Israël vernietigde honderden drones bij aanval op West-Iran

De commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Hossein Salami, links, en de commandant van de lucht- en ruimtevaartafdeling van de Garde, generaal Amir Ali Hajizadeh, tijdens de onthulling van een nieuwe drone genaamd ‘Gaza‘ op 22 mei 2021 (Sepahnews van de Iraanse Revolutionaire Garde, via AP)

In de afgelopen maanden hebben we een dodelijke aanval gezien op een olietanker door een onbemand luchtvaartuig (UAV) geladen met explosieven, UAV’s die vanuit de Gazastrook werden gelanceerd en Israëlische buurten troffen, en UAV-aanvallen op raffinaderijen en oliepijpleidingen in Saoedi-Arabië en op Amerikaanse militaire bases in Irak. 

De Verenigde Staten, Europa en Israël geven Iran de schuld van deze aanvallen, wat suggereert dat de Islamitische Republiek snel haar capaciteit verhoogt om aanvalsdrones te bouwen en te bedienen, waardoor de veiligheidsvergelijking in de regio verandert.

Nu, volgens de aan Hezbollah gelieerde, Libanese tv-zender Al-Miyadin, veroorzaakte een massale drone-luchtaanval in Iran medio februari zware schade aan de UAV-macht van de Iraniërs. 

Volgens sommige schattingen heeft de luchtaanval honderden drones van verschillende groottes vernietigd. Teheran schrijft de aanval toe aan Israël, dat de verantwoordelijkheid niet heeft opgeëist.

Op deze satellietfoto, gemaakt op 18 februari 2022, is schade te zien aan een site van de IRGC in de Iraanse provincie Kermanshah. (Planet Labs PBC via Aurora Intel)

Volgens de Libanese zender was dit de context voor de Iraanse raketaanval op de stad Erbil in Iraaks Koerdistan zondagnacht deze week. De aanval was naar verluidt een Iraanse vergelding voor de bomaanslag op de UAV-basis in de westelijke Iraanse stad Kermanshah, medio februari. 

Al-Miyadin zei dat zes Israëlische UAV’s betrokken waren bij de aanval. Iran eiste deze week de verantwoordelijkheid op voor de tegenaanval en kondigde aan dat zijn raketten een Israëlische militaire basis in de Koerdische regio hadden geraakt. De regering van Koerdistan heeft sindsdien de Iraanse verklaring ontkend en beweerd dat de raketten een civiele faciliteit hebben geraakt.

Opgemerkt moet worden dat de aanval in Koerdistan vier dagen kwam nadat Iran wraak had gezworen tegen Israël voor een IAF-luchtaanval in Syrië waarbij vier doden vielen, waaronder ten minste twee leden van de Revolutionaire Garde. 

De Revolutionaire Garde waarschuwde Israël “nogmaals dat de herhaling van zijn slechte acties een krachtig en destructief antwoord zal krijgen”, en “We verzekeren het Iraanse volk ook dat de veiligheid en stabiliteit van het land een rode lijn is voor de Iraanse strijdkrachten .”

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Report: Israel Destroyed Hundreds of Drones in Attack on Western Iran” van 15 maart 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelIsrael decimated Iranian drone fleet in February airstrike inside Iran” en een artikelHundreds of Iranian drones said destroyed in strike blamed on Israel” van 15 maart 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Iran blames Israel for destroying hundreds of Iranian drones” van 15 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.