Archeoloog beweert de oudste Hebreeuwse tekst in Israël te vinden

Archeoloog Dr. Scott Stripling en een team van internationale geleerden hielden donderdag een persconferentie in Houston, Texas, en onthulden wat volgens hem de vroegste proto-alfabetische Hebreeuwse tekst is – inclusief de naam van God, “JHWH” – ooit ontdekt in het oude Israël. Het werd gevonden op de berg Ebal, bekend van Deuteronomium 11:29 als een plaats van vervloekingen.

Als de datum uit de late bronstijd (circa 1200 vGT) wordt geverifieerd, zou dit kleine, opgevouwen loden “vloektablet” van 2 centimeter x 2 centimeter een van de grootste archeologische ontdekkingen ooit kunnen zijn. 

Het zou het eerste geattesteerde gebruik van de naam van God in het Land van Israël zijn en zou de klok enkele eeuwen terugzetten op bewezen Israëlitische geletterdheid – wat aantoont dat de Israëlieten geletterd waren toen ze het Heilige Land binnengingen, en daarom de Bijbel als sommige van de gebeurtenissen die het documenteert, plaatsvonden.

“Dit is een tekst die je maar om de 1000 jaar vindt”, vertelde prof. Gershon Galil van de Haifa University donderdag aan The Times of Israel. Galil hielp bij het ontcijferen van de verborgen interne tekst van de opgevouwen loden tablet op basis van hightech scans uitgevoerd in Praag aan de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek.

Op basis van epigrafische analyse van de scans en loodanalyse van het artefact, dateren Stripling en zijn team de vloektablet (of defixio) tot de late bronstijd, vóór of rond 1200 v.Chr. Als deze datering wordt geverifieerd, zou dit de tekst eeuwen ouder maken dan de vorige recordhouder voor de oudste Hebreeuwse tekst in Israël en 500 jaar ouder dan het eerder bevestigde gebruik van het tetragrammaton JHWH, volgens Galil. Schrijven in een soortgelijk alfabet werd ontdekt op het Sinaï-schiereiland daterend uit het begin van de 16e eeuw v. Chr.

De onderzoekers hebben de vondst echter nog niet gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Evenzo geven ze nog geen duidelijke afbeeldingen en scans van de inscriptie vrij voor andere academici om op te wegen.

Een andere uitdaging voor de veilige datering van het object is het feit dat de tablet niet werd ontdekt tijdens een zorgvuldig opgegraven gestratificeerde context. Het werd eerder gevonden tijdens een heronderzoek van de aarde in 2019 van een storthoop gevormd tijdens opgravingen in de jaren 80 op de berg Ebal die werden gehouden onder Prof. Adam Zertal. 

De aarde was toen droog gezeefd en in 2019 heeft het team van Stripling het opnieuw gezeefd met behulp van een natte zeeftechniek die was ontwikkeld in het Temple Mount Sifting Project, waar Stripling ooit werkte. De jonge stroom leidt de lopende opgravingen in het bijbelse Shiloh.

Archeologen die werden benaderd door The Times of Israel waren niet bereid commentaar te geven op het dossier totdat ze de hopelijk aanstaande academische paper en scans hadden bekeken.

“Het feit dat ze het in het nieuws publiceren voordat het wetenschappelijk wordt gepubliceerd, is een beetje vreemd”, zei een gevestigde academicus. Een ander waarschuwde dat aangezien hij de inscriptie niet zelf heeft kunnen bekijken, het onmogelijk was om te weten of de beweringen feitelijk waren of een geval van ‘overontwikkelde verbeeldingskracht‘.

Beide sceptici zeiden echter dat “alles mogelijk is” en dat “het misschien geldig is”, ook al werden de beelden nog niet beschikbaar gesteld.

Hoewel het onregelmatig is om een ​​ongepubliceerd werk in de lekenpers te promoten voor een academisch tijdschrift, merkte Galil op dat het team zich verplicht voelde om nieuws over het bestaan ​​van de tablet en hun eerste bevindingen te delen vanwege het geschiedenis veranderende potentieel.

Een vloektablet van de berg van vloeken

De vloektablet werd ontdekt in aarde die oorspronkelijk afkomstig was van een cultusplaats op de berg Ebal, in de buurt van het bijbelse Sichem en het huidige Nablus. De berg Ebal verschijnt in Deuteronomium 11:29 als een plaats van “vloeken” en wordt door sommige christenen en joden vereerd als de plaats waar de bijbelse Jozua een altaar bouwde zoals bevolen in Deuteronomium 27. Het wordt in Jozua 8:31 beschreven als “een altaar van ongehouwen stenen, waarop niemand ijzer had geheven.”

De bekende plek staat bij de lokale bevolking bekend als “Al-Burnat” of “hoge hoed” in het Arabisch, en wordt door archeologen beschouwd als een buitengewoon zeldzame en belangrijke illustratie van vroege Israëlitische nederzettingen. Het is de enige in zijn soort in de omgeving. Archeologen zijn het erover eens dat de duidelijk cultusplaats dateert uit de vroege ijzertijd, ergens rond de 11e eeuw v. Chr., of toen de Israëlieten klaarblijkelijk het land Kanaän begonnen te vestigen. Andere archeologen beweren dat die dateren uit de 12e eeuw of de late bronstijd.

“Dit is een belangrijke site, die behoort tot de golf van nederzettingen in de hooglanden in de vroege fase van de ijzertijd”, zegt prof. Israel Finkelstein, een van ’s werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van nederzettingen uit de ijzertijd in de regio. Finkelstein sprak met The Times of Israel in februari 2021 toen de berg Ebal in het nieuws was nadat er beschuldigingen waren geuit dat de berg werd verwoest door lokale Arabische steden tijdens de aanleg van een weg.

“Voor zover ik kan beoordelen, dateert het uit de 11e eeuw voor Christus. Als zodanig kan het worden opgevat als vertegenwoordiging van de groepen die het koninkrijk Israël (het noordelijke koninkrijk) in de 10e eeuw v. Chr. hebben opgericht. Met andere woorden, het is een vroege Israëlitische site’, vertelde hij aan The Times of Israel.

Wijlen professor Zertal van de Universiteit van Haifa heeft de site in de jaren tachtig opgegraven, inclusief een groot rechthoekig altaar dat blijkbaar over een eerder rond altaar was gebouwd. Stripling zei dat de tablet afkomstig was van aarde die oorspronkelijk uit dit ronde altaar was opgegraven.

“Zodra ik het [de tablet] zag, wist ik wat het was, omdat deze vloektabletten bekend zijn. Mijn hart sprong bijna uit mijn borst”, zei Stripling.

Naast het feit van een vroege – zo niet de vroegste – Hebreeuwse inscriptie gevonden in het Land van Israël, vertelde Galil aan The Times of Israel dat deze vondst een einde maakt aan de voortdurende academische discussie over de vraag of de Israëlieten geletterd waren.

“We weten dat vanaf het moment dat ze naar Israël kwamen, de Israëlieten duidelijk wisten hoe ze moesten schrijven, inclusief de naam van God”, zei Galil. “Het is niet zo verwonderlijk; mensen wisten al hoe ze op andere plaatsen moesten schrijven’, voegde hij eraan toe.

De scans werden gelezen door Galil en Pieter Gert van der Veen van Johannes Gutenberg-Universität Mainz. In een gesprek met The Times of Israel zei Stripling dat de lezing de woorden ” arur ” (vervloekt) en “YHWH” (inclusief de drie hoofdletters van het tetragrammaton) bevat.

“We hebben 40 brieven teruggevonden, 40 aan de binnen- en buitenkant van de tablet. En ze stonden allemaal in dit proto-alfabetische schrift dat dateert uit de late bronstijd,” zei Stripling.

Galil vertelde The Times of Israel dat de tekst grotendeels is geschreven in een archaïsch proto-Kanaänitisch schrift, met enkele letters uit hiërogliefen. Volgens de laatste datum van de epigrafische analyse zou het omstreeks de 12e eeuw moeten gaan, terwijl sommige elementen zelfs nog eerder dateren.

De meerderheid van de tekst in het Hebreeuws, zo beweerde hij, was door Israëlieten geschreven als een intern juridisch document, een vorm van sociaal contract, waarin de persoon onder contract werd gewaarschuwd wat er zou gebeuren als hij zijn verplichtingen niet zou nakomen.

Volgens de onderzoekers staat er: “Vervloekt, vervloekt, vervloekt – vervloekt door de God YHW./ U zult vervloekt sterven./ Vervloekt, u zult zeker sterven./ Vervloekt door YHW – vervloekt, vervloekt, vervloekt.

Galil zei dat de structuur een parallelle chiastische structuur is, die elders in de Bijbel wordt gevonden, evenals in andere teksten uit het Nabije Oosten uit die periode en zelfs eerder. Maar tot nu toe hebben onderzoekers geoordeeld dat de Bijbel pas honderden jaren na de vastgestelde datering van deze tekst werd opgeschreven – zo niet samengesteld.

“Nu zien we dat iemand een chiastische kon schrijven” in de 12e eeuw v. Chr. Het gesprek zou niet langer moeten gaan over de vraag of de Israëlieten in de tijd van koning David geletterd waren, zei hij. “De persoon die deze tekst schreef, had het vermogen om elke tekst in de Bijbel te schrijven”, verklaarde Galil.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Archaeologist claims to find oldest Hebrew text in Israel, including the name of God” van 24 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.