Egyptisch minister sluit zich aan bij de komende ‘historische’ Abraham Akkoorden -top in Israël

Washington, 15 september 2020. Premier Netanyahu en president Trump bij de ondertekeningsceremonie van de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Marokko zal zich in december aansluiten bij de Akkoorden

Er zijn ook inspanningen aan de gang om Jordaanse topdiplomaat te werven voor een bijeenkomst met ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE, Bahrein, Marokko en de VS.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zal naar verwachting de “historische” diplomatieke top in Israël op zondag bijwonen, samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE, Bahrein en Marokko – ondertekenaars van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden in 2020 – voor het tweedaagse evenement.

Shoukry zal zondag in Israël aankomen, samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, Abdullah bin Zayed Al Nahyan van de VAE, Abdullatif bin Rashid Al-Zayani van Bahrein en Nasser Bourita uit Marokko voor de bijeenkomst, meldden Hebreeuwstalige media zaterdagochtend voor het eerst, daarbij verwijzend naar bronnen met kennis van de voorbereidingen rondom de top. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zal het evenement op zondag en maandag organiseren.

De Israëlische ambassadeur in Bahrein, Eitan Na’eh, tweette zaterdag dat 26 maart de 43e verjaardag markeerde van het historische vredesakkoord van Israël met Egypte, ondertekend in 1979. “43 jaar later zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van ten minste 4 Arabische landen + [de VS] morgen samenkomen in [Israël] om te praten over regionale samenwerking”, schreef hij, inclusief de vlaggen van Egypte, de VAE, Bahrein, Marokko en de Verenigde Staten in de tweet.

Volgens de rapporten werden er pogingen ondernomen om de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi ook naar de top te lokken.

Israël heeft van het versterken van de Abraham-akkoorden een topprioriteit gemaakt door regelmatige diplomatieke bijeenkomsten met de lidstaten te plannen. De aanvankelijke wensen om de normaliseringsovereenkomst tussen Israël en Soedan af te ronden, zijn gecompliceerd door de militaire staatsgreep die het laatstgenoemde land eind vorig jaar verder in een crisis bracht.

De bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van zondag vindt plaats minder dan een week nadat de Israëlische premier Naftali Bennett naar de badplaats Sharm el-Sheikh in de Sinaï was gereisd voor de allereerste trilaterale top met de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi en kroonprins Sheikh van de VAE Mohammed bin Zayed Al Nahyan – een andere ontwikkeling die waarschijnlijk mogelijk is gemaakt door de Abraham-akkoorden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat Blinken zijn reis zal gebruiken om te coördineren met Amerikaanse bondgenoten over de Russische invasie van Oekraïne, de “destabiliserende activiteiten van Iran”, de Abraham-akkoorden en inspanningen om de Israëlisch-Palestijnse banden te verbeteren.

Blinken zal een ontmoeting hebben met Bennett, Lapid, minister van Defensie Benny Gantz en president Isaac Herzog in Israël, en met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, samen met vertegenwoordigers van het Palestijnse maatschappelijk middenveld in Ramallah.

Een Channel 12-rapport van vrijdag koppelde de komende Israëlische top aan een poging om een ​​verenigd regionaal front te presenteren tegen Iran en zijn nucleaire ambities. Ben Caspit van het tv-netwerk, een columnist en politiek analist, zei dat Israël veel te bieden heeft op het gebied van militaire technologie en dat de deelnemers aan de top ook een mogelijk initiatief kunnen bespreken om regionale waarschuwingssystemen voor raketten op te zetten.

Vrijdag ontving de Jordaanse koning Abdullah II leiders uit Egypte, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten voor besprekingen over regionale en internationale ontwikkelingen.

De ontmoeting met Abu Dhabi kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, de Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi en de Iraakse premier Mustafa al-Kadhemi in de havenstad Aqaba aan de Rode Zee was volgens de staatstelevisie “raadgevend”.

Een verklaring van het koninklijk hof zei dat andere aanwezigen onder meer de Jordaanse kroonprins Hussein en de Saoedische minister van staat prins Turki bin Mohammad bin Fahd bin Abdulaziz waren.

Abbas zal volgende week de Jordaanse koning Abdullah II ontvangen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jacob Magid “Egyptian FM to join upcoming ‘historic’ Abraham Accords summit in Israel” van 26 maart 2022 en een artikelIsrael to host Blinken and FMs of UAE, Morocco and Bahrain in ‘historic summit’” van 25 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.