NGO’s protesteren tegen besluit van Frankrijk om twee Palestijnse anti-Israël groepen te verbieden

Basisorganisaties hebben geprotesteerd tegen het besluit van Frankrijk om twee pro-Palestijnse groepen – Collectif Palestine Vaincra en Comité Action Palestine – buiten de wet te stellen vanwege hun oproepen tot haat, discriminatie en geweld tegen Israëli’s.

Het Collectif Palestine Vaincra is aangesloten bij de internationale niet-gouvernementele groep Samidoun Palestijnse Prisoner Solidarity Network.

Israël verklaarde in februari 2021 Samidoun tot een terroristische organisatie in het licht van zijn banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). De Europese Unie heeft samen met Israël en de Verenigde Staten de PFLP aangemerkt als een terroristische organisatie.

De “Campagne Unitaire pour la libération de Georges Abdallah” heeft voor vrijdag een pro-Palestijnse demonstratie gepland in Parijs ter ondersteuning van de NGO’s en tegen het besluit van Frankrijk.

Het volgt op een aantal volksprotesten van pro-Palestijnse ngo’s in Frankrijk die hebben plaatsgevonden sinds 24 februari, toen de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin sprak over een verbod op de groepen op verzoek van de Franse president Emanuel Macron. Vervolgens ontbond hij formeel de twee NGO’s op 9 maart.

Beide verboden NGO’s hebben sindsdien verklaard dat ze van plan zijn om tegen de beslissing in beroep te gaan bij de Franse gerechtelijke administratieve beroepsinstantie, de Conseil d’Etat. Ook het Comité Action Palestine hoopt in beroep te gaan bij het Europese Hof.

Het besluit van Frankrijk, aldus het Collectif, maakt deel uit van de “criminalisering van de solidariteitsbeweging met het Palestijnse volk”. 

Deze actie is gericht tegen “antikolonialistische en antiracistische organisaties”, zei het Collectif, eraan toevoegend dat mensen meer dan ooit moeten opstaan ​​​​tegen “deze aanval op de meest elementaire rechten van vrijheid van meningsuiting”.

Pro-Israëlische groepen verwelkomden de stap. Senior NGO Monitor-onderzoeker Vincent Chebat, die in Frankrijk campagne had gevoerd voor het verbod op het Collectif Palestine Vaincra, zei:

“We verwelkomen het besluit van de Franse regering om een ​​aan terreur gelieerde en anti-zionistische organisatie te ontmantelen. Frankrijk heeft opnieuw aangetoond hoe belangrijk het is om het maatschappelijk middenveld kritisch onder de loep te nemen. Zoals NGO Monitor jarenlang heeft gedocumenteerd, hebben extremistische NGO’s het mensenrechtendiscours geschonden, en het is de plicht van regeringen om dit fenomeen te erkennen en dienovereenkomstig te reageren.”

De Franse regering heeft op haar website gedetailleerde informatie over de activiteiten van beide groepen geplaatst.

Frankrijk beschuldigde de groep Comité Action Palestine, opgericht in 2004, van Israël als een Joodse nazi-staat en gebruikte antisemitische taal en beeldspraak om tegen Israël te pleiten. Het beschuldigde verder dat de NGO gewapend verzet en terroristische activiteiten tegen Israël had gesteund, met inbegrip van het toejuichen van de zogenaamde Palestijnse “mes-intifada”.

Frankrijk heeft soortgelijke klachten ingediend bij het Collectif Palestine Vaincra, inclusief zijn steun aan de PFLP, en roept op tot terroristische daden in het buitenland.

Het Collectif stelt op zijn website dat het Palestijns verzet steunt, “wat de enige manier is voor het Palestijnse volk om hun historische en legitieme rechten terug te krijgen. We steunen het in alle vormen die het nodig en legitiem acht, inclusief gewapend.

Het roept ook op tot de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen, waaronder Ahmad Sa’adat, secretaris-generaal van de PFLP, en Georges Abdallah.

Sa’adat wordt door Israëli’s gevangen gezet voor terroristische activiteiten, waaronder de moord op voormalig minister van Toerisme Rehavam “Ghandi” Ze’evi in ​​2001.

Abdallah werd door Frankrijk gevangen gezet voor de moord op de Amerikaanse militaire attaché Lt.-Col. Charles R. Ray en de Israëlische diplomaat Yaakov Bar-Simantov in twee afzonderlijke incidenten in 1982.

Het besluit van Frankrijk om de twee pro-Palestijnse NGO’s te verbieden, komt te midden van furore over het besluit van Israël in november 2021 om zes Palestijnse NGO’s aan te wijzen als terroristische organisaties. Dit waren: Al-Haq, Addameer, het Bisan Center, Defence for Children International-Palestine, de Union of Agricultural Work Committees en de Union of Palestijnse Women’s Committees.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “NGOs protest France’s decision to outlaw two pro-Palestinian groups” van 14 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.