Oekraïne 1941-1943: Kiev wordt belegerd en bezet door de nazi’s maar door het Russische leger verdedigd en bevrijd

Kiev, Oekraïne, 19 september 1941. Duitse soldaten bezetten Kiev en openen meteen de jacht op de lokale Joodse bevolking

“Degenen die zich het verleden niet kunnen herinneren, zijn gedoemd het te herhalen.”
George Santayana (1863-1952)

Vijf dagen nadat Kiev door de vijand was gevallen, kregen de inwoners van de Oekraïense stad het bevel zich te melden bij een depot in de Prorizna-straat nabij het hoofdpostkantoor om zich te registreren en jachtgeweren en radio’s in te leveren.

Toen ze zich bij het gebouw verzamelden, deden twee enorme explosies de eerste en derde verdieping schudden. Een kwartier later ontplofte het Grand Hotel, waar de hoogste officieren van de vijand waren ingekwartierd. Ontploffing trof ook het Hotel Continental. Het was september 1941.

Adolf Hitler had in juni de invasie van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog gelanceerd en de Duitsers omsingelden Kiev op 16 september. Drie dagen later viel de stad. De explosies in de stad werden veroorzaakt door bommen die door de Russische geheime politie waren geplaatst voordat de Duitsers arriveerden.

‘We zullen ze snel breken’, had Hitler in 1941 over de Russen gezegd. ‘Het is slechts een kwestie van tijd.’ De slag om Kiev in 1941 was een ramp voor de Russen en hun Sovjet-imperium.

Terwijl het Duitse leger het gebied rond Kiev geleidelijk omsingelde, werd het de Russische troepen verboden zich terug te trekken. En toen twee tangen van het Duitse leger elkaar raakten in Lokhvitsa, 130 mijl ten oosten van Kiev, zat een enorme Russische troepenmacht gevangen in een gigantische zak. Die avond noteerde de Duitse generaal Franz Halder in zijn dagboek: ‘De … ring is gesloten.’

Volgens het boek ‘Barbarossa: The Russian-German Conflict 1941-45’ van de auteur Alan Clark uit 1965 werden voor de belegerde Russen in één gebied luidsprekers opgesteld om opgenomen toespraken van de dictator Joseph Stalin te laten schallen.

Clark citeerde de Italiaanse oorlogscorrespondent Curzio Malaparte, die medelijden had met de Russische soldaten ‘die zo vreselijk eenzaam stierven op dit slagveld te midden van het oorverdovende gebulder van het kanon en het onophoudelijke gebalk van de luidspreker.’

Slag om Kiev in 1943

De gevechten waren barbaars. Een Duitse soldaat meldde dat hij een vrachtwagen vol lijken had gezien. ‘Het was gewoon afschuwelijk’, schreef hij, volgens het boek van historicus David Stahel uit 2012, ‘Kiev 1941.’

“En dat waren er maar een paar uit onze directe omgeving. Het bloed liep letterlijk langs de zijkant van de vloerplanken van de vrachtwagen, en de chauffeur … was wit als een laken. Er vlogen nog steeds granaten rond, maar we kregen de opdracht om ons klaar te maken om te marcheren, niet om terug te trekken, maar op weg naar Kiev. Het weer was verschrikkelijk. Het leek constant te regenen. Doorweekt tot op de huid graven we ons in en onze sleuven lopen snel vol met water. Het blijft regenen. … We liggen in het water en toch hebben we dorst.”

Overal lagen wrakstukken en veel Duitse graven. Een Duitse kapelaan schreef: „Velen van ons zullen onze familie niet [weer] zien en zijn gedoemd onze eeuwige rust ver van het vaderland door te brengen.”

De Duitser Max Kuhnert herinnerde zich: “Pijn, honger en dorst namen nu de tweede plaats in, met de ijskoude adem van de dood die over onze wangen streek en de rillingen over onze ruggengraat deed lopen. De droom van glorie nam af naarmate overleven het enige werd dat telde.

Kiev werd een belangrijk doelwit van de Duitse luchtmacht, die tot doel had de stad tot ‘puin en as’ te reduceren, schreef Stahel. “De stad werd aangevallen door Duitse Stuka duikbommenwerpers, vliegtuigen vaak uitgerust met sirenes. De luchtaanvallen zorgden voor paniek en wanhoop,” schreef hij.

Sommige Duitsers juichten: ‘Er zouden hier wat journaals moeten zijn’, schreef een soldaat in zijn dagboek. “Er zou onvergelijkbaar beeldmateriaal zijn!”

Voor de Russen was de strijd een bloedige nederlaag. ‘Overal, waar je ook kijkt, zijn Duitse tanks, machinepistolen of mitrailleursnesten’, schreef een Russische officier. “Onze eenheid verdedigt zich al vier dagen aan alle kanten binnen deze vuurcirkel. ‘S Nachts is de omringende ring duidelijk te zien, verlicht door vuur dat de horizon verlicht.”

Geen van beide partijen was geneigd om gevangenen te nemen. Sommigen werden gedood en verminkt. Op een ander slagveld in Oekraïne, schreef Stahel, werden 100 dode Duitse soldaten gevonden die aan hun handen aan bomen hingen. Hun voeten waren gedrenkt in benzine en in brand gestoken. Het was een gruwelijke methode om de Duitsers te doden die ‘Stalins sokken’ werd genoemd.

De volgende dag executeerden de nazi’s als vergelding 4.000 Russische gevangenen. Toen de Duitsers Kiev naderden, groeven de bewoners tankvallen, bouwden ze bunkers en legden ze mijnen. Het was een vergeefse poging. Op 19 september 1941 vocht het 6e leger van de Duitse veldmaarschalk Walter von Reichenau zich een weg naar Kiev.

Tegen de middag hadden de Duitsers de oude citadel ingenomen en de nazi-vlag, de swastika, gehesen. Uiteindelijk werden 665.000 Russische soldaten gevangen genomen in de pocket van Kiev, schreef historicus en gepensioneerde kolonel van het Amerikaanse leger David M. Glantz in zijn boek uit 1995 ‘When Titans Clashed’.

Velen van hen stierven van de honger, op dodenmarsen en in werk- en concentratiekampen. Van de 3,3 miljoen Russen die in 1941 werden gevangengenomen, zouden het volgende jaar ongeveer 2 miljoen doden zijn, schreef Stahel.

‘De slag om Kiev was ongetwijfeld een grote tactische overwinning’, schreef de Duitse generaal Heinz Guderian, een belangrijke architect van de nazi-triomf, na de oorlog. Hitler noemde het ‘de grootste veldslag in de geschiedenis van de wereld’.

In Kiev duurden de branden die waren ontstaan ​​door de explosies in gebouwen vijf dagen om te blussen. Honderden Duitse soldaten werden gedood. Het is niet duidelijk hoeveel inwoners zijn omgekomen, maar maar liefst 25.000 werden dakloos, schreef Stahel.

De Duitsers gaven al snel de Joden in Kiev de schuld. Op 29 en 30 september 1941 arresteerden Duitse troepen en de Oekraïense politie 33.000 lokale Joden, dreven ze naar een ravijn buiten de stad genaamd Babyn Yar, of Babi Yar, en executeerden ze.

Kiev zou 779 dagen onder nazi-bezetting lijden. Volgens het U.S. Holocaust Memorial Museum werden in die tijd naar schatting 100.000 mensen – joden, Roma (zigeuners), communisten en Russische krijgsgevangenen – vermoord in Babyn Yar.

Voordat Kiev in 1943 in een hevige strijd door de Russen werd heroverd, zou Babyn Yar een van de grootste individuele massamoordplaatsen van de Tweede Wereldoorlog worden, zegt het museum.

De Slag om Kiev in september 1943

Bronnen:

  • naar een artikel van Michael E. Ruane “Kyiv was surrounded in 1941 as the Nazis closed in. The Russian army defended the city” van 4 maart 2022 op de site van The Washington Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.