Hoe Joe Biden met zijn barslecht nucleair akkoord Israël dwingt om Iran aan te vallen

President Joe Biden zal Israël dwingen een preventieve aanval op Iran uit te voeren door het Iraanse regime een nieuwe nucleaire deal aan te bieden die garandeert dat het kernwapens zal ontwikkelen, iets wat Israël en zijn soennitische Arabische buren niet kunnen toestaan ​​en overleven.

De voorwaarden van de nieuwe deal zijn de afgelopen weken uitgelekt , omdat Amerikaanse onderhandelaars uit protest ontslag hebben genomen. Ze bieden geen terugkeer naar de oude Iran-deal uit het Obama-tijdperk, die al erg genoeg was: ze zijn veel zwakker en veel erger.

De nieuwe deal, volgens voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Gabriel Noronha, zal Iran toegang geven tot 90 miljard dollar aan deviezenreserves, plus 50-55 miljard dollar per jaar aan inkomsten uit olie-export.

Het zal de ayatollahs ook 7 miljard dollar aan losgeld geven voor Amerikaanse gevangenen, en het zal sancties opheffen tegen enkele van ’s werelds ergste terroristen, waaronder de Iraanse Revolutionaire Garde. Bovendien zullen de voorwaarden ervan over negen jaar aflopen, ook al zijn de voorwaarden van de vorige deal al begonnen af ​​te lopen.

Wat dat betekent is dat Iran aan het einde van de deal naar voren zal komen als een kernmacht – net zoals het had kunnen zijn onder de oude deal, wat de hele reden was dat Israël er openlijk tegen was, en de soennitische Arabische staten zich er stilzwijgend tegen verzetten.

Het Witte Huis houdt vast aan de propagandalijn dat het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – het was zelfs nooit een deal – Iran ervan weerhield een nucleair wapen te ontwikkelen. Uit door Israël in beslag genomen inlichtingenbestanden weten we dat Iran dat doel nooit heeft opgegeven.

Ja, Iran versnelde zijn nucleair onderzoek nadat president Donald Trump de VS uit de Iran-deal in 2018 had teruggetrokken. Maar hij liep niet gewoon weg van de deal: hij sloeg het regime met verpletterende sancties, zowel voor zijn nucleaire programma als voor zijn terrorisme en mensenrechtenschendingen. 

Hij gaf opdracht tot de luchtaanval waarbij de Iraanse generaal Qasem Soleimani, het brein achter de terroristische proxy-oorlogen in het Midden-Oosten, om het leven kwam. Het regime kreeg nauwelijks een reactie; het was zwak en had geen geld meer.

Wat Trump besefte, en het Obama-Biden-team weigert te begrijpen, is dat het Iraanse regime het primaire probleem is. Zonder een strategie van ‘regimeverandering’ na te streven – en inderdaad, terwijl hij zich publiekelijk verzette – schiep Trump de omstandigheden waarin het Iraanse regime niet veel langer zou kunnen overleven.

Zonder een oorlogvoerende theocratische dictatuur zou Iran zijn buren niet langer bedreigen; het heeft geen natuurlijk belang bij een conflict met hen, en geen defensieve behoefte aan kernwapens.

Obama behield het Iraanse regime – zelfs toen Iraniërs in opstand kwamen in de Groene Revolutie in 2009 – omdat hij het regime dom genoeg zag als een potentiële stabiliserende kracht in de regio. Als Iran bereid was het vacuüm op te vullen, zo dacht men, zouden de VS zich uit Irak en Afghanistan kunnen terugtrekken zonder achterom te kijken.

Hij zag niet in dat het Iraanse regime bestaat om zijn buren te destabiliseren, dat het geen regering is maar een “revolutionaire” beweging die voortdurend opschudding nodig heeft om haar aanhoudende heerschappij te rechtvaardigen.

Biden heeft niet zulke grote strategie-wanen. Hij keert terug naar de Iran-deal, simpelweg omdat Trump die heeft verlaten.

Het personeel van Biden, dezelfde incompetente “experts” die onderhandelden over de JCPOA, vatte het persoonlijk op toen Trump een einde maakte aan wat Obama’s “handtekening” buitenlands beleid had moeten zijn. Ze worden in Iran, net als op alle andere gebieden van het buitenlands beleid, geleid door de overtuiging dat als Trump het deed, het verkeerd moet zijn geweest – en daarom falen ze overal ter wereld jammerlijk.

Ze faalden in Oekraïne omdat ze faalden in Afghanistan, en omdat Biden van tevoren duidelijk had gemaakt dat hij geen geweld zou gebruiken als de Russische president Vladimir Poetin zou binnenvallen.

Trump heeft misschien ook geen geweld gebruikt in Oekraïne, maar hij zou Poetin hebben laten gissen – vooral na wat er met Soleimani is gebeurd. Onvoorspelbaarheid, gecombineerd met een aangetoonde wil om geweld te gebruiken in andere situaties, waren strategische troeven die de VS en zijn bondgenoten veilig hielden. Biden kan niemand afschrikken.

De les die Israël en andere kwetsbare niet-NAVO-leden, zoals Taiwan, uit Oekraïne trekken, is dat als je wordt aangevallen of gewoon bedreigd door een vijandige macht, de rest van de wereld niets zal doen om je te helpen.

Theoretisch zouden de VS Israël helpen verdedigen tegen Iran, maar de regering-Obama ondermijnde opzettelijk de zelfverdediging van Israël tegen Iran door potentiële Israëlische aanvalsplannen naar de media te lekken. Israël kon vertrouwen op de inzet van Trump; niet zo, die van Biden.

Er is dus geen alternatief. Ofwel moet Israël toestaan ​​dat Iran een kernmacht wordt, en in angst leven voor de dag dat het de volgende Oekraïne wordt; of het moet eerst het regime uitschakelen, met het risico van vergeldingsaanvallen door de door Iran gesteunde Hezbollah en Palestijnse terreurgroepen.

De enige troost is dat dankzij het stuntelen van Obama en Biden de soennitische Arabische staten, die Iran ook als een bedreiging beschouwen, volledig op één lijn staan ​​met Israël. Maar er komt oorlog.

Oorlog is inderdaad het enige dat de nieuwe Iran-deal zal garanderen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Joel B. Pollak “Blue State Blues: How Biden Has Forced Israel to Attack Iran” van 11 maart 2022 op de site van Breitbart News

Een gedachte over “Hoe Joe Biden met zijn barslecht nucleair akkoord Israël dwingt om Iran aan te vallen

  1. Joe Biden (én zijn administratie) is het ergste wat het Midden Oosten, Amerika én vrije Westen kon overkomen.

    Het onbenul van deze president & zijn regering is levensgevaarlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.