Amnesty International wil de joodse staat afschaffen

Amnesty International secretaris-generaal Agnes Callamard poseert in Parijs, 6 april 2021. (AP Photo/Christophe Ena)

De nieuwste groteske tentoonspreiding van anti-Israëlische hetze onder de NGO´s is de publicatie van een bericht van Amnesty International. Daarin worden afgezaagde, herhaaldelijk weerlegde, maar opzettelijk provocerende antisemitische frasen en beschuldigingen van racisme herhaald. En dat door een organisatie, die vorig jaar zelf als “systemisch racistisch” werd gebrandmerkt.

De titel van het bericht, “Israëls Apartheid tegen de Palestijnen: een meedogenloos machtssysteem en een misdaad tegen de menselijkheid” is niet alleen een eclatante en onhoudbare leugen, maar ook een belediging van de zwarte Zuid-Afrikanen, die zo vreselijk geleden hebben onder een echt Apartheidsregime.

Slechts weinigen zullen deze meer dan 200 pagina´s tellende tirade van onwaarheden, verdraaiingen en halve waarheden lezen, maar velen zullen haar titel zien en verinnerlijken. Het bericht werd al gretig via linkse kranten verbreid en in de sociale media aan miljoenen mensen doorgegeven.

De BBC bijvoorbeeld kopte in een online-artikel: “Israëls politiek tegenover de Palestijnen komt overeen met een Apartheid”, waarbij ze groot gewicht verleende aan de beweringen van Amnesty, meerdere personen citeerde die dat ondersteunen, maar alleen aan het eind een kort ander standpunt van de Israëlische regering toeliet.

Wat brengt NGO´s zoals Amnesty International en Human Rights Watch, dat vorig jaar een gelijksoortig in diskrediet brengend bericht heeft gepubliceerd, tot steeds grotere uitwassen van de anti-Israël propaganda? Waarom heeft de Algemene Vergadering van de VN zojuist een unieke permanente onderzoekscommissie tegen Israël door de VN-mensenrechtenraad toegestaan?

Het probleem voor deze anti-Israël lobby is dat de dingen niet volgens haar ideeën lopen. In tactisch opzicht lijkt haar overstijgende bedoeling om de Israëli´s in Den Haag in de beklaagdenbank te slepen, vastgelopen te zijn, omdat de hoofdaanklager van het Internationaal Gerechtshof minder enthousiast schijnt te zijn.

Strategisch gezien is de joodse staat er ver van verwijderd zich terug te trekken en zichzelf te ontbinden, maar hij wordt steeds sterker, omdat hij wereldwijd steeds meer diplomatieke en economische contacten aanknoopt. En de BDS-beweging heeft ondanks jarenlange giftige inspanningen klaaglijk gefaald als het er om gaat de Israëlische economie te beïnvloeden.

Vooral de historische Abraham-akkoorden waren voor al deze commissies een rode lap, die hen vorige week nog een keer voor de neus gehouden werd, toen de Israëlische president in het koninklijk paleis in Abu Dhabi door sjeik Mohammed bin Zayd werd ontvangen. Dit stond niet in het draaiboek, waarin nog meer concessies van Israël aan de Palestijnen zonder tegenprestatie geëist worden, wat tot de oprichting van een islamitische staat op Israëlisch gebied zou leiden, voordat er een omvattender vrede met de Arabische wereld bereikt zou kunnen worden.

Tot leedwezen van de onverbeterlijke vredesactivisten en hun aanhangers heeft de Arabische wereld zijn eigen oppositie tegen Israël opgegeven. Die ziet het land als datgene dat het is: een bron van stabiliteit en van welvaart in de regio. Die weet van de gevaren van een aanhoudende Palestijnse onbuigzaamheid en vijandigheid en hebben de Palestijnen een veto tegen vooruitgang geweigerd – een veto, dat Amnesty en zijn Israël-vijandige collega´s weer ingevoerd willen zien.

Het voorontwerp van het bericht, dat in het bezit is van “NGO-Monitor”en snel veranderd werd, onthulde per ongeluk het ware motief achter de anti-Israël campagne van Amnesty. Het bevatte de zin: “Het systeem van de Apartheid heeft zijn oorsprong in de oprichting van Israël in het jaar 1948”. Zoals de Anti-Defamation League het uitdrukt, dienen de beweringen van het bericht, dat “Israëls misdaden terug te voeren zijn op de zonde van zijn oprichting in het jaar 1948”, ertoe om de joodse en democratische staat als duidelijk onrechtmatig in zijn grondvesten neer te zetten.”

Volgens “NGO Monitor” bestaat het doel van het bericht erin om “het recht van de Joden op soevereine gelijkberechtiging in hun historische thuisland als schending van de [internationale] rechtsorde te karakteriseren”.

Het lijdt geen twijfel dat dit bericht geen kritiek op de staat Israël is. Het is een schrikbarend duidelijk manifest, waarin Israël tot een illegale constructie wordt verklaard, die geen bestaansrecht heeft. Pagina na pagina toont het een uitermate verontrustende bezetenheid van de schadeloosstelling van het vermeende onrecht van 1948.

Er wordt geëist dat Israël van generatie tot generatie met nakomelingen van Arabieren overspoeld wordt, die in 1948 het land verlieten en er op hoopten terug te keren, nadat vijf invasielegers Israël van de kaart wilden laten verdwijnen. Zo´n toestroom van zogenaamde vluchtelingen zou uniek zijn in de wereld. Deze zou het einde van de staat Israël, een toestand van eeuwig conflict tussen Arabieren en Joden onder één enkele Palestijnse staat en het einde van het recht van het joodse volk op zelfbeschikking betekenen.

Het neerzetten van Israël als racistische onderneming, wat ook andere linkse NGO´s en internationale instellingen proberen te doen, betekent dat de cirkel zich sluit. Het scherpe en kwaadaardige verzet tegen Joden in Israël, die in de nieuwe tijd teruggaat tot in de jaren-20, berustte op puur racisme. Het was de islamitische doctrine dat geen enkel ander volk in een land soeverein kon zijn dat ooit door moslims werd beheerst. Daarom konden Joden, die woonachtig waren in dit gebied, nooit hun eigen staat krijgen en moesten tot de onderwerping of de dood bestreden worden.

Zoals ,ik in het artikel “Ontmaskering van de leugen van de Israëlische Apartheid” heb uitgelegd, werd het religieus-racistische karakter van het conflict van de Sovjet-Unie in een imperialistisch-nationalistische strijd veranderd om meer acceptatie en ondersteuning in de democratische wereld te winnen. En nu zijn we opnieuw bij een bedachte omkering van het oorspronkelijk racistische conflict.

De Sovjets hebben begrepen dat de beschuldiging van racisme bij geciviliseerde mensen terecht afschuw oproept. Daarom de aantrekkingskracht van Amnesty en haar meelopers om Israël als Apartheidsstaat neer te zetten. Zoals de internationale advocaat Eugene Kontorovich deze week verklaarde, is de these Israël=Apartheid niet meer dan een gemakkelijk geactualiseerde variant van de mantra zionisme=racisme, die door de Sovjet-Unie gepropageerd en door de VN in 1975 op immorele wijze werd aangenomen, voordat ze weer opgeheven werd.

Net zoals bij de Sovjet sis het hoofddoel van Amnesty niet de Arabische wereld, maar het Westen. Net zoals de propaganda van de Palestijnse Autoriteit en van Hamas heeft hij tot doel om in het Westen verontwaardiging te veroorzaken en Israël bij de regeringen, internationale commissies, universiteiten en ondernemingen wereldwijd te isoleren en te belasteren.

Dit bericht zal ook tot meer geweld, misbruik en boycot tegen Joden in Israël en Joden, die Israël in de diaspora ondersteunen, leiden. En dat in een tijd, waarin de antisemitische aanvallen al een hoogtepunt bereikt hebben en verder toenemen. Dat mag dan wel niet het doel van Amnesty bij het opstellen van dit verdraaide document zijn, maar ze kan niet zo blind zijn dat ze de bloedige consequenties niet ziet die zich tientallen jaren lang na soortgelijke verdraaide berichten, debatten, resoluties en mediabedenksels afgespeeld hebben.

De definitie van antisemitisme door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) behelst: “De ontkenning van het recht van het joodse volk op zelfbeschikking, bijvoorbeeld door de bewering dat het bestaan van de staat Israël een racistische onderneming is”. De Britse regering heeft zich aangesloten bij de IHRA-definitie. Amnesty International heeft haar zetel in het Verenigd Koninkrijk, en de Britse politie zou tegen haar nu een onderzoek moeten instellen wegens de verbreiding van deze zwaarwegende antisemitische leugens.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ron Kampeas “Amnesty International official is ‘opposed’ to Israel as a Jewish state” van 12 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post
 • met dank aan Tiki S. voor de hint
 • naar een artikel van Richard Kemp “Amnesty International will den jüdischen Staat abschaffen” van 4 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute in een vertaling van E.J. Bron op de site van de auteur

Een gedachte over “Amnesty International wil de joodse staat afschaffen

 1. Amnesty International, die humanitaire NGO, bekent kleur.

  Voor hen is er géén énkel probleem met de vele puur Christelijke & Moslimlanden, maar wél met die éne Joodse, en daarom, racistische apartheids staat.

  Het is dan maar goed dat Amnesty International zijn eigen graf aan het graven is…..want veel helpen in alle ellende van vandaag kunnen ze sowieso niet…..behalve (al bekende) cijfers & statements publiceren.

  Vandaar hun gehak op Israel……want meer hebben ze niet in de aanbieding.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.