Israëls anti-‘Pay-for-Slay’-wet brengt de Palestijnse Autoriteit in de problemen

Palestijnse terroristen en massamoordenaars staan gewoon ingeschreven als werknemers van de Palestijnse Autoriteit en worden – navenant het aantal moorden – er ook goed voor vergoed

Als iemand twijfels had over de effectiviteit van Israëls anti-‘Pay-for-Slay‘ (financiële verloning van de PA om Joden te vermoorden) bij het uitoefenen van economische druk op de Palestijnse Autoriteit, nam niemand minder dan de premier van de PA, Muhammad Shtayyeh, die twijfel weg.

Verwijzend naar de vermeende financiële crisis waarmee de PA momenteel wordt geconfronteerd, beweerde de PA-premier dat de Israëlische anti-Pay-for-Slay-wet de belangrijkste reden is voor de financiële problemen van de PA:

De bezetting is de belangrijkste oorzaak van de financiële crisis waarmee we worden geconfronteerd, en de moeilijke situatie waaraan we worden blootgesteld is het resultaat van de voortdurende maatregelen van Israël die ons geld stelen en voorkomen dat we in staat zijn om Area C (dwz land onder volledig Israëlisch bestuur volgens de Oslo-akkoorden) te bereiken en ervan te profiteren, naast de beperkingen die het oplegt aan de vrijheid van verkeer van goederen en mensen. [Officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 1 maart 2022]

De verklaring van Shtayyeh ging vooraf aan een aankondiging door het PA-ministerie van Financiën, volgens welke de PA voor de maand februari slechts 80% van hun salaris zal betalen aan ambtenaren, op voorwaarde dat elke werknemer ten minste 2.000 sjekels ontvangt:

Het [PA] Ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat de salarissen van februari [2022] van de [PA] ambtenaren morgen, maandag [7 maart 2022] zullen worden betaald met een percentage van 80% en op zijn minst 2.000 [Israëlische] sjekels in plaats van 1.650 sjekels. [WAFA, officieel PA-persbureau, 6 maart 2022]

De Israëlische anti-Pay-for-Slay-wet werd in 2018 met een grote meerderheid door het Israëlische parlement aangenomen. Het doel van de wet is om de PA te straffen voor haar betalingen aan terroristen.

De 2 sponsors van het wetsvoorstel Kamerleden Avi Dichter en Elazar Stern bedankten elk PMW van de Knesset voor en na de stemming voor het aanleveren van de “authentieke gegevens”. Avi Dichter: “Palestinian Media Watch leverde ons authentieke gegevens die productieve en professionele beraadslagingen mogelijk maakten, nuances die heel moeilijk te bereiken zijn zonder nauwkeurige gegevens.

Volgens de wet dient de Israëlische minister van Defensie aan het einde van elk jaar een rapport in bij het veiligheidskabinet met details van PA-betalingen die zijn gedaan “in verband met terrorisme” – dwz PA-betalingen aan gevangengenomen terroristen, vrijgelaten terroristen, gewonde terroristen en families van doden terroristen (de zogenaamde “martelaren”) – in het voorgaande jaar. 

Na goedkeuring van het rapport door het Veiligheidskabinet wordt het door de minister van Defensie gespecificeerde bedrag in mindering gebracht op het belastinggeld dat Israël int en afdraagt ​​aan de PA. In 2021 bedroegen de inkomsten van de PA uit deze belastingen gemiddeld 786 miljoen sjekels ($ 238 miljoen) per maand.

Sinds de inwerkingtreding van de wet heeft het Veiligheidskabinet de rapporten van de minister van Defensie met betrekking tot betalingen van de PA aan terroristen in 2018, 2019 en 2020 goedgekeurd.

Op grond van die rapporten heeft het Veiligheidskabinet opdracht gegeven tot de bevriezing van een totaalbedrag van 1.858.919.164 sjekels ($ 562.538.495), waarvan een bedrag twv. van 1.709.491.691 sjekels ($ 517.319.366) al had moeten worden bevroren. Het saldo van het bedrag wordt in de komende drie maanden bevroren, in gelijke delen van 49.809.155 sjekels ($ 15.073.042).

De woorden van Shtayyeh, de premier van de PA, bewijzen dat de Israëlische anti-“Pay-for-Slay”-wet zijn doel bereikt – om aanzienlijke economische druk op de PA uit te oefenen om de PA te dwingen haar betalingen aan terroristen stop te zetten – in een duidelijke en ondubbelzinnige wijze. 

De PA bevindt zich midden in een groeiende economische crisis en moet heroverwegen hoe ze terroristen kan blijven belonen, en tegen welke prijs. Hoe groter de economische druk, hoe moeilijker het voor de PA zal zijn om de moeilijke beslissingen te nemen.

Het is belangrijk op te merken dat voor de PA de gevangengenomen en vrijgelaten terroristen in alle opzichten “werknemers” zijn van de PA en daarom ontvangen zij ook slechts 80% van de maandelijkse betaling die de PA hen betaalt.

Israëls anti “Pay-for-Slay”-wet past goed bij de Amerikaanse Taylor Force Act , volgens welke het grootste deel van de hulp van de Amerikaanse regering aan de PA afhankelijk is van de volledige afschaffing van betalingen door de PA aan terroristen.

Theoretisch zou Israëls anti-‘Pay-for-Slay’-wet haar doelen nog sneller kunnen bereiken, ware het niet dat bepaalde factoren ongepast ingrijpen.

Om onduidelijke redenen hebben de Israëlische premiers er bijvoorbeeld niet voor gezorgd dat de rapporten van de minister van Defensie snel ter discussie werden gesteld in het Veiligheidskabinet. 

De ex-Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield de discussie in het Veiligheidskabinet over het rapport van de minister van Defensie uit 2019 tot november 2020 op. De huidige premier Naftali Bennett heeft evenzo afgezien, nu al meer dan twee maanden, van het brengen van het rapport over PA-betalingen tot terroristen in 2021, tot een discussie in het Veiligheidskabinet.

Hoewel de PA intensief en op verschillende manieren heeft gewerkt om haar betalingen te verbergen, schat Palestijnse Media Watch dat de PA terroristen in 2021 meer dan 840 miljoen shekels ($ 254 miljoen) heeft betaald.

De Israëlische minister van Financiën, Avigdor Liberman, en de minister van Defensie, Benny Gantz, maken het ook moeilijk om de doelen van de wet te realiseren. Eind augustus 2021 had Gantz een ontmoeting met PA-voorzitter Mahmoud Abbas. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer overeengekomen dat Israël de PA zou bijstaan ​​en de PA nog eens 500 miljoen sjekels zou verstrekken. De overeenkomsten van de minister van Defensie met Abbas werden uitgevoerd via het ministerie van Financiën.

Na de bijeenkomst en na een reactie van het Israëlische ministerie van Financiën op een verzoek op grond van de Israëlische wet op de vrijheid van informatie, heeft PMW onthuld dat het ministerie van Financiën in augustus en december 2021 illegaal heeft afgezien van het bevriezen van in totaal 150.418.877 sjekels, en tegelijkertijd, heeft ook 349.581.123 sjekels overgedragen van de eerder bevroren fondsen. Op deze manier schonk Israël de PA de som van 500 miljoen sjekels – precies het bedrag dat minister van Defensie Gantz beloofde over te maken aan de PA.

Op deze manier verminderen premier Bennett, minister van Defensie Gantz en minister van Financiën Liberman helaas de impact van Israëls anti-‘Pay-for-Slay’-wet, en helpen ze de PA om door te gaan met haar betalingen aan terroristen, zij het verminderd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Maurice Hirsch “The clear effectiveness of Israel’s Anti ‘Pay-for-Slay’ law in creating pressure on the PA” van 9 maart 2022 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.