Na serie terroristische aanslagen duikt de Palestijnse kwestie opnieuw op

De Palestijnse ‘lone wolves’ van de drie opeenvolgende aanslagen. Samen namen ze elf willekeurige Israëliërs mee in hun dood. Geen van de drie zal zijn slachtpartij overleven.

Drie dodelijke terreuraanslagen in Israël in een week roepen vragen op over Israëls benadering van zijn conflict met de Palestijnen, na jaren van inspanningen om de kwestie opzij te zetten en zich in plaats daarvan te concentreren op andere regionale prioriteiten.

De aanvallen door Palestijnse en Israëlisch-Arabische terroristen, waaronder de meest recente op dinsdagavond, hebben 11 mensen gedood in de dodelijkste golf die Israël in jaren heeft gezien.

Ze komen omdat vredesbesprekingen over het beëindigen van Israëls heerschappij over Palestijnen en het opzetten van een Palestijnse staat een verre herinnering zijn. In de tussentijd heeft Israël zijn prioriteiten verlegd naar het in bedwang houden van aartsvijand Iran en het bouwen van regionale Arabische allianties.

De Israëlische regering heeft, met steun van de regering-Biden, geprobeerd te doen wat de leiders omschrijven als het ‘krimpen’ van het conflict. In plaats van een verdelingsovereenkomst met de Palestijnen te zoeken, wil het de zaken stil houden door stappen te ondernemen om de Palestijnse economie te verbeteren en wrijvingen te verminderen.

Maar nu Israël wordt geconfronteerd met de mogelijkheid van een nieuwe cyclus van geweld, minder dan een jaar na een oorlog met Hamas-militanten in Gaza, krabbelt de Palestijnse kwestie opnieuw op de voorgrond en legt de zwakheden van deze aanpak bloot.

Het was een boodschap die de Palestijnse president Mahmoud Abbas probeerde over te brengen toen hij de schietpartij van dinsdagavond in de centrale stad Bnei Brak veroordeelde.

“Permanente, alomvattende en rechtvaardige vrede is de kortste manier om veiligheid en stabiliteit te bieden aan de Palestijnse en Israëlische volkeren en de volkeren van de regio”, zei hij. Israël heeft Abbas lange tijd buitenspel gezet en hem bestempeld als een onaanvaardbare partner voor vredesbesprekingen.

Israël ziet de huidige terreurgolf als een nieuwe ronde van extremistisch geweld dat tegen zijn bestaan ​​is gericht. Het wijt ophitsing op Palestijnse sociale media, zegt dat Hamas het geweld aanmoedigt en wijst op een vloed van wapens die beschikbaar zijn in Palestijnse gemeenschappen.

Bij de aanval van dinsdag schoot een 27-jarige Palestijn van de Westelijke Jordaanoever systematisch slachtoffers neer, waarbij vijf mensen omkwamen. Zondagavond kwamen bij een schietpartij door twee sympathisanten van Islamitische Staat in de centrale stad Hadera twee politieagenten om het leven. Vorige week vielen bij een gecombineerde autoram- en steekaanval in de zuidelijke stad Be’er Sheva – eveneens door een door IS geïnspireerde aanvaller – vier doden.

De twee eerdere aanvallen werden uitgevoerd door Palestijnse burgers van Israël; in alle drie de incidenten werden de aanvallers gedood door politie of voorbijgangers.

Het geweld heeft de Israëli’s verbijsterd, die sinds de 11-daagse oorlog van vorig jaar met Hamas relatief stil waren. Het heeft deze week ook een historische bijeenkomst in de Negev-woestijn overschaduwd, waar voor het eerst de ministers van Buitenlandse Zaken van vier Arabische landen hun Israëlische en Amerikaanse tegenhangers op Israëlische bodem zagen.

En hoewel de ministers van Buitenlandse Zaken – van Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Marokko – lippendienst bewezen aan de Palestijnse kwestie, concentreerde de bijeenkomst zich op de opkomende nucleaire deal tussen Iran en de wereldmachten. De Palestijnen waren niet uitgenodigd.

Als reactie op het geweld heeft Israël zijn veiligheidsaanwezigheid in Israëlische steden en op de Westelijke Jordaanoever vergroot. Het heeft arrestaties verricht in Arabische gemeenschappen en een inval gedaan in het huis op de Westelijke Jordaanoever van de man die de aanval van dinsdag uitvoerde.

“We hebben te maken met een nieuwe golf van terreur”, zei premier Naftali Bennett. “Net als in andere golven, zullen we zegevieren.”

Voorafgaand aan een kabinetsvergadering woensdag zei Bennett dat hij niet alleen reservisten opriep om de politie te versterken, maar ook ‘een groter kader evalueerde voor het opnemen van burgervrijwilligers die willen helpen en assisteren’. “Iedereen die een vergunning heeft voor een vuurwapen, dit is het moment om een ​​wapen te dragen”, zei hij.

Maar er zijn geen tekenen dat Bennett bereid is om de dieperliggende problemen aan te pakken die het conflict voeden. Bennett staat aan het hoofd van een logge coalitie van ideologisch diverse partijen – waaronder een islamistische Arabische factie – die zich verenigden met als doel de voormalige premier Benjamin Netanyahu omver te werpen.

Om te overleven stemde de coalitie ermee in om verdeeldheid zaaiende kwesties opzij te zetten, met name het conflict met de Palestijnen, en zich in plaats daarvan te concentreren op zaken in de Israëlische consensus, zoals de pandemie en de economie.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, heeft de nieuwe regering herhaaldelijk “een mooi ding” genoemd. Gefocust op de oorlog in Oekraïne en de spanningen met China, heeft Washington aangegeven dat het geen plannen heeft om een ​​vredesplan te lanceren en in plaats daarvan ooit de basis wil leggen voor toekomstige besprekingen.

Met zijn zijn aanpak weken Bennett en zijn regering niet af van Netanyahu, die met tegenzin het concept van een Palestijnse staat accepteerde onder felle Amerikaanse druk, maar weinig deed om het idee te bevorderen.

De Palestijnen hebben op hun beurt teleurstellende parallellen getrokken met de oorlog in Oekraïne, en betreuren dat het Westen zich snel heeft ingespannen tegen de Russische agressie en nog moet overgaan tot sancties tegen Israël voor zijn zogenaamde 55-jarige bezetting.

De regering-Bennett lijkt enkele lessen te hebben geleerd van vorig jaar, toen een reeks misstappen voor de islamitische heilige maand Ramadan overging in de Gaza-oorlog.

Dit jaar, terwijl belangrijke islamitische, joodse en christelijke feestdagen samenkomen, heeft Israël aangeboden om een ​​reeks beperkingen voor Palestijnen te versoepelen voorafgaand aan de ramadan, die dit weekend begint.

Israël heeft duizenden werkvergunningen afgegeven aan arbeiders in Gaza, een verbod op familiebezoek aan Palestijnse gevangenen uit Gaza opgeheven en gezegd dat het Palestijnse bijeenkomsten rond de oude stad van Jeruzalem niet zal beperken zoals vorig jaar.

Een zeldzaam bezoek van de Jordaanse koning aan Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever deze week, gevolgd door bezoeken aan de koning door de Israëlische minister van Defensie en de president op woensdag, was bedoeld om de rust te versterken. De toename van het geweld zou de nieuwe maatregelen kunnen doen ontsporen.

Koning Abdullah II vertelde Isaac Herzog, de bezoekende Israëlische president, dat hij het bloedvergieten veroordeelde, maar dat elke regionale vooruitgang “onze Palestijnse broeders moet omvatten”.

Veel Palestijnen zeggen dat het ware doel van de maatregelen van Israël is om de status-quo te handhaven, waarin miljoenen leven onder een decennialange militaire bezetting zonder einde in zicht.

“Ze delen kleine privileges uit via een pipet”, zegt Diana Buttu, een voormalig juridisch adviseur van de Palestijnse leiding. “De Israëli’s hebben lang het standpunt ingenomen dat Palestijnen geen rechten verdienen, dat we geen rechten willen, dat het gewoon een kwestie is van ons afgekocht kunnen worden, om hier en daar kleine vergunningen te krijgen.”

Elke oplossing voor het Palestijnse conflict wordt bemoeilijkt door een jarenlange kloof tussen Abbas’ Fatah-beweging en Hamas, die de Gazastrook regeert en oproept tot vernietiging van Israël. En aangezien twee van de laatste drie aanvallen zijn uitgevoerd door Israëlische burgers, kan Israël nu gedwongen worden rekening te houden met een minderheidsbevolking die gebukt gaat onder gewelddadige misdaad en lankmoedig gediscrimineerd wordt.

In Israël beweren sommigen dat zelfs een Palestijnse staat het conflict niet zou beëindigen.

De Palestijnen “zullen Israël nooit als een Joodse staat accepteren. De strijd voor hen is voor heel Israël’, vertelde Yitzhak Gershon, een gepensioneerde generaal-majoor, aan de Israëlische legerradio.

Ondertussen hebben verschillende rechtengroepen de Israëlische heerschappij tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee bestempeld als een apartheidssysteem.

Omar Shakir van de internationale groep Human Rights Watch benadrukte dat geen enkele klacht het doden van onschuldige mensen rechtvaardigt. Hij voegde eraan toe: “De realiteit is dat het onhoudbaar is om te blijven regeren over miljoenen mensen die van hun fundamentele rechten zijn beroofd.”

Bronnen:

  • naar een artikelAfter terrorist attacks, sidelined Palestinian issue reemerges” van 30 maart 2022 op de site van Ynet News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.