Beknopte geschiedenis van de Aliyah van Russische Joden naar Israël (1881-1991)

Sovjet-Joden uit Moskou ontschepen op 20 augustus 1991 op de luchthaven Ben-Gurion [beeldbron: Sven Nackstrand/AFP via Getty Images]

Joodse immigratie naar het Ottomaanse Palestina vanuit Oost-Europa vond plaats als onderdeel van de massale emigratie van ongeveer 2,5 miljoen mensen die plaatsvonden tegen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

De Eerste Aliyah

Een snelle bevolkingsgroei had tot economische problemen geleid die de Joodse samenlevingen in het Vestigingsgebied (Pale of Settlement) in Rusland, Galicië en Roemenië troffen. Jodenvervolging in Rusland speelde ook een rol in wat later bekend zal zijn als de Eerste Aliyah (1881-1903).

In 1881 werd tsaar Alexander II van Rusland vermoord en de autoriteiten gaven de Joden de schuld van de moord. Als gevolg daarvan hebben, naast de Mei Wetten van 15 mei 1882, grote anti-joodse pogroms het Vestigingsgebied (1791-1917) overspoeld.

Een beweging genaamd Hibbat Zion (liefde voor Zion) verspreidde zich over het Vestigingsgebied (geholpen door Leon Pinsker’s pamflet Auto-Emancipation), net als de vergelijkbare Bilu-beweging. Beide bewegingen moedigden joden aan om naar het Ottomaanse Palestina te emigreren.

Het voor Joden verplichte Vestigingsgebied (1791-1917) in Rusland

1970 Sovjet-Unie Alijah

De alijah van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig was de massale immigratie van Sovjet-joden naar Israël nadat de Sovjet-Unie in 1971 het verbod op de emigratie van Joodse refusniks had opgeheven.

Meer dan 150.000 Sovjet-Joden immigreerden in deze periode, afwisselend gemotiveerd door religieuze of ideologische aspiraties, economische kansen en een verlangen om aan antisemitische discriminatie te ontsnappen.

De post-Sovjet Aliyah

Deze immigratiegolf werd twee decennia later gevolgd door een grotere alijah aan het einde van de Sovjet-Unie. De post-Sovjet-aliyah van de jaren negentig begon massaal aan het eind van de jaren tachtig toen de regering van Michail Gorbatsjov de grenzen van de USSR opende en Joden toestond het land te verlaten en naar Israël te gaan.

Tussen 1989 en 2006 emigreerden ongeveer 1,6 miljoen Sovjet-joden en hun niet-joodse familieleden en echtgenoten, zoals gedefinieerd door de Wet op de Terugkeer, uit de voormalige Sovjet-Unie.

Ongeveer 979.000, of 61%, migreerden naar Israël. Nog eens 325.000 migreerden naar de Verenigde Staten en 219.000 migreerden naar Duitsland.

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd 26% van de immigranten die in Israël aankwamen niet als joods beschouwd volgens de orthodoxe interpretaties van de Joodse wet (die alleen matrilineaire afkomst erkent), maar kwamen ze in aanmerking voor het Israëlische staatsburgerschap onder de Wet op Terugkeer vanwege patrilineaire Joodse afkomst of huwelijk met een Jood.

Orthodoxe interpretaties van Halakha erkennen alleen matrilineaire afkomst. De Wet op de Terugkeer kwalificeert echter iedereen die een joodse grootouder heeft of met een jood getrouwd is. Als gevolg van deze discrepantie omvatte de immigratiegolf veel mensen die door het Israëlische rabbinaat niet als joden werden beschouwd, zoals kinderen van een joodse vader en niet-joodse moeder, kleinkinderen van joden of niet-joodse echtgenoten van joden, die wel volgens de Wet op de Terugkeer in aanmerking komen.

In 1988, een jaar voordat de immigratiegolf begon, had 58% van de getrouwde joodse mannen en 47% van de getrouwde joodse vrouwen in de Sovjet-Unie een niet-joodse echtgenoot. Ongeveer 26%, of 240.000, van de immigranten had geen joodse moeder en werd dus niet als joods beschouwd onder de Halacha, of de joodse religieuze wet, die bepaalt dat men een joodse moeder moet hebben om als joods te worden beschouwd. Dit kan problemen opleveren met hun toekomstige huwelijk in Israël.

Aan het begin van de massa-immigratie werden bijna alle immigranten uit de voormalige USSR als Joden onder Halacha beschouwd. Het aandeel van degenen die door de orthodoxe interpretaties van Halakha onder de immigranten niet als joods werden beschouwd, steeg tijdens de immigratiegolf consequent. Zo was in 1990 ongeveer 96% van de immigranten joods en slechts 4% niet-joods.

In 2000 was het aandeel echter: joden – 47%, niet-joodse echtgenoten van joden – 14%, kinderen van joodse vader en niet-joodse moeder – 17%, niet-joodse echtgenoten van kinderen van joodse vader en niet-joodse moeder – 6%, niet-joden met een joodse grootouder – 14% en niet-joodse echtgenoten van niet-joden met een joodse grootouder – 2%.

De meerderheid van de immigrantengolf waren Asjkenazische joden; een aanzienlijk deel waren echter Mizrahi-groepen zoals de Bergjoden, Georgische Joden en Bukharan-joden – waarbij elke etnische groep zijn eigen kenmerkende cultuur naar Israël bracht.

De groep integreerde met succes economisch in Israël: in 2012 was het gemiddelde salaris van FSU-immigranten (voormalige Sovjet-Unie) vergelijkbaar met dat van autochtone Israëlische joden.

2022 Oekraïens-Russische oorlog

Er is een piek in de alijah-interesse onder Russische Joden, hoewel minder dan de duizenden Oekraïense Joden die al zijn begonnen met het immigratieproces naar Israël. Bronnen die woensdag met The Jerusalem Post spraken, onthulden dat veel Joden in Rusland geïnteresseerd zijn, hoewel ze zelf niet onder militaire aanvallen staan.

Volgens officiële bronnen hebben ongeveer 500 Russische Joden per dag Israëlische vertegenwoordigers in Rusland benaderd om het alijah-proces te beginnen. Ongeveer 3.500 Russische Joden hebben zich aangemeld.

Bovendien hebben volgens functionarissen van het ministerie van Aliyah en Integratie 10.000 Oekraïense Joden interesse getoond in het proces en zijn 3.700 begonnen met het alijah-proces sinds Rusland afgelopen donderdag binnenviel.

Naar schatting zullen binnen een paar weken 10.000 immigranten arriveren, terwijl 522 Oekraïense joden die zijn doorgelicht, binnenkort naar Israël zullen vliegen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Julie Masis “Why 189,000 Soviet Jews fled to Italy rather than the Promised Land” van 14 april 2017 en een artikelBefore the Bolsheviks, this man abolished Russia’s Pale of Settlement” van 6 november 2017 en een artikel van Andrew Tobin “Why Tel Aviv is Israel’s new ‘aliyah capital’” van 1 januari 2017 en een artikel van Amanda Borschel Dan “25 years later, Russian speakers still the ‘other’ in Israel, says MK” van 1 december 2016 op de site The Times of Israel
  • naar een artikel van Yossi Klein Halevi “How One Million Russian Immigrants Revitalized Israel” van 23 november 2020 op de site van Mosaic
  • naar een artikel van Zvika Klein “Russia-Ukraine war: Thousands of Russian Jews interested in aliyah” van 2 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Beknopte geschiedenis van de Aliyah van Russische Joden naar Israël (1881-1991)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.