Arabieren: regering Biden schaadt Amerikaanse belangen

Barack Obama en Joe Biden

Veel Arabieren blijven hun diepe teleurstelling uiten over het beleid van de regering-Biden in het Midden-Oosten, vooral over de rol van Iran bij het destabiliseren van veiligheid en stabiliteit in Arabische landen die ooit de VS vertrouwden als een betrouwbare en betrouwbare bondgenoot.

Deze Arabieren zeggen dat president Joe Biden in de voetsporen treedt van voormalig president Barack Obama, die er de voorkeur aan gaf een nucleair akkoord met Iran te sluiten ten koste van de Arabische vrienden en bondgenoten van Washington in het Midden-Oosten.

De Arabieren zeggen verder dat het beleid en de acties van de regering Biden niet alleen de bondgenoten van Amerika schaden, maar ook de belangen van de VS.

“De beruchte overeenkomst ontketende de hand van Iran, waardoor het kon knoeien met de veiligheid en stabiliteit van de regio”, schreef de Syrische politiek analist Rami Alkhalifa Alali.

“Teheran begon verwoesting en vernietiging in de hele regio te verspreiden. Ondertussen verwaarloosde Washington de regio en begon te praten over zijn interesse in Zuidoost-Azië, waardoor de situatie in Syrië verslechterde en een arena werd voor Iraanse milities. Het scenario herhaalde zich in Irak, waar de De VS smeedden een alliantie met de Iraanse milities onder het voorwendsel van een aanval op Islamitische Staat (ISIS), een situatie die voor instabiliteit in Irak zorgde.In Libanon sloot het een oogje voor de uitbreiding van de terroristische organisatie Hezbollah…

“Het is waar dat Washington het recht heeft om naar zijn belangen te zoeken, maar er zijn verschillende opties om belangen te bereiken… Het is gewoon mogelijk om de beste methode te kiezen die de belangen van de [Arabische] partners niet schaadt. De Amerikaan boodschap is aangekomen, dus de landen in de regio zoeken ook naar hun belangen. Misschien wel de grootste test is het Oekraïense oorlogs- en energiebeleid. De Arabische landen bewijzen dat hun belangen bovenaan hun prioriteitenlijst staan. Washington moet echte fundamenten leggen om traditionele partnerschappen met Arabische landen te herstellen, als het een beter begrip en vruchtbare resultaten wil.”

De Saoedische schrijver Mohammed Al-Saed uitte zijn bezorgdheid over berichten dat de regering-Biden overweegt de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van de lijst van terroristische organisaties te verwijderen “en het te erkennen als een vreedzame organisatie die de mensheid dient”.

“Het is duidelijk dat de regering van Biden boete wil doen voor de moord op Qassem Soleimani”, schreef Al-Saed , verwijzend naar de voormalige IRGC-commandant die twee jaar geleden werd vermoord bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad.

De Saoedische schrijver beschreef het besluit van voormalig president Donald Trump om Soleimani te vermoorden als “enorm, belangrijk en moedig”.

De regering-Biden, zei hij, wil een bericht naar Iran en zijn leiders sturen dat “de Democratische regering onder leiding van Barack Obama niet blij is met wat Trump heeft gedaan en zich verontschuldigt voor de eliminatie van de terrorist Soleimani.”

Al-Saed voorspelde dat de Revolutionaire Garde spoedig een organisatie zal worden waarvan de leiders in Washington worden ontvangen door de hoofden van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

“Laten we de Amerikanen herinneren aan een aantal misdaden van de terroristische Iraanse Revolutionaire Garde en de tirannie in hun bloed, evenals het vergieten van onschuldig bloed”, merkte hij op.

De gebeurtenissen van 11 september [2001] kwamen bovenop die misdaden die werden gepleegd door Osama bin Laden en Al-Zawahiri, die allemaal de steun van Iran hadden. In de nasleep van de Amerikaanse invasie van Irak in 2003, voedde Iran de gruwelijke moorden en bomaanslagen die het Amerikaanse leger troffen via verschillende cellen die werden aangestuurd door de Iraanse Revolutionaire Garde. Duizenden Amerikaanse soldaten werden gedood.”

Al-Saed zei dat in het licht van het beleid van Washington om de mullahs in Teheran te sussen, “niemand verbaasd zou moeten zijn als de regering-Biden excuses aanbiedt aan de terrorist Osama bin Laden en de misdadiger [gedode ISIS-leider] Abu Bakr Al-Baghdadi Bovendien zou niemand verbaasd moeten zijn als we zien dat de leiders van de IRGC, Al-Qaeda en de [door Iran gesteunde] Houthi-militie als bondgenoten in het Witte Huis worden verwelkomd. Dit is wat extreem-links in de VS heeft voortgebracht.”

Sawsan Al-Sha’er, een van de meest invloedrijke journalisten van Bahrein, wees erop dat terwijl de Houthi-militie vorige week de Saoedische stad Jeddah bombardeerde, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Iran feliciteerde ter gelegenheid van Nowruz, een feestdag die de aankomst markeert. van de lente en de eerste dag van het jaar in Iran.

“De Houthi’s bombarderen Jeddah, Biden beloont Iran… De regering-Biden weet dat Iran de Houthi-groep financiert en van raketten voorziet. De regering-Biden feliciteert Iran en wil de Revolutionaire Garde van de lijst van terrorisme halen. Wat voor soort waar hebben we het over? Beseft deze regering hoe ver ze van ons verwijderd is? Beseft ze de impact hiervan op de toekomst van haar betrekkingen [met de Arabieren] en zelfs op de belangen van de Amerikanen zelf?”

De Libanese televisiepresentator en journalist Nadim Koteich merkte de hypocrisie van de regering-Biden op in haar verzet tegen het recente bezoek van de Syrische president Bashar Assad aan Abu Dhabi.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei “diep teleurgesteld en verontrust” te zijn door het bezoek van Assad.

Koteich erkende de “wreedheid” van het Assad-regime, maar zei dat de regering-Biden, die “teleurgesteld” is door de Arabische normalisatie met Assad, “wanhopig is in normalisatie met het Iraanse regime, zonder rekening te houden met de wreedheden die de Revolutionaire Garde heeft begaan beoefend tegen de Syriërs.”

“Het feit is dat het aandeel van Iran in het Syrische bloedbad onmetelijk groter is dan dat van Assad zelf, die niet aan het hoofd van het regime zou zijn gebleven als de Iraanse milities niet hadden ingegrepen… spraak en politiek gedrag in overeenstemming zijn met enerzijds een vlotte openheid jegens Khamenei en de bereidheid om de Revolutionaire Garde van de terroristenlijst te verwijderen, en anderzijds het bezwaar maken tegen de openstelling voor Assad? was een goed gedefinieerd en duidelijk Amerikaans beleid in Syrië. Maar er is geen ander Amerikaans beleid in Syrië dan Syrië volledig in handen van Iran te brengen.”

Koteich wees erop dat het bezoek van Assad aan de Golfstaat kwam aan de vooravond van een toekomstige nucleaire overeenkomst met Iran, die enorm veel geld zal vrijmaken dat de mullahs in staat zal stellen het te gebruiken om meer invloed te krijgen bij het Syrische regime.

“Het bezoek vindt plaats op een moment van ongekende botsing tussen de grote hoofdsteden van de Golf en Washington als gevolg van een groeiende indruk dat Amerika zich terugtrekt uit het Midden-Oosten, wat leidt tot de vernietiging van de fundamenten van stabiliteit. De afbraak van vertrouwen tussen de gematigde Arabische landen en Amerika begonnen in 2011, toen de regering van president Barack Obama de steun van zijn strategische bondgenoot in Egypte opgaf. Wat wil Washington?”

De Libanese veteraan-journalist Kheirallah Kheirallah schreef dat de Houthi-drone- en raketaanvallen op Saoedi-Arabië “niets anders zijn dan het bewijs van de onwetendheid van de regering-Biden over de Houthi’s, hun rol en de diepte van de banden tussen hen en het Iraanse regime.”

Kheriallah merkte op dat de Houthi-militie elke regeling voor de burgeroorlog in Jemen verwerpt en probeert Iran te helpen bij het vestigen van voet aan de grond in de Arabische regio.

“Dit is wat de Amerikaanse regeringen nooit konden begrijpen… De regering-Biden ging verder dan anderen in het sussen van de Houthi’s. Het moedigde Iran aan om van Jemen een basis te maken voor Iraanse raketten en drones. Dit is meer dan genoeg reden voor de Arabische landen in de regio om een ​​voorzichtig standpunt in te nemen over het Amerikaanse beleid. Er is een diep Amerikaans misverstand over wat er in Jemen is gebeurd en nog steeds aan de hand is. De basis voor dit misverstand is onwetendheid over de aard van de Houthi-beweging, die een zeer nauwe relatie heeft met de Iraanse Revolutionaire Garde.”

In navolging van de groeiende bezorgdheid van veel Arabieren, sprak Kheirallah de vrees uit dat de regering-Biden klaar is om te capituleren voor Iran in een deal met betrekking tot zijn nucleaire programma.

“Dit betekent dat Amerika, wiens president verklaart klaar te zijn om Rusland te confronteren in het geval dat het een lidstaat van de NAVO aanvalt, zich geen zorgen maakt over wat Iran doet in de Golfregio. Integendeel, we zien dat deze regering moed aanmoedigt Iran.”

De stemmen die uit de Arabische wereld komen, tonen aan in welke mate veel Arabische landen het gevoel hebben dat hun vertrouwen in de VS is aangetast. Deze Arabieren zijn van mening dat hun dagelijkse waarschuwingen tegen het beleid van verzoening van de regering Biden jegens Iran en zijn terroristische volmachten in het Witte Huis aan dovemansoren gericht zijn. Wat echter luid en duidelijk doorkomt bij andere waarnemers, is dat de crisis tussen de regering-Biden en de Arabische landen, met name de Golfstaten, zo diep is dat het jaren, zo niet tientallen jaren kan duren om de veroorzaakte schade te herstellen. aan de belangen van Amerika in het Midden-Oosten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arabs: Biden Administration Harming US interests” van 30 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.