Vice-burgemeester van Jeruzalem tegen Blinken: ‘Verlaat alstublieft onze hoofdstad’

De vice-burgemeester van Jeruzalem, Ariyeh King, riep maandag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op om de stad te verlaten en zei dat hij daar “niet welkom” was en dat zijn aanwezigheid “een slecht gevoel veroorzaakte”.

Blinken, die in Israël was voor de eerste etappe van een korte rondreis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, had een veroordeling getweet van de terreuraanslag in Hadera op zondagavond, die het leven kostte aan twee Israëlische grenspolitieagenten.

“We veroordelen de terroristische aanslag van vandaag in Hadera, Israël. Zulke zinloze gewelddaden en moorden horen niet thuis in de samenleving. We staan ​​achter onze Israëlische partners en betuigen onze condoleances aan de families van de slachtoffers”, schreef hij.

Volgens het Middle East Media Research Institute (MEMRI) kreeg de terroristische organisatie Islamitische Staat de eer voor de aanval.

In een Engelstalig antwoord vol typfouten schreef King:

“Geachte heer. Mag ik u als loco-burgemeester van Jeruzalem, de Joodse heilige hoofdstad, vragen onze stad te verlaten? Je bent helemaal niet welkom. Uw bezoek aan Jeruzalem wekt een slecht gevoel [bij] de meeste … inwoners van Jeruzalem. Het lijkt erop dat je van plan bent om [een] provocatie te creëren. Verlaat alstublieft onze hoofdstad.”

King, een conservatieve politicus en activist, werd in 2020 benoemd tot loco-burgemeester. Hij is de oprichter van de Israel Land Foundation, die zich inzet voor de aankoop van Arabisch eigendom in Israël, en is actief geweest in juridische pogingen om land in het oosten van Jeruzalem terug te winnen, inclusief de buurt van Sheikh Jarrah. Zijn huis in de wijk Ma’aleh Zeitim is herhaaldelijk aangevallen, onder meer met brandbommen.

In een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Naftali Bennett op zondag riep Blinken alle partijen op om acties te voorkomen die “spanningen zouden kunnen verhogen” in de aanloop naar de joodse, islamitische en christelijke feestdagen Pesach, Ramadan en Pasen.

“Dat betekent dat we aan alle kanten moeten werken aan het voorkomen van acties die de spanningen kunnen doen toenemen, waaronder uitbreiding van nederzettingen, geweld door kolonisten, aanzetten tot geweld, vernielingen, betalingen aan personen die veroordeeld zijn voor terrorisme, uitzetting van gezinnen uit huizen waar ze al tientallen jaren wonen”, zei hij. aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij herhaalde die boodschap in zijn ontmoeting met de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, later op de dag, en zei: “We zullen ons inspannen om acties van beide kanten te voorkomen die de spanningen zouden kunnen verhogen. Dat omvat uitbreiding van nederzettingen, geweld door kolonisten, vernieling van huizen, huisuitzettingen, betalingen aan mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme, aanzetten tot geweld.”

Bronnen:

  • naar een artikelJerusalem deputy mayor to Blinken: ‘Please leave our capital’” van 29 maart 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.