Georgisch Zuid-Ossetië houdt referendum om in de toekomst lid te worden van Rusland

Tbilisi, 24 februari 2022. Georgiërs betogen tegen de Russische invasie van Oekraïne

De voorzitter van het Zuid-Ossetische parlement, Alan Tadtaev, vertelde woensdag aan het Russische persbureau TASS:

Het pro-Russische Georgische afgescheiden Zuid-Ossetië zal een openbaar referendum houden om zich volledig bij Rusland aan te sluiten. We hebben alle reden om lid te worden van de Russische Federatie en er zijn geen juridische obstakels.

President Anatoly Bibilov, zei volgens de persdienst van de Partij van Verenigd Rusland:

“Ik geloof dat eenwording met Rusland ons strategische doel is, ons pad, het streven van het volk. We zullen in de nabije toekomst de relevante juridische stappen ondernemen. De republiek Zuid-Ossetië zal deel uitmaken van haar historische thuisland – Rusland.”

Alle noodzakelijke juridische procedures voor Zuid-Ossetië om zich bij Rusland aan te sluiten, zullen rond 10 april worden afgerond om samen te vallen met de Zuid-Ossetische presidentsverkiezingen, vertelde presidentieel perssecretaris Dina Gassieva aan TASS.

De afgescheiden staat heeft een lange complexe geschiedenis die teruggaat tot de tijd dat de hele regio onder Sovjetcontrole stond. Officieel wordt Zuid-Ossetië door de meeste landen erkend als onderdeel van Georgië, hoewel Georgië er de facto geen controle over heeft. 

Zuid-Ossetië, zoals de naam al aangeeft, wordt bewoond door de etnische Osseten, net als Noord-Ossetië-Alania, een van de onderworpen republieken van de Russische Federatie en een soeverein deel van Rusland.

Er zijn in het verleden oorlogen gevoerd over het gebied, met name de 12-daagse Russisch-Georgische oorlog van 2008, waarbij Rusland de afgescheiden staten Zuid-Ossetië en Abchazië veroverde. Deze oorlog was een Russische overwinning en hoewel de ontsnappers internationaal weinig tot geen erkenning krijgen, heeft Georgië de controle over hen verloren.

Als Zuid-Ossetië het referendum houdt en stemt om mee te doen, zou het de meest recente natie zijn om dat te doen, na de stemming op de Krim in 2014 , hoewel de stemming internationaal zeer omstreden en niet erkend was en blijft.

Wat Abchazië betreft, hebben de andere Georgische ontsnappingen hun steun uitgesproken voor de ambities van Zuid-Ossetië en noemden ze een mogelijke eenwording met Noord-Ossetië een ‘nationale droom’.

“Ze [Zuid-Ossetië] hebben deze kwestie eerder aan de orde gesteld… dit is hun historische bestemming”, zei Sergei Shamba, secretaris van de Abchazische Veiligheidsraad, tegen TASS .

Maar zal Abchazië volgen? Volgens Shamba lijkt dat hoogst onwaarschijnlijk, aangezien het idee weinig tot geen steun heeft bij de politieke echelons of het grote publiek. Niet alleen dat, maar volgens hem staat hun grondwet het niet toe.

Abchazië onderhoudt eerder zijn betrekkingen met Rusland als bondgenoot en strategische partner, maar wil een soevereine en democratische staat blijven met het recht op zelfbeschikking, vertelde Shamba aan TASS.

Het is ook niet bekend of Rusland wil dat er op dit moment iemand toetreedt, aangezien een Russische functionaris onlangs verklaarde dat ondanks het feit dat de afgescheiden Loehansk Volksrepubliek in Donbas in het oosten van Oekraïne belangstelling heeft getoond voor een dergelijk referendum, het misschien niet het juiste moment is om dit te doen.

Bronnen:

  • naar een artikelSouth Ossetia to hold referendum to join Russia in future” van 30 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.