VN benoemt onderzoekster naar Israël die het eerder vergeleek met nazi-Duitsland

De VN-Mensenrechtenraad is van plan om zijn eigen onpartijdigheidsregels te schenden door een nieuwe onderzoeker over Palestijnse mensenrechten aan te stellen die Israël luid schreeuwend een “apartheidsstaat” noemt en herhaaldelijk de Palestijnse situatie vergelijkt met de nazi-holocaust, volgens een nieuw rapport van de onafhankelijke niet-gouvernementele monitoringgroep UN Watch.

Francesca Albanese, een Italiaanse advocaat die in Jordanië voor UNRWA werkte, wordt de volgende “Speciale Rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Palestijnse gebieden”, wiens mandaat het feitelijk is om uitsluitend “Israëls schendingen” te onderzoeken.

Hoewel VN-experts verplicht zijn objectief en onpartijdig te zijn, onthult het 25-pagina’s tellende rapport van UN Watch dat Albanese de Palestijnse Nakba herhaaldelijk gelijkgesteld heeft met de nazi-holocaust, Israël beschuldigde van apartheidgenocideetnische zuivering en oorlogsmisdaden .

Bij haar sollicitatie werd Albanese gevraagd of ze “enige opvattingen of meningen heeft die de manier waarop de kandidaat het mandaat vervult” zouden kunnen schaden. Ze antwoordde “Nee.”

Francesca Albanese

Maar vorig jaar erkende Albanese het tegenovergestelde en zei dat haar “diepgewortelde persoonlijke opvattingen” over de Palestijnse kwestie “mijn objectiviteit in gevaar zouden kunnen brengen”.

Inderdaad, Albanese heeft gezegd dat Israël “miljoenen burgers gevangen houdt” , een panel organiseerde over “Israël Apartheid” en campagne voerde voor een wapenembargo tegen Israël.

Op haar aanvraag verklaarde Albanese ook geen persoonlijke belangenconflicten, waarbij ze niet onthulde dat haar man, die Palestijnen vergelijkt met joden in het getto van Warschau die zich verzetten tegen de nazi’s, voorheen werkte voor de Palestijnse Autoriteit, waar hij een rapport schreef over de “uitbuiting” van Israël beleid.

“Volgens zijn eigen regels”, zei Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, “moet de UNHRC onpartijdigheid van het grootste belang hechten bij het selecteren van haar experts, en Francesca Albanese is het tegenovergestelde van onpartijdig.”

Albanese zal naar verwachting de anti-Israël-agenda van uitgaande Michael Lynk verderzetten.

“In dit opzicht kan men verwachten dat ze in de voetsporen zal treden van de vertrekkende speciale rapporteur, Michael Lynk, die niets heeft gedaan om het vredesproces te bevorderen, en in plaats daarvan alleen de discriminatie die inherent is aan het mandaat verankerd door zijn eenzijdige VN-rapporten en verklaringen die een vrije doorgang gaven aan systematische schendingen door de PA en Hamas.”

Hoewel het zeldzaam is dat Canada VN-benoemingen bekritiseert, had de regering van de Canadese premier Justin Trudeau de benoeming van Lynk in 2016 verworpen door te zeggen dat speciale VN-rapporteurs een “track record moesten hebben dat vrede in de regio kan bevorderen” en “geloofwaardig, onpartijdig en objectief.”

Canada’s berisping kwam nadat UN Watch Lynks lange staat van dienst aan het licht had gebracht met het ondertekenen van anti-Israëlische petities, het voeren van campagnes voor de vervolging van Israël voor oorlogsmisdaden, het beschuldigen van Israël van etnische zuivering en het toespreken van conferenties ter bevordering van een “één-staat”-oplossing, wat het einde betekent van Israël.

In zijn aanvraag heeft Lynk opzettelijk nagelaten zijn leidende rol in drie pro-Palestijnse lobbygroepen bekend te maken, waaronder de National Council on Canada-Arab Relations, waar hij lobbyde tegen Canada’s vrijhandelsovereenkomst met Israël; de Canadees-Palestijnse Education Exchange, die evenementen “Israëlische Apartheid Week” organiseert; en Vrienden van Sabeel.

Tijdens zijn VN-termijn van 2016 tot 2022 laat het nieuwe rapport van UN Watch zien hoe Lynk dezelfde agenda promootte. Als speciaal rapporteur voor Palestina publiceerde Lynk 12 rapporten en 84 officiële VN-persberichten over de Palestijnse gebieden. 

Deze teksten negeerden systematisch flagrante schendingen van de mensenrechten door de PA en Hamas tegen zowel Israëli’s als Palestijnen. Lynk rechtvaardigde zijn verzuim door het discriminerende mandaat van 1993 aan te halen dat hem opdraagt ​​alleen de schendingen van Israël te onderzoeken. 

Uiteindelijk, in navolging van kritiek van UN Watch, bevatten Lynks laatste drie rapporten aan de Algemene Vergadering een handvol vonnissen over schendingen door de PA en Hamas, waarmee zijn eerdere argumenten werden weerlegd. Toch had 97% van de inhoud van deze rapporten betrekking op kritiek op Israël, terwijl Lynk Hamas-terrorisme bleef negeren.

Van de 84 officiële VN-persberichten die tussen 2016 en 2022 door Lynk zijn uitgegeven, bevatten er slechts 12 – een zevende – enige kritiek op de PA en Hamas. Deze paar verwijzingen kwamen doorgaans neer op niet meer dan een of twee regels waarin Palestijnse schendingen werden genoemd in een bredere context van het veroordelen van Israël. 

Tijdens zijn zes jaar als Speciaal Rapporteur heeft Lynk slechts één VN-verklaring gepubliceerd die gewijd was aan mensenrechtenschendingen door de PA. Hij heeft geen enkele verklaring afgelegd over de mensenrechtenschendingen van het Hamas-regime tegen Palestijnen. 

Lynk heeft geen enkele verklaring afgelegd waarin hij de PA of Hamas bekritiseert vanwege hun grove en systematische schendingen van de vrijheid van godsdienst, de rechten van kinderen, de rechten van vrouwen en LGBTQ-rechten.

Het mandaat, dat dateert uit het pre-Oslo-tijdperk – dat wil zeggen, voordat de PA en Hamas over miljoenen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza regeerden – is inherent discriminerend en creëert een beschermingskloof voor Palestijnse en Israëlische slachtoffers van schendingen door Palestijnse actoren .

Verscheidene voorgangers van Lynk bekritiseerden deze discriminatie publiekelijk en riepen op tot hervorming van het mandaat. Lynk daarentegen weigerde dit nadrukkelijk. In 2016 beloofde Lynk aan de Canadese media dat hij “open stond om de baan uit te breiden”, maar uiteindelijk deed hij het tegenovergestelde en omarmde hij het bevooroordeelde mandaat.

Bronnen:

  • naar een artikelUN to name investigator on Israel who compares it to Nazi Germany” van 29 maart 2022 op de site van UN Watch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.