Zuid-Afrikaanse president geeft NAVO de schuld van oorlog tussen Rusland en Oekraïne

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa legde op donderdag de schuld van de oorlog in Oekraïne bij de NAVO en zei dat hij zich zou verzetten tegen oproepen om Rusland te veroordelen, in opmerkingen die twijfel doen rijzen of hij door Oekraïne of het Westen als bemiddelaar zal worden geaccepteerd.

“De oorlog had voorkomen kunnen worden als de NAVO gehoor had gegeven aan de waarschuwingen van haar eigen leiders en functionarissen door de jaren heen dat haar uitbreiding naar het oosten zou leiden tot grotere, niet mindere, instabiliteit in de regio”, zei Ramaphosa in antwoord op vragen in het parlement.

Maar hij voegde eraan toe dat Zuid-Afrika “het gebruik van geweld en schending van het internationaal recht niet kan goedkeuren” – een duidelijke verwijzing naar de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne.

Ramaphosa onthulde ook dat Poetin hem persoonlijk had verzekerd dat de onderhandelingen vorderen. De Zuid-Afrikaanse leider zei dat hij nog niet met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy had gesproken, maar dat hij dat wel wilde.

De ongebreidelde expansiedrift van Navo en EU olv de Verenigde Staten naar het Oosten, sinds de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989

Ramaphosa zei vrijdag dat Zuid-Afrika is gevraagd om te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hij zei niet wie hem had gevraagd in te grijpen:

Er zijn mensen die erop staan ​​dat we een zeer vijandige houding moeten aannemen tegen Rusland. De aanpak die we gaan volgen (in plaats daarvan) is … erop aandringen dat er een dialoog moet zijn. Met huilen en schreeuwen komt er geen einde aan dit conflict.

De partij van het Afrikaans Nationaal Congres van Ramaphosa, die Zuid-Afrika regeert sinds het einde van de blanke minderheidsbewind in 1994, had sterke banden met de voormalige Sovjet-Unie, die tijdens de Koude Oorlog anti-apartheidsactivisten opleidde en steunde.

Om die reden wordt Zuid-Afrika soms met argwaan bekeken onder de rivalen van Rusland in het Westen, hoewel het sinds zijn vreedzame overgang naar democratie nog steeds een hoge mate van diplomatieke invloed heeft in verhouding tot zijn economische omvang.

De historische weigering van Zuid-Afrika om partij te kiezen betekende dat “sommigen ons zelfs benaderden voor een rol die we kunnen spelen (bemiddelen’)”, zei Ramaphosa donderdag. “We willen nooit doen alsof we een grote invloed hebben die andere landen hebben, maar we worden benaderd. (Om) een (kant) te veroordelen … verhindert de rol die we zouden kunnen spelen,” voegde hij eraan toe.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gadi Zaig “South African president blames NATO for Russia-Ukraine war” van 17 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Roy Bernabela Opinie: Oekraïne door de ogen van Poetin” van 5 maart 2022 op de site van Stichting Blckbx
  • naar een artikel van Jos De Greef “President Volodimir Zelenski: “We moeten erkennen dat Oekraïne niet kan toetreden tot de NAVO”” van 15 maart 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Soeren Kern “Why Did Vladimir Putin Invade Ukraine?” van 14 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Zuid-Afrikaanse president geeft NAVO de schuld van oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.