Saoedi-Arabië executeert op één dag 81 mannen; in ruil voor olie knijpt het Westen graag een oogje toe

In 2015 werden in Saoedi-Arabië minstens 144 mensen onthoofd, vergeleken met 87 in heel 2014

Saudi- Arabië heeft zaterdag 81 mannen geëxecuteerd, waaronder zeven Jemenieten en één Syriër, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken, tijdens de grootste massa-executie in het koninkrijk in decennia. Het aantal overtrof de 67 executies die daar in heel 2021 werden gemeld en de 27 in 2020.

De overtredingen varieerden van deelname aan militante groepen tot het aanhangen van ‘afwijkende overtuigingen’, aldus het ministerie in een verklaring. “Deze personen, in totaal 81 personen, werden veroordeeld voor verschillende misdaden, waaronder het vermoorden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen“, staat in de verklaring.

Misdrijven gepleegd door deze personen omvatten ook het zweren van trouw aan buitenlandse terroristische organisaties, zoals ISIS (Islamitische Staat), Al-Qaeda en de Houthi’s“, voegde het eraan toe. Het ministerie zei niet hoe de executies werden uitgevoerd.

Onder de mannen waren 37 Saudische staatsburgers die in één geval schuldig werden bevonden voor het vermoorden van veiligheidsagenten en het aanvallen van politiebureaus en konvooien, aldus de verklaring.

Riyad, Saoedi-Arabië, 9 januari 2013: onthoofding van Rizana Nafeek. In Saoedi-Arabië wordt overspel, homoseksualiteit, verraad aan Islam enz. gestraft met executie. De doodstraf wordt gewoonlijk uitgevoerd door het afhakken van het hoofd met een vlijmscherp zwaard. Dat zou volgens Saoedische experten de minst pijnlijke dood zijn [beeldbron: Life in Saudi-Arabia]

De massa-executie zal waarschijnlijk de aandacht vestigen op de mensenrechtensituatie van Saudi- Arabië in een tijd waarin de wereldmachten gefocust waren op de Russische invasie van Oekraïne.

Rechtengroepen hebben Saudi- Arabië ervan beschuldigd restrictieve wetten op politieke en religieuze uitingen te handhaven, en bekritiseerden het voor het gebruik van de doodstraf, ook voor verdachten die werden gearresteerd toen ze minderjarig waren.

Er zijn gewetensgevangenen in de Saoedische dodencel, en anderen gearresteerd als kinderen of beschuldigd van niet-gewelddadige misdaden“, zei Soraya Bauwens, adjunct-directeur van de liefdadigheidsorganisatie Reprieve, tegen de doodstraf, in een verklaring. “We vrezen voor elk van hen na dit brute vertoon van straffeloosheid“, voegde ze eraan toe.

Saoedi- Arabië ontkent beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en zegt dat het zijn nationale veiligheid beschermt door middel van zijn wetten. Het staatspersbureau SPA zei dat de beschuldigden het recht op een advocaat kregen en dat hun volledige rechten volgens de Saoedische wet werden gegarandeerd tijdens het gerechtelijke proces.

Het koninkrijk executeerde in 1980 63 mensen op één dag, een jaar nadat militanten de Grote Moskee in Mekka hadden ingenomen, volgens berichten in de staatsmedia. In 2016 werden in totaal 47 mensen, waaronder de prominente sjiitische moslimgeestelijke Nimr al-Nimr, op één dag geëxecuteerd.

Bronnen:

  • naar een artikelSaudi Arabia Executes 81 Men in One Day for Terrorism, Other Offenses” van 12 maart 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Saoedi-Arabië executeert op één dag 81 mannen; in ruil voor olie knijpt het Westen graag een oogje toe

  1. Het Westen is al totaal blind geworden van al dat toeknijpen!!!!

    Het Westen zó hypocriet dat het een wonder is dat landen (inclusief Israel) hen nog überhaupt vertrouwen schenken.

    Maar het pure egoisme en de totale hypocresie van het chicque geklede & zwaar geparfumeerde Westen is niets nieuws……het bestaat al sinds eeuwen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.