Zelensky’s toespraak voor de Knesset sloeg de plank volledig mis

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky in combat uitrusting

De eerste grote fout van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy kwam op de 25e dag van de gruwelijke oorlog die Rusland aan zijn land had opgelegd.

Gelukkig voor Oekraïne kwam dit niet in de vorm van een militaire blunder, maar in zijn videotoespraak tot de Israëlische Knesset. Zijn fout zal het lot van de strijd tegen de Russische indringer niet bepalen, en zal niets veranderen aan het feit dat Oekraïne gerechtvaardigd is in zijn heroïsche houding tegen de agressie van Vladimir Poetin.

Daarmee is het vreemd dat een slimme, goed geïnformeerde leider, wiens retorische vaardigheden een belangrijk onderdeel van zijn repertoire vormen, geen geschiktere manier kon vinden om een ​​beroep te doen op de harten en geesten van Israëli’s en hun gekozen functionarissen, en elke mogelijke fout beging in zo’n korte toespraak.

Zijn toespraak verdoezelde alle belangrijke punten. In plaats daarvan hoorden we kunstmatige vergelijkingen tussen Hitlers “eindoplossing” (Endlösung) en Poetins wens om Oekraïne te verslaan en het te onderwerpen aan zijn totalitaire regime. De vergelijking klopte niet en was niet slim. In plaats van de essentie te bespreken, koos de Joodse president van Oekraïne ervoor om zich te concentreren op het alledaagse. 

Waarom was het belangrijk om op te merken dat 24 februari samenvalt met de datum waarop Rusland zijn land binnenviel en de datum waarop de nazi-partij (NSDAP) 102 jaar geleden werd opgericht? Immers, zelfs als Poetin een andere datum had gekozen om zijn raketten en bommen op onschuldige Oekraïense burgers af te vuren, zou dat zijn verachtelijke acties niet rechtvaardiger hebben gemaakt.

De vergelijkingen van Zelenskyy waren overbodig en schadelijk – en vooral onnodig. Er is geen reden om de tragische geschiedenis van het Joodse volk in de Holocaust op te roepen om uit te leggen dat het tirannieke regime van Poetin momenteel een verschrikkelijke misdaad begaat tegen een soeverein land. 

Het opmerken van de Oekraïense rechtvaardigen onder de naties die joden van de nazi’s hebben gered, liet ook een bittere smaak achter, aangezien het onmogelijk is om de vele andere Oekraïners te vergeten die graag hielpen en zich bij de nazi’s voegden bij het afslachten van hun joodse buren.

Als de Oekraïense president echt een beroep wilde doen op de gevoeligheden van Israëli’s en zou willen wijzen op de overeenkomsten met zijn volk, dat hardnekkig en moedig voor hun onafhankelijkheid strijdt tegen een duivelse vijand, dan lag de voor de hand liggende en juiste vergelijking recht voor zijn neus: Oekraïne’s strijd tegen de meedogenloze aanval van Poetin is vergelijkbaar met de strijd van Israël tegen de Arabische agressie.

De dappere verdediging van Oekraïne door burgers van alle nationaliteiten (Oekraïners, Russen, Joden en anderen) tegen de wrede indringer doet denken aan de Joodse houding tegen de gecombineerde binnenvallende Arabische legers in de Onafhankelijkheidsoorlog en de oorlogen die daarop volgden. 

De Russische proclamatie dat het land Oekraïne geen bestaansrecht heeft, is analoog aan de Arabische bewering dat de Joodse staat geen bestaansrecht heeft. En de middelen die door de Russen worden gebruikt, zijn in hun wreedheid vergelijkbaar met die methoden die voornamelijk zijn gebaseerd op het opzettelijk richten op de burgerbevolking.

Het is niet voor niets dat de enige demonstraties ten gunste van de Russische invasie werden gehouden in Syrië en de Palestijnse Autoriteit. Het is geen toeval dat alleen Hamas en Hezbollah affiniteit hebben getoond met Poetins acties, en dat de vrijwilligers en huurlingen die zich bij Poetins leger voegen, uit deze plaatsen komen. 

Het is niet voor niets dat de Gezamenlijke Arabische Lijst de enige politieke factie in Israël was die de toespraak van Zelenskyy uitdagend boycotte. De Oekraïense president verspeelde zijn kans om dit allemaal aan te pakken. Laten we hopen dat de geschiedenis hem er niet te hard voor veroordeelt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Zelensky Urges Greater Support for Ukraine in Speech to Israel’s Knesset, Invoking Holocaust” van 20 maart 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Zelenskyy’s appeal to Israel ‘borders on Holocaust denial,’ MKs say” en een artikel van Ariel Bulshtein “Zelenskyy’s Knesset speech completely missed the mark” van 21 maart 2022 op de site van Israel Hayom
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

2 gedachtes over “Zelensky’s toespraak voor de Knesset sloeg de plank volledig mis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.