Turkije ontkent deal om Siloam-inscriptie terug te geven aan Israël

Een 2.700 jaar oude Hebreeuwse inscriptie op steen die de Vijver van Siloam en de Stad van David beschrijft die naar verluidt door Turkije aan Israël zou worden teruggegeven, zal het Archeologisch Museum van Istanboel toch niet verlaten.

Een hoge Israëlische functionaris die vorige week door de Times of Israel werd geciteerd, zei dat Turkije had ingestemd met het teruggeven van de Siloam-inscriptie aan Israël als een gebaar van goede wil na een ontmoeting tussen de Israëlische president Isaac Herzog en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Details van de deal werden naar verluidt uitgewerkt tussen Israëlische en Turkse hoge functionarissen en werden niet besproken tussen Herzog en Erdogan.

In ruil daarvoor bood Israël naar verluidt aan om Turkije een waardevol historisch en religieus belangrijk item uit een Israëlisch museum te sturen – maar er was geen bevestiging van de deal vanuit Turkije.

Nu zeggen Turkse functionarissen dat het rapport “vals” is en ontkennen dat er overeenstemming was.

Turkse diplomatieke bronnen die zondag door Anadolu Agency zijn geciteerd, zeiden dat het deel van Jeruzalem waar de inscriptie in 1880 werd gevonden destijds deel uitmaakte van de Ottomaanse gebieden, en dat het “momenteel een deel is van Palestijnse gebieden; het was dus uitgesloten om het terug te geven aan Israël, een derde land in de ogen van Turkije”, aldus de nieuwszender Daily Sabah, een spreekbuis van de regering van Ankara.

“Israël staat op gespannen voet met de Palestijnse regering over de controle over Oost-Jeruzalem en het besluit van de Verenigde Staten en verschillende andere landen om hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen, in een poging om het te erkennen als de hoofdstad van Israël, wat tot verontwaardiging leidde in Turkije, ‘, meldde de Daily Sabah.

Een van de oudste en belangrijkste oude Hebreeuwse inscripties die er bestaat, de tekst verifieert het bijbelse verslag van de bouw van de tunnel die tijdens het bewind van koning Hizkia water uit het bassin van Siloam naar de stad van David bracht.

De Siloam tunnel, aka Hizkia’s tunnel, in Jeruzalem

Turkije heeft lang volgehouden dat de tablet eigendom is van het Ottomaanse rijk dat van 1516 tot 1917 over Jeruzalem regeerde. “Het stond geregistreerd als eigendom van het Ottomaanse rijk en behoort volgens de wettelijke status toe aan de Republiek Turkije”, meldde de Daily Sabah.

Er zijn herhaalde pogingen van Israël geweest om Turkije over te halen de stenen tafel terug te geven, maar die zijn allemaal mislukt.

De “wettelijke status” van de inscriptie als eigendom van Turkije zou natuurlijk niet uitsluiten dat het wordt aangeboden als een geschenk aan Israël als een teken van warme banden – als de president van het land daarvoor kiest.

Het is echter duidelijk dat hij dat niet heeft gedaan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hana Levi Julian “Not So Fast: Turkey Denies Deal to Return Siloam Inscription to Israel” van 13 maart 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Shalom Yerushalmi “Israeli official: Turkey agrees to return ancient Hebrew inscription to Jerusalem” van 11 maart 2022 op de site van The Times of Israel 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.