Hamas werpt zich opnieuw op als ‘Bewakers van de Negev’

Hamas: “Eerst hakken, steken en slaan. Pas daarna praten.”

Een jaar nadat Hamas-geïnspireerd geweld door de gemengde steden van Israël trok tijdens “Operatie Guardian of the Walls”, vormt Hamas nieuwe banden met radicale elementen onder de bedoeïenen en andere Arabische Israëli’s die in de Negev wonen.

In januari bracht sjeik Ikrama Sabri, de man van Hamas in Oost-Jeruzalem, een ongewoon bezoek aan enkele bedoeïenengemeenschappen in de Negev. Sabri sprak zijn steun uit voor de bedoeïenenstrijd tegen het planten van bomen in de Negev en probeerde degenen die hij ontmoette te rekruteren. 

Hij nodigde hen ook uit om de Al-Aqsa-moskee te bezoeken. Sabri vertelde de mensen die hij bezocht over de processen die Jeruzalem in het algemeen en de wijk Sheikh Jarrah in het bijzonder tot een brandpunt van de ‘bezetting’ hadden gemaakt.

Bijna tegelijkertijd gaf Hamas een verklaring af waarin “pogingen om de bezette Negev te Judaïseren” werden veroordeeld. Hamas riep de Arabische Israëli’s op om “actie te ondernemen tegen het beleid van judaisering van de Israëlische bezetter” en “de Arabisch-Palestijnse identiteit van het bezette land te verankeren”.

Bedoeïenen in de Negev woestijn

Dit was het eerste signaal dat Hamas het roer omgooide – dat het zich niet alleen ‘verdediger van Jeruzalem’ noemde, maar ook de identiteit aannam van ‘verdediger van de Negev’. 

Volgens veiligheidsfunctionarissen begon de organisatie met het ophitsen van de bedoeïenen, in samenwerking met islamitische elementen in Israël, zoals Sabri, leden van de verboden noordelijke tak van de islamitische beweging en vijandige functionarissen in bedoeïenenstammen.

In de afgelopen weken, toen Landdag naderde, veranderde Hamas’ gerichte aansporing tot bedoeïenen van versnelling. Twee weken geleden kondigde Hamas aan dat het een “nationale autoriteit aan het opzetten was om het Palestijnse volk in de bezette grenzen van 1948 te verdedigen”. Woordvoerders van de nieuwe organisatie richtten zich op de Negev. 

De leider, Mohsen Abu Ramadan, maakte duidelijk dat “de [Gaza]-strook zich zou inzetten om de strijd van de Negev-bewoners te steunen in een reeks acties die op Landdag zullen beginnen. Alle activiteiten worden gecoördineerd tussen de Palestijnse organisaties in Gaza en de Arabische Israëlische leiders.”

Het duurde niet lang voordat Hamas’ ‘partner’ werd onthuld als Atia al-Azzam, een inwoner van het bedoeïenendorp Abu Talul en hoofd van de lokale overheid die toezicht houdt op niet-erkende bedoeïenendorpen in de Negev. Een paar dagen geleden legde al-Azzam uit dat de bewoners van de Negev het gevoel hadden dat “onze Palestijnse broeders moreel naast ons staan ​​en onze vastberadenheid zullen versterken om onze strijd voor ons vaderland voort te zetten.”

De coördinatie vindt plaats op het hoogste niveau. Voorzitter van de Negev Bedouin Higher Steering Committee, voormalig Knesset-lid Juma Azbarga, was de eerste die de oprichting van het nieuwe Gaza-comité verwelkomde. Azbarga zei dat Israël een totale aanval op de Negev had gelanceerd door twee nieuwe steden goed te keuren die daar moesten worden gebouwd, en bedoeld was om het verzet van de Negev-Arabieren tegen de “uitzettingsplannen” te “breken”.

Later kwamen de opmerkingen van de voorzitter van het Arab Higher Monitoring Committee en voormalig Knesset-lid Mohammad Barakeh. Barakeh prees de oprichting van het comité om “de Palestijnen binnen de grenzen van 1948 te beschermen” en zei dat het op het “juiste moment” was gekomen. Barakeh sprak ook over de Negev.

Dit kwam na de opmerkingen van Barakeh een paar maanden geleden, die buiten de mediaradar bleven, dat: “In de laatste Intifada [verwijzend naar de gebeurtenissen van mei 2021] er loci waren van verzet tegen de zionistische onderdrukking in Jaffa, Haifa, Akko, Lod en Ramle, die ze [Israël] probeerden af ​​te schrijven, te verdraaien en van de kaart van Palestina te verwijderen. Ze stonden op en zeiden: ‘Palestina is hier.’ Het heette Palestina, en het wordt weer Palestina genoemd.”

De trend is daarom duidelijk en moeilijk te verwarren. De recente incidenten in de Negev, en vooral de recente golf van terroristische aanslagen, maken deel uit van een etnisch-religieuze opstand door Palestijnen en Arabieren aan beide zijden van de Groene Lijn. De verklaarde gemeenschappelijke grond voor de “interne Palestijnen” (Arabische Israëli’s) en de Arabieren in Judea en Samaria en Gaza is drievoudig: de Nakba (de “ramp” van de oprichting van de staat Israël), het “recht op terugkeer” en een verenigde Palestijnse identiteit.

Diepgewortelde stromingen komen nu naar de oppervlakte. Sommige Arabische Israëli’s distantiëren zich van Israël. Velen identificeren zich met zijn Palestijnse vijand en hun valse verhalen, en hun inzet voor een verzwakte Joodse staat. De Hamas-Negev-as, een andere tak van de Hamas-Jeruzalem-as, is een symptoom.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nadav Shragai “Hamas rebrands again as ‘defender of the Negev’” van 30 maart 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.