Een laatste waarschuwing van de Arabieren aan Biden’s gevaarlijke nucleair akkoord met Iran

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Iraanse Revolutie [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

In wat een wanhopige waarschuwing van het elfde uur aan de regering-Biden lijkt te zijn tegen het sluiten van een deal met het Iraanse regime, hebben vier Arabische landen hun diepe bezorgdheid geuit over het ballistische raketprogramma van Iran en de voortdurende steun voor terrorisme.

In een verklaring die op 9 maart in Caïro is afgegeven, zei het Arab Quartet Committee – Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Egypte – dat Iran zich blijft bemoeien met de interne aangelegenheden van Arabische landen en een rol speelt in sektarische verdeeldheid onder hen zaaien door terroristische groeperingen zoals de Houthi- en Hezbollah-milities te ondersteunen en te bewapenen.

De verklaring werd afgegeven te midden van groeiende bezorgdheid in sommige Arabische landen, dat de VS en andere westerse mogendheden een deal met Iran zouden kunnen bereiken om het gezamenlijke alomvattende actieplan van 2015 nieuw leven in te blazen, ook wel bekend als de nucleaire deal met Iran.

Iran vormt een bedreiging voor de veiligheid van Arabische staten en belemmert regionale en internationale inspanningen om problemen en crises in de regio op vreedzame wijze op te lossen, aldus de commissie.

Terwijl de bovengenoemde Arabische landen — die lange tijd als nauwe bondgenoten van de VS werden beschouwd — het belang benadrukten van het ondersteunen van inspanningen om te voorkomen dat Iran kernwapens verwerft tijdens de onderhandelingen in Wenen, zeiden ze dat elke overeenkomst met Teheran moet worden gezien als een tijdelijke , en niet definitieve, overeenkomst.

Als weerspiegeling van het wantrouwen van de Arabieren jegens Iran, benadrukten de Arabische landen de noodzaak om de controlerende rol van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie met betrekking tot het nucleaire programma van de Iraniërs te versterken.

In een bericht gericht aan de regering-Biden en de andere westerse mogendheden die betrokken waren bij de onderhandelingen in Wenen, zeiden de Arabische landen dat Iran en zijn terroristische milities chaos en instabiliteit blijven veroorzaken, vooral in Syrië, Irak, Jemen en Libanon.

De Arabieren, waaronder de Arabische Liga, vertellen de regering-Biden dat volgens hen niet alleen Iran hun veiligheid bedreigt, maar ook zijn terroristische volmachten, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, Hezbollah en de Houthi’s.

De Arabieren maken zich duidelijk zorgen over de financiële en militaire hulp die Iran aan de terroristische groeperingen geeft.

Elke deal met Iran zal deze groepen verder versterken en hen aanmoedigen om hun terroristische aanslagen op te voeren.

De Arabieren zijn ook bezorgd dat wanneer Iran kernwapens verkrijgt, ze vroeg of laat hun weg zullen vinden in de handen van zijn terroristische volmachten en andere terroristische groeperingen, waaronder de Islamitische Staat (ISIS) en Al-Qaeda.

De Arabische landen veroordeelden de voortdurende steun van Iran voor terroristische en sabotagedaden in de Arabische landen, en de voortdurende ontwikkeling van Iran van zijn programma voor ballistische raketten en andere soorten raketten, en het leveren van deze wapens aan de Houthi-terroristische militie in Jemen.

Ze veroordeelden ook de voortdurende lancering van door Iran gemaakte ballistische raketten en drones vanuit Jemen tegen vitale en civiele doelen in Saoedi-Arabië en de VAE. De aanslagen, zeiden de Arabische landen, “vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in de regio en een flagrante schending van Resolutie nr. 2216 (2015) van de Veiligheidsraad.”

De Arabische landen beschuldigden Iran van het steunen, trainen en bewapenen van terroristische groeperingen in Bahrein en veroordeelden de herhaalde bedreigingen en aanvallen van Hezbollah tegen Saudi-Arabië, de VAE, Bahrein en Jemen.

Ze veroordeelden de inmenging van Iran in de Syrische burgeroorlog en bevestigden hun solidariteit met Marokko bij het aanpakken van de inmenging van het Iraanse regime en Hezbollah in de binnenlandse aangelegenheden van het koninkrijk, vooral met betrekking tot de bewapening en opleiding van de separatistische elementen die een bedreiging vormen voor de territoriale integriteit, veiligheid en stabiliteit.

In 2018 verbrak Marokko de diplomatieke banden met Iran nadat het Hezbollah had beschuldigd van het trainen van separatistische strijders van het Polisario Front in de Westelijke Sahara.

Deze bezorgdheid over de gevaarlijke plannen en acties van Iran wordt gedeeld door een groeiend aantal Arabische politieke analisten, commentatoren en journalisten. Elke keer dat de Arabieren horen dat de regering-Biden en haar westerse bondgenoten met de Iraanse mullahs onderhandelen over een mogelijke terugkeer naar de nucleaire deal, raken ze in paniek en sturen ze een salvo waarschuwingen tegen het beleid van verzoening jegens Iran.

Voorlopig lijkt het erop dat de belangrijkste Arabische bondgenoten van Washington – Saoedi-Arabië en de VAE – zo gefrustreerd zijn over de regering-Biden dat hun leiders niet eens willen horen van de Amerikaanse president Joe Biden.

“De regering-Biden is erg dwaas”, schreef de Iraakse politiek analist Ali Al-Sarraf.

“In plaats van te profiteren van de capaciteiten van twee belangrijke bondgenoten, zoals Saoedi-Arabië en de VAE en naar hun zorgen te luisteren, koos het ervoor te wedden op de terugkeer van Iran op de oliemarkt. Vervolgens koos het ervoor om een ​​andere tegenstander, Venezuela, voor zich te winnen. overhalen om zijn olie naar de VS te exporteren in ruil voor het opheffen van de sancties.”

Al-Sarraf zei dat toen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en de kroonprins van de VAE, sjeik Mohammed bin Zayed, de pogingen van Biden om contact met hen op te nemen, “niet is omdat ze de alliantie met de VS willen verlaten, maar omdat ze geen president zien.” in het Witte Huis. Deze president is doof. Hij is niet te vertrouwen. Naar Iran en Venezuela gaan is niet zonder prijs. Ze zijn geen echte compensatie voor de rol die de Golfstaten kunnen spelen in de strijd om de stabiliteit van het internationale systeem.”

De Iraakse analist zei dat Saoedi-Arabië en de VAE herhaaldelijk hebben geprobeerd de aandacht van het Witte Huis te vestigen op het feit dat de betrekkingen worden verbroken als gevolg van de “onwil” van de VS om te reageren op de dreigingen van Iran en de terroristische daden van de Houthi’s tegen Saoedi-Arabië Arabië en de VAE.

Hussein Al-Sufi, een Jemenitische onderzoeker en hoofd van het Al-Bilad Centrum voor Studies en Media, is een andere prominente Arabier die zijn stem heeft toegevoegd aan degenen die de wereld waarschuwen voor de gevaren van het sussen van de mullahs in Teheran of het stellen van enig vertrouwen in hen.

“Iran beoefent staatsterrorisme en pleegt misdaden in verschillende delen van de wereld”, waarschuwde Al-Sufi .

“Iran heeft terroristische milities opgericht in Irak, Syrië, Libanon en Jemen, en financiert en bewapent deze bendes. Iran heeft een ‘verschroeide aarde’-strategie aangenomen om chaos te creëren in de Arabische landen en hun samenlevingen te vernietigen.”

De Jemenitische onderzoeker merkte op dat het regime van de mullahs in Teheran alle internationale wetten en normen tart en brutaal handelt, en wees erop dat de VS en het Westen Iran niet verantwoordelijk hebben gehouden voor zijn onverminderd terrorisme.

Bij gebrek aan een Amerikaans en westers standpunt om op te komen tegen Iran, zei hij, moeten de Arabische landen de samenwerking en diplomatieke activiteit vergroten om de Iraanse mullahs verantwoordelijk te houden voor hun misdaden.

Sayed Zahra, adjunct-hoofdredacteur van de Bahreinse krant Akhbar Al-Khaleej , zei dat om de crisis tussen de regering Biden en Saoedi-Arabië en de VAE te begrijpen, men zich moet afvragen hoe deze is begonnen, wat de redenen zijn en wie verantwoordelijk.

“De crisis begon tijdens het bewind van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama”, schreef Zahra .

“Obama keerde zich tegen de alliantie met de Arabische Golfstaten, ondertekende de nucleaire overeenkomst met Iran en lanceerde een nieuw tijdperk van Iraans terrorisme in de regio zonder rekening te houden met alles wat met de belangen, veiligheid en stabiliteit van onze landen te maken heeft.”

Zahra zei dat dit gepaard ging met een “politieke toespraak die Obama publiekelijk aannam en die vijandigheid en haat jegens de Arabische Golfstaten en volkeren omvatte.”

Tijdens het Obama-tijdperk, zei hij, waren de Golf-Amerikaanse en Arabisch-Amerikaanse betrekkingen in het algemeen getuige van een ernstige crisis en een diepe kloof.

dat is de haast van Biden om tot elke prijs een overeenkomst met Iran te bereiken, waarbij hij de Golfstaten opzettelijk marginaliseert en hun zorgen en eisen negeert. Een nieuwe overeenkomst met Iran zal leiden tot een grote golf van Iraans terrorisme tegen Arabische landen…

“Het belangrijkste is dat deze standpunten en ontwikkelingen uiteindelijk een staat van wantrouwen hebben veroorzaakt bij de Arabische staten in Amerika en de algemene overtuiging hebben gevestigd dat het niet langer mogelijk is om op de VS te vertrouwen. Het is erg moeilijk om de Arabische staten te vragen om door te gaan met Amerika als een vertrouwde strategische bondgenoot.”

In nog een ander teken dat de Arabieren steeds meer gefrustreerd raken door de regering-Biden vanwege haar vermeende verzoening met Iran en zijn terroristische volmachten, hebben de Arabische ministers van Binnenlandse Zaken een resolutie goedgekeurd om de door Iran gesteunde Houthi-militie te classificeren als een terroristische organisatie. Nogmaals, de resolutie is gericht tegen de regering-Biden, die vorig jaar de Houthi’s van de lijst van terroristische organisaties heeft geschrapt.

Veel Arabieren hoopten dat de regering-Biden de Houthi-militie zou herstellen als een terroristische organisatie, vooral in de nasleep van de recente drone- en raketaanvallen op Saoedi-Arabië en de VAE.

De resolutie die door de Arabische ministers van Binnenlandse Zaken is aangenomen, stuurt een bericht naar de regering-Biden dat de Arabieren niet zullen wachten tot Washington de Houthi-militie weer op de lijst van terrorisme plaatst.

De Arabische ministers vertellen de VS dat als ze een terroristische groepering niet kunnen zien voor wat ze is, de Arabieren daartoe in staat zijn.

De boodschap die veel Arabieren naar Washington sturen, is dat de verzoening van de mullahs en het onvermogen om achter vrienden in de Arabische wereld te staan, de Houthi’s en andere islamitische terroristische groeperingen aanmoedigt die niet alleen de Arabieren en moslims bedreigen, maar de VS en andere westerse landen ook.

Als de regering-Biden en haar vrienden een nieuwe deal sluiten met de mullahs van Iran, zullen we waarschijnlijk meer Arabieren tegen de VS zien komen.

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Adel al-Jubeir, waarschuwde jaren geleden al: “We hebben heel duidelijk gemaakt dat als Iran een nucleair vermogen krijgt, we er alles aan zullen doen om hetzelfde te doen.”

De Arabieren beschouwen Iran als een dodelijke bedreiging voor hun nationale veiligheid en de stabiliteit van het hele Midden-Oosten en andere delen van de wereld. Als de regering-Biden zich gaat aansluiten bij de mullahs, zal ze de steun verliezen van haar Arabische en islamitische bondgenoten, die zich bitter verraden voelen en vrezen dat kernwapens in handen zullen komen van deze zelfde mullahs en hun terroristische groeperingen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “A Final Warning from Arabs to Biden” van 16 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Een laatste waarschuwing van de Arabieren aan Biden’s gevaarlijke nucleair akkoord met Iran

 1. Maakt allemaal niet uit.

  Ondanks alle waarschuwingen hebben Biden & friends hun besluit genomen…..het ‘accoord’ moet & zal er komen.

  Met de consequenties zal deze opa sowieso niet meer geconfronteerd worden.

  De reden?

  Wie het weet mag het zeggen!

  Waarschijnlijk omdat de VS zich uit het MO wil terugtrekken om zich te concentreren op China over de wereldhegemonie.

  Met deze “”deal”” + de “2-staten oplossing” denken ze hun deel aan de wereldvrede te hebben bijgedragen en de rust in dat deel van de wereld is teruggekeerd.

  Hoe stom kan je zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.