plaats van de aanslag om te rouwen.

Om een ​​protest tegen premier Naftali Bennett te vermijden dat buiten de kruidenierswinkel plaatsvond, vertelden ze Haaretz dat ze met Sorokopot en Mitrik naar Israël waren gekomen om een ​​beter leven te zoeken.

“We waren buren in Oekraïne. We zijn als familie’, zei een van hen en vroeg anoniem te blijven. “We kwamen hier om geld te verdienen en een huis te bouwen. De situatie in Oekraïne is moeilijk en veel van onze vrienden proberen ook te komen’, zei hij, erop wijzend dat ze misschien zouden heroverwegen om na de aanval in Israël te blijven.

Een andere vriend, Julian, zei dat Sorokopot en zijn vrouw overwegen om na de oorlog terug te keren naar Oekraïne. “Het is hier gevaarlijk en daar is het gevaarlijk. Ik weet niet meer waar ik heen moet”, zei hij.

“Gisteren heb ik Dimitri verteld dat ik hier weg wilde en terug wilde naar Oekraïne”, zei een andere vriend. “Hij zei tegen me: ‘Ga niet terug. Het is hier beter omdat het veiliger is.’ Hij woonde graag in Israël, hij voelde zich hier veilig.”

Dinsdag heeft de Oekraïense ambassade in Israël een verklaring afgegeven waarin de “gruwelijke” terreuraanslag wordt veroordeeld en waarin wordt bevestigd dat Mitrik en Sorokopot zich onder de doden bevinden.

“Met diepe droefheid bevestigen we dat twee burgers van Oekraïne onder de slachtoffers waren”, aldus de ambassade in een Facebook-bericht . “We betuigen ons medeleven en medeleven aan de families van de overledenen. De luxe [sic] van geweld en terrorisme is onaanvaardbaar en moet worden gestopt.”

De andere drie slachtoffers werden genoemd als politieagent Amir Khoury, 32, Ya’akov Shalom, 36, en Avishai Yehezkel, 30. Shalom en Yehezkel werden eerder op woensdag te ruste gelegd in Bnei Brak.

Honderden mensen verzamelden zich voor de begrafenis van Rabbi Yehezkel, een yeshiva-student die zijn 2-jarige zoon meenam voor een avondwandeling in zijn kinderwagen toen hij werd neergeschoten. Hij laat zijn vrouw, die acht maanden zwanger is, en zijn zoon achter.

Volgens berichten had Yehezkel het jonge kind in zijn kinderwagen naar de straat gebracht in een poging de jongen in slaap te krijgen.

Een paar uur later verzamelden zich menigten voor de begrafenis van Shalom, een vader van vier kinderen. Shalom reed naar huis toen Hamarsheh zijn auto stopte en van dichtbij het vuur op hem opende.

Shalom was de zoon van rabbijn Meir Shalom, een prominente leider van de Jemenitische gemeenschap in Bnei Brak die vorig jaar stierf aan COVID.

De begrafenis van Khoury, de Arabisch-Israëlische politieagent die werd gedood tijdens een vuurgevecht met de terrorist, zal donderdag plaatsvinden in Nof Hagalil.

Volgens Channel 12-nieuws wordt verwacht dat een Haredi-delegatie uit Bnei Brak de begrafenis zal bijwonen als teken van respect en dankbaarheid.

Khoury maakte deel uit van het motorrijdersteam van het politiebureau van Bnei Brak en was een van de agenten die de schutter inhaalde en hem doodde, waarmee een einde kwam aan de dodelijke schietpartij.

Khoury werd geraakt tijdens een vuurgevecht en stierf later nadat hij met spoed naar het Beilinson Medical Center was gebracht, zeiden functionarissen.

Bronnen:

  • naar een artikelUkrainian nationals killed in Bnei Brak named as Victor Sorokopot, Dimitri Mitrik” van 30 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.