Iran’s Revolutionaire Garde stelt dat het een Israëlische ‘geheime basis’ heeft beschoten in Erbil, Irak

Een beschadigd gebouw na een nachtelijke aanval in Erbil, de hoofdstad van de noordelijke Iraaks Koerdische autonome regio, 13 maart 2022. (Foto door SAFIN HAMED / AFP)

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) zei zondag dat het verantwoordelijk was voor een aantal raketten die ’s nachts werden afgevuurd die gericht waren op verschillende locaties in de noordelijke stad Erbil in Irak, waaronder wat het beweerde een Israëlisch “strategisch centrum” was.

Een “strategisch centrum voor samenzwering en onheil van de zionisten werd het doelwit van krachtige precisieraketten die werden afgevuurd door de Islamitische Revolutionaire Garde“, aldus een verklaring op Sepah News, de officiële website van de Garde.

Volgens de verklaring van de Garde leek de aanval een vergelding te zijn voor de dood van twee IRGC-commandanten bij een vermeende Israëlische luchtaanval in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus vorige week.

De Garde had dinsdag al gewaarschuwd dat Israël “voor deze misdaad zal boeten“. Op zondag zei de IRGC dat “we nogmaals het criminele zionistische regime waarschuwen dat de herhaling van elk onheil zal worden geconfronteerd met harde, beslissende en destructieve reacties.

We verzekeren de grote natie Iran ook dat de veiligheid en vrede van het islamitische thuisland de rode lijn is van de Iraanse strijdkrachten en ze zullen niemand toestaan ​​het te bedreigen of aan te vallen“, voegde het eraan toe.

Terwijl de eerste rapporten aangaven dat het Amerikaanse consulaat in Erbil beschadigd was bij de aanval van zondag, zei een Amerikaanse functionaris later dat er geen schade was en dat er geen slachtoffers waren in enige Amerikaanse regeringsfaciliteit. Iraakse veiligheidsfunctionarissen zeiden dat er geen onmiddellijke berichten waren over eventuele slachtoffers van de aanval.

Een niet nader genoemde Iraakse functionaris zei dat de ballistische raketten werden afgevuurd vanuit Iran, zonder verder uit te wijden. Hij zei dat de projectielen de door Iran gemaakte Fateh-110’s waren, waarschijnlijk afgevuurd als vergelding voor de twee Revolutionaire Gardes die vorige week in Syrië zijn gedood bij een vermeende Israëlische aanval.

Een Amerikaanse functionaris zei ook dat de raketten werden gelanceerd vanuit het naburige Iran. Volgens de IRGC-verklaring was de aanval een vergelding voor de dood van twee IRGC-officieren bij een vermeende Israëlische luchtaanval in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus vorige week.

Die aanval was gericht op “een wapen- en munitiedepot dat wordt beheerd door door Iran gesteunde milities in de buurt van de internationale luchthaven van Damascus“, aldus het in het VK gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), een waakhond met onduidelijke financiering.

De IRGC had wraak gezworen voor de dood van de agenten Ehsan Karbalaipour en Morteza Saidnejad – “een misdaad begaan door het zionistische regime”, zei de IRGC destijds. Israëlische veiligheidsfunctionarissen verwachtten een Iraanse reactie, gezien de hoge rang van de slachtoffers en hun belang, volgens berichten in de Hebreeuwse media.

Hoewel slachtoffers bij aanvallen in Syrië die aan Israël worden toegeschreven enigszins gebruikelijk zijn, komt het zelden voor dat de doden Iraniërs zijn. Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië verdedigd als noodzakelijk om te voorkomen dat vijand Iran voet aan de grond krijgt.

Het raketspervuur ​​van zondag viel samen met stijgende regionale spanningen. De onderhandelingen in Wenen over de aan flarden geschoten nucleaire deal van Teheran zijn tot een ‘pauze’ gekomen over de Russische eisen over sancties tegen Moskou vanwege zijn oorlog tegen Oekraïne.

Ondertussen schortte Iran zijn geheime door Bagdad bemiddelde besprekingen op om de jarenlange spanningen met de regionale rivaal Saoedi-Arabië te bezweren, nadat Saoedi-Arabië zijn grootste bekende massa-executie in zijn moderne geschiedenis had uitgevoerd met meer dan drie dozijn sjiieten gedood.

Bronnen:

  • naar een artikelIRGC claims Erbil missiles targeted ‘Zionist strategic center’ in warning to Israel” en een artikelIran fires missiles at Irbil US consulate; Tehran: ‘Secret Israeli bases’ targeted” van 13 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.