Een andere anti-Israël mythe ontmaskerd: Joodse zelfbeschikking is geen ‘koloniale’ onderneming

Joden bewerken het Land van Israël in Galilea omstreeks 1910 [beeldbron: Alamy]

De publicatie deze maand van het rapport van Amnesty International waarin Israël wordt beschuldigd van het handhaven van een “wreed systeem van apartheid” en van het proberen te vestigen “Joodse overheersing en controle over specifieke gebieden van strategisch belang” – terwijl ze Palestijnen en Arabische Israëli’s behandelen als “inferieure niet- Joodse raciale groep [en]” – veroorzaakte een stortvloed van beschuldigingen in de media dat Israël bestaat uit indringers van kolonisten (zie hier , hier en hier ).

Dat is het niet.

De kritiekloze voorstelling van Joden die land van de Palestijnen hebben ‘gestolen’ of ‘gekoloniseerd’, is overduidelijk onjuist. En de onnauwkeurige weergave wist de oude band van het Joodse volk met Israël, terwijl het een gevaar vormt voor de Joodse staat door de historische en culturele fundamenten waarop het na 2000 jaar opnieuw werd gevestigd, te delegitimeren.

Een korte geschiedenis van het kolonialisme
Kolonialisme is een praktijk van overheersing die wordt gekenmerkt door de onderwerping van het ene volk door het andere, meestal met de verplaatsing van een bevolking naar een nieuw gebied – waar de aankomsten als permanente kolonisten leven terwijl ze politieke trouw aan hun land van herkomst behouden.

De geschiedenis is vol voorbeelden van een samenleving die zich uitbreidde door land te veroveren waar ze vervolgens haar eigen mensen binnenbracht. De oude Grieken stichtten kolonies, net als de Romeinen, de Moren en de Ottomanen. Het was echter in de zestiende eeuw dat het kolonialisme, als gevolg van technologische vooruitgang in de navigatie, versnelde. 

Tegen 1914 was een meerderheid van de naties van de wereld ooit gekoloniseerd door Europese mogendheden. Hoewel het koloniale tijdperk grotendeels eindigde met het succes van talrijke nationale bewegingen tussen de jaren 1940 en 1960, hebben bijna vier eeuwen buitenlandse controle een stempel gedrukt op veel landen.

Vroege Joodse kolonisten bewerken het land, omstreeks 1882 [beeldbron: DuckDynasty]

Israël is geen Zuid-Afrika: verband tussen de mythe van de indringers en de apartheidslaster
Amnesty International’s 280 pagina’s tellende document met de titel “Israëls apartheid tegen Palestijnen. Wreed systeem van overheersing en misdaad tegen de menselijkheid“, zorgde voor veel media-aandacht (zie hier , hier en hier ). En aan de foutieve premisse van het rapport ligt een impliciete beschuldiging van kolonialisme ten grondslag, gepleegd door Joodse Israëli’s.

Inderdaad, agendagestuurde groepen hebben lang beweerd dat de Joodse staat een koloniale onderneming is door het te vergelijken met de Engels-Nederlandse controle over Zuid-Afrika. De geldigheid van deze analogie wordt echter door de geschiedenis gelogenstraft.

Toen het Nederlandse en Engelse rijk in Zuid-Afrika arriveerden, verdreven ze de inwoners van de regio. Maar deze kolonisten hadden geen grond om zich te vestigen, geen reden voor oorlog, en geen kennis van of affiniteit met het gebied.

Daarentegen hebben joden al millennia in het Heilige Land gewoond. En die Joden die, meer recentelijk, immigreerden naar wat de moderne staat Israël zou worden, keerden feitelijk terug naar hun wortels. Onderzoek bevestigt inderdaad dat zo’n 4.000 jaar geleden voor het eerst een Joodse natie ontstond in de Levantijnse regio. 

De Joodse bevolking cultiveerde destijds het gebied Kanaän – bestaande uit Israëlisch grondgebied van vóór 1967, de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Libanon – en creëerde uiteindelijk het koninkrijk Israël in het noorden en het koninkrijk Juda in het zuiden.

Als zodanig is het land Israël de plaats waar de joden een volk werden. Het is waar ze soevereiniteit bereikten voordat ze het verloren toen het Romeinse rijk de regio koloniseerde, wat er in de loop van de tijd toe leidde dat een groot deel van de inheemse Joodse bevolking ofwel in ballingschap werd gedwongen of vermoord.

Het was in feite het Romeinse Rijk dat het gebied reorganiseerde in de provincie Judea – waar de Joden werden vervolgd. Uiteindelijk heeft Rome de regio van deze naam ontdaan en een nieuwe koloniale naam gegeven: Syria Palaestina. Deze stap was een poging om de verbinding tussen de Joden en hun thuisland uit te wissen.

Hoewel de Romeinen het land een andere naam gaven, vergat het Joodse volk nooit de oorsprong ervan. Naast bijbelse verslagen is er archeologisch bewijs van het joodse leven te vinden op meer dan 30.000 locaties in Israël. De taal, cultuur, feestdagen, rituelen, liturgie, geschiedenis en zelfs het woord ‘Jood’ van het Joodse volk zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met het Heilige Land.

Zelfs toen Joden werden afgeslacht en vervolgd door christelijke kruisvaarders of Arabische of Ottomaanse indringers, werd de Joodse gehechtheid aan het gebied nooit verbroken .

Geen moederland: geboorte van het moderne Israël
Sommigen hebben de moderne wedergeboorte van de Joodse zelfbeschikking kunnen herleiden tot de brief van 67 woorden die de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Balfour aan Lord Walter Rothschild schreef.

Op het moment van publicatie werd de Balfour-verklaring van 1917 in feite ondersteund door enkele Arabieren die in het Britse Mandaat Palestina woonden. Velen van hen wilden vreedzaam naast elkaar bestaan ​​om te profiteren van de economische zegen van de Joodse bevolking. In ruil daarvoor beloofden Joodse leiders de economische levensvatbaarheid van een aangrenzende Arabische staat te overwegen en, indien mogelijk, te helpen bij het ontwikkelen van zijn hulpbronnen.

Deze geest van samenwerking was bedoeld om voort te bouwen op de gelofte van de Balfour-verklaring dat “er niets zal worden gedaan dat afbreuk kan doen aan de burgerlijke en religieuze rechten van bestaande niet-joodse gemeenschappen in [verplicht] Palestina.”

Helaas voor zowel gewone joden als Arabieren weigerde de Arabische leiding haar maximalistische standpunten op te geven en te onderhandelen met haar joodse tegenhanger, en sloeg in plaats daarvan een pad van gewelddadige afwijzing in. Ondanks deze realiteit hebben opeenvolgende Israëlische regeringen herhaaldelijk geprobeerd een weg te banen naar een vreedzame oplossing van het Arabisch-Israëlische conflict.

Een nieuwe Joodse gemeenschap wordt gesticht

Totdat de staat Israël in 1948 werd opgericht, emigreerden joden uit eigen beweging naar de regio. Ze werden niet geleid of gecontroleerd door enige staat of militaire macht, zoals het geval was met echte kolonialisten zoals de Fransen in Algerije.

Een ander belangrijk verschil tussen Israël en de koloniale machten is dat de Joodse staat de enige ‘indringer’ is die door de internationale gemeenschap tot bestaan ​​is gestemd. Na zes eeuwen Ottomaanse controle, vestigde de Volkenbond het “Mandaat Palestina” dat het gebied onder de controle van Groot-Brittannië plaatste. De Britten waren van plan de Balfour-verklaring uit te voeren en onafhankelijke landen te creëren voor de Joodse en Arabische bevolking.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Volkenbond vervangen door de Verenigde Naties. De VN gingen verder waar de Volkenbond was geëindigd en stemden in 1947 om het Mandaat Palestina in twee afzonderlijke staten te verdelen : een Joodse en een Arabische. Het verdelingsplan werd verworpen door de Arabieren, er werd geen Arabische staat gecreëerd en de internationale gemeenschap heeft sindsdien steeds weer hetzelfde paradigma hergebruikt.

Israel Vandaag: ‘Verbluffende’ democratische samenleving
Ondanks Amnesty’s bewering dat Israël een apartheidsstaat is, stond het land boven Italië, Spanje en de Verenigde Staten in een gerespecteerde wereldwijde index van democratische waarden. De laatste editie van de jaarlijkse Democracy Index van de prestigieuze Economist Intelligence Unit (EIU) gaf Israël 7,97 punten op een maximum van tien, net achter Frankrijk (7,99 punten) en Groot-Brittannië (8,1 punten).

De resultaten bewijzen dat Israël verreweg het meest democratische land in het Midden-Oosten is.

De hoogste Amerikaanse diplomaat die tot januari 2021 verantwoordelijk was voor het Midden-Oosten, David Schenker, verwelkomde het EIU-rapport. De voormalige adjunct-staatssecretaris voor Zaken van het Nabije Oosten zei dat het neerkomt op een “verbluffende weerlegging” van de recente bewering van Amnesty International dat Israël een “apartheidsstaat” is en dat al sinds haar oprichting.

In tegenstelling tot Europese kolonisten-koloniale machten, is Israël een democratie die rechten en bescherming biedt aan al haar burgers – zowel joden als niet-joden. Israël is een land waar Arabieren dienen als rechters van het Hooggerechtshof, gevechtspiloten, leden van de Knesset, artiesten en atleten.

Alles wat Joodse Israëli’s doen, kunnen Arabische Israëli’s ook.

Bovendien stimuleert en faciliteert de Israëlische regering actief de volledige integratie van Arabieren in een diverse samenleving.

In oktober 2021 keurde de Israëlische regering twee uitgebreide plannen goed om meer dan $ 10 miljard toe te wijzen aan de verbetering van de ontwikkeling van Arabische gemeenschappen. Arabische burgemeesters, parlementariërs, maatschappelijke organisaties en regeringsfunctionarissen van alle achtergronden hebben de afgelopen maanden intensief aan het voorstel gewerkt.

Terwijl media smaad promoten, neemt wereldwijd antisemitisme toe
Door kritiekloos de Joodse Israëlisch-als-kolonist-kolonialistische mythe te bestendigen, maken grote mediakanalen (zie hier , hier , hier en hier ) het voor anti-zionisten mogelijk om hun afwijzing van de Joodse staat te verhullen in de taal van “mensenrechten”. ’ of ‘sociale rechtvaardigheid’.

Een opmerkelijk voorbeeld was toen supermodel Bella Hadid afgelopen mei op haar Instagram-account , dat 42 miljoen volgers heeft, een reeks cartoons plaatste die Israëli’s als “bezetters” en Palestijnen als “onderdrukten” noemden. In een cartoon zegt een vrouw tegen haar vriendin: “Er is geen ‘vechten’. Er is alleen Israëlische kolonisatie, etnische zuivering, militaire bezetting en apartheid.”

Door de aanhoudende campagne om ’s werelds enige Joodse staat te vernederen en te isoleren niet op te roepen, knijpen nieuwsmedia in feite een oogje dicht voor chronisch Palestijns verwerping en maken ze het zo moeilijker om het conflict op te lossen.

Alles, let wel, want antisemitisme bereikt een niveau dat elke objectieve waarnemer zou moeten aangaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gidon Ben-Zvi “Debunking Another Anti-Israel Myth: Jewish Self-Determination is Not a ‘Colonial’ Enterprise” van 24 februari 2022 op de site van Honesst Reporting

Een gedachte over “Een andere anti-Israël mythe ontmaskerd: Joodse zelfbeschikking is geen ‘koloniale’ onderneming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.