Waarom pamperen Joe Biden en de EU het Iraanse regime, de trouwste bondgenoot van Poetin?

Op 23 november 2015 ontvangt de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, de Russische president Vladimir Poetin in Iran (Bron afbeelding: khamenei.ir via Wikimedia Commons)

Hoewel de Europese Unie Rusland verschillende soorten sancties heeft opgelegd, waaronder het beperken van de toegang tot de kapitaal- en financiële markten van de EU, blijft de EU de trouwe bondgenoot van Moskou, ’s werelds grootste sponsor van staatsterrorisme, Iran, gunstig gezind zijn.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, maakt op opportunistische wijze gebruik van de humanitaire tragedie in Oekraïne om het verhaal te verspreiden dat de oorlog niet de schuld van Rusland is, maar dat het Westen en het ‘maffiaregime’ van de VS, dat probeert te onderhandelen over een nieuwe nucleaire deal met de mullahs, zijn de schuld. 

Ondertussen probeert hij de revolutionaire principes en hegemonische ambities van zijn land te bevorderen en zijn lang gekoesterde anti-Amerikaanse en antiwesterse politiek te promoten.

Iraanse politici wijzen ook met de vinger naar de NAVO over de Oekraïne-crisis. De Iraanse president Ebrahim Raisi, die deel uitmaakte van het “Doodscomité” in het bloedbad van 1988, belde de Russische president Vladimir Poetin om zijn steun uit te spreken en verklaarde, volgens het door de staat gecontroleerde Mehr News Agency van Iran:

De voortdurende uitbreiding van de NAVO is een ernstige bedreiging tegen de stabiliteit en veiligheid van onafhankelijke landen in verschillende regio’s van de wereld.

Ondertussen verzamelden veel Iraniërs zich, in weerwil van het Iraanse regime, buiten de Oekraïense ambassade in Teheran om hun steun aan het Oekraïense volk te betuigen, de Iraanse regering te bekritiseren voor het steunen van Rusland, en scandeerden “Dood aan Poetin”.

Toen de politie begon op te treden tegen de demonstranten, bleven de regering-Biden en de EU stil. De demonstranten mobiliseerden zich echter op sociale media en verspreidden gezangen zoals “de Russische ambassade is een spionnenhol”, “Poetin-moorden, de dommen steunen hem”, “Lang leve Oekraïne” en “Lang leve de vrede”.

Hoeveel bloed er ook in Oekraïne wordt vergoten, het is uiterst onwaarschijnlijk dat het Iraanse regime zijn gunstige beleid ten aanzien van Rusland zal opgeven. Terwijl de huidige spanningen tussen Rusland en het Westen voortduren, gebaseerd op de Russische invasie van Oekraïne, vindt Moskou ook geen betere geopolitieke bondgenoot dan het Iraanse regime. De crisis in Oekraïne brengt het theocratische establishment van Rusland en Iran dichter bij elkaar, terwijl ze allebei de confrontatie aangaan met het Westen.

Zowel de leiders van Poetin als van Iran lijken te proberen hun rijken en hun gekwetste prestige en trots te herstellen, zowel regionaal als internationaal. Iran en Rusland hebben geprobeerd te versterken hoe de internationale gemeenschap over hen denkt.

Dit door bijvoorbeeld zichzelf te presenteren als invloedrijke staatsactoren in Syrië, door het politieke en economische kapitaal dat ze uitgeven om de macht van de Syrische president Bashar al-Assad veilig te stellen aanzienlijk op te schroeven. 

Assad, een arts die in 2011 had beloofd aan te dringen op meer politieke hervormingen , heeft tien jaar later en met de hulp van Rusland een record opgebouwd van massale misbruiken en oorlogsmisdaden, waaronder het vergassen van onschuldige burgers met chemische wapens, bombardementen op scholen en ziekenhuizen, waardoor duizenden verdwijnen.

Waarom sussen de regering-Biden en de EU het Iraanse regime, dat al vier decennia lang Amerikanen heeft aangevallen en terroristische activiteiten en moorden heeft gepleegd?

De proxie (huurleger) van Iran, Hezbollah, is beschuldigd van terroristische aanslagen, zoals de bomaanslag op de Amerikaanse marinierskazerne in Beiroet in 1983, waarbij 241 Amerikaanse mariniers werden gedood; de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in 1983 in Beiroet; de aanval van 2000 op de USS Cole waarbij 17 matrozen werden gedood; de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in 1984 in Beiroet; evenals de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten, waarvoor de federale rechtbanken Iran opdroegen om de families van de slachtoffers 7,5 miljard dollar te betalen. 

Hezbollah en Iran zaten naar verluidt ook achter de aanslag in 1992 op de Israëlische ambassade in Buenos Aires, waarbij 29 mensen omkwamen.

Een districtsrechtbank van Washington, DC vond :

“De regering van de Islamitische Republiek Iran (“Iran”) heeft een lange geschiedenis in het verlenen van materiële hulp en steun aan terroristische organisaties, waaronder Al Qaida, die de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de bomaanslagen op de ambassade van 7 augustus 1998.”

Het was ook de Iraanse regering die steun verleende aan Al Qaida om terroristische aanslagen op de VS in het algemeen uit te voeren. De rechtbank voegde hieraan toe :

“Iran was decennia lang de voornaamste staatssponsor van terrorisme tegen de Verenigde Staten en hun belangen. Gedurende de jaren negentig – althans – beschouwde Iran Al Qaida als een nuttig instrument om de Amerikaanse belangen te destabiliseren. Zoals hieronder in detail wordt besproken, heeft de regering van Iran geholpen, bijgestaan ​​en samengespannen met Hezbollah, Osama Bin Laden en Al Qaida om grootschalige bombardementen op de Verenigde Staten te lanceren door gebruik te maken van het geavanceerde leveringsmechanisme van krachtige zelfmoordvrachtwagenbommen.”

Iran heeft ook ten minste drie proxy-terroristische groeperingen gefinancierd en ondersteund : Hamas , dat de Gazastrook controleert; Hezbollah , dat Libanon effectief heeft overgenomen, en de Houthi ’s in Jemen, die, onder Iraans toezicht , lijken te proberen Iran te helpen de monarchie van Saoedi-Arabië te verdrijven. Volgens het Wilson Center in Washington, DC:

“De Revolutionaire Garde van Iran en de elite Qods Force hebben wapens, training en financiële steun geleverd aan milities en politieke bewegingen in ten minste zes landen: Bahrein, Irak, Libanon, de Palestijnse Gebieden, Syrië en Jemen… In 2020 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken schatte dat Iran Hezbollah $ 700 miljoen per jaar gaf. In het verleden had Teheran historisch gezien $ 100 miljoen per jaar gegeven aan Palestijnse groepen, waaronder Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. “

De regering-Biden en de andere leden van de JCPOA-nucleaire deal die in 2015 met de Europese Unie is onderhandeld (China, Frankrijk, Rusland, het VK en Duitsland) – in plaats van Iran ter verantwoording te roepen, zijn duidelijk vastbesloten om het te belonen. Het is niet helemaal duidelijk waarvoor. Jarenlang onuitsprekelijk gedrag , zowel naar de eigen burgers als internationaal ? 

De nieuwe deal, die de ” slechtste deal ooit ” is genoemd, zou naar verluidt de mullahs de mogelijkheid geven om uranium te verrijken, de mogelijkheid om binnenkort een onbeperkt aantal kernwapens te hebben, de raketsystemen om ze af te leveren, verwijdering van de Amerikaanse lijst van buitenlandse terroristische organisaties, internationale legitimiteit en miljarden in contanten. 

Als iemand denkt dat deze regeling zal stoppen, of zelfs vertragen, Iran’s kwaadaardigheid activeert in binnen- of buitenland, ze leven in een schijnwereld. Iran heeft de overeenkomst van 2015 niet eens ondertekend , laat staan ​​die heeft nageleefd .

Ondertussen, terwijl de VS aan het onderhandelen zijn over deze nieuwe overeenkomst, hebben Amerikaanse inlichtingendiensten zojuist “ten minste twee Iraniërs” geïdentificeerd die proberen voormalige functionarissen van de regering-Trump te vermoorden. De regering-Biden zou hebben geprobeerd het complot te verdoezelen om de onderhandelingen om Iran te overladen met “beloningen” te laten ontsporen.

Het Iraanse regime, een officieel aangewezen staatssponsor van terrorisme, heeft al bijna vier decennia over de hele wereld terroristische activiteiten uitgevoerd. Waarom voeren de regering-Biden en de EU niet dezelfde sancties en hetzelfde beleid uit tegen het Iraanse regime als tegen Rusland?

Bronnen:

 • naar een artikel van Majid Rafizadeh “Why Are the Biden Administration, EU, Appeasing the Iranian Regime?” van 12 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Waarom pamperen Joe Biden en de EU het Iraanse regime, de trouwste bondgenoot van Poetin?

 1. Een mengeling van egoisme, cynisme, protectionisme, kortzichtigheid & domheid.

  Net zoals ze ooit dachten Hitler te stoppen door hem Szechoslovakije te geven, Rusland te pamperen door Oekraine te offeren, zo denken ze Iran te kopen (olie) door hen de Jood Israel te laten vernietigen (is wat hen betreft een win/win).

  Deze politiek is in het verleden als een boomerang in hun eigen gezicht ontploft en dit gaat nu wéér gebeuren.

  Niemand in het Westen denkt hopelijk niet dat de Jood Israel zich zomaar opnieuw zal laten afslachten voor hun benefiet!

  Szechoslovakije heeft WO2 gebracht, Oekraine heeft gezorgt voor een werelwijde economische malaise………. en Israel ??????????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.