Oekraïens-joodse leider neergestoken bij antisemitische aanslag in Ivano-Frankivsk

Vitaliy Kamozin (links) en Igor Perelman (rechts), het slachtoffer van de steekpartij

Een leider van de Oekraïens-Joodse gemeenschap in de westelijke stad Ivano-Frankivsk is donderdagmiddag tijdens een wandeling in de binnenstad neergestoken door een antisemitische aanvaller.

In een verklaring van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne (UJCU) staat dat Igor Perelman, de directeur van de Joodse gemeenschap in Ivano-Frankivsk, drie keer is neergestoken in het bijzijn van verschillende ooggetuigen. De aanvaller schreeuwde naar verluidt antisemitische scheldwoorden tijdens het uitvoeren van de aanval.

Perelman werd in een plaatselijk ziekenhuis behandeld voor verwondingen aan de borst en nek voordat hij werd ontslagen. De politie hield de aanvaller, een 49-jarige man uit de buurt, snel aan na verklaringen van getuigen.

De aanval vond plaats in de Belvederskaya-straat, waar Perelman assisteerde bij een voedselbank om vluchtelingen te helpen die de Russische invasie van Oekraïne ontvluchtten. Ongeveer 6,5 miljoen Oekraïners zijn in eigen land ontheemd, van wie velen op weg zijn naar de relatieve veiligheid van steden in het westen van het land, zoals Lviv en Ivano-Frankivsk.

Een eerste politieonderzoek naar de reden voor de aanval op Perelman suggereerde echter dat het geen verband hield met de oorlog, maar met een burenruzie. De aanvaller was naar verluidt woedend nadat zijn vrouw ruzie had gemaakt met Perelman over een parkeerplaats voor hun huis.

De politie zei dat de aanvaller zou worden vervolgd voor “vandalisme” volgens het Oekraïense strafwetboek.

Afgelopen september heeft het Oekraïense parlement een wet aangenomen die uitingen van antisemitisme verbiedt. In februari, minder dan twee weken voor de Russische invasie, versterkte het parlement de wet door strenge strafmaatregelen goed te keuren voor personen die waren veroordeeld voor antisemitische ophitsing, waaronder hoge boetes en lange gevangenisstraffen.

Bronnen:

  • naar een artikelUkrainian Jewish Leader Stabbed in Antisemitic Attack in City of Ivano-Frankivsk” van 31 maart 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Sam Sokol “Jewish leader in Ukraine stabbed by assailant shouting ‘antisemitic statements’” van 31 maart 2022 op de site van The Forward

Een gedachte over “Oekraïens-joodse leider neergestoken bij antisemitische aanslag in Ivano-Frankivsk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.