Zelensky hekelt Rusland voor het inzetten van Syrische huurlingen naar Oekraïne als ‘moordenaars’

Syrische studenten zwaaien met Syrische, Russische en Palestijnse vlaggen onder een reclamebord met het portret van de Russische president Vladimir Poetin tijdens een demonstratie ter ondersteuning van Rusland, na de Russische invasie van Oekraïne, op de campus van de universiteit van Aleppo in de Syrische stad op 10 maart 2022 (Foto door AFP)

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei vrijdag dat Rusland “moordenaars” uit Syrië inhuurt om in Oekraïne te vechten, nadat Moskou had gezegd dat strijders uit het door oorlog verscheurde land zijn troepen zouden mogen bundelen.

“Het is een oorlog met een zeer koppige vijand… die heeft besloten huurlingen in te huren tegen onze burgers. Moordenaars uit Syrië, een land waar alles is vernietigd… zoals ze ons hier aandoen”, zei Zelensky in een videoverklaring op Telegram.

Het Kremlin zei vrijdag dat strijders uit Syrië en het Midden-Oosten mogen vechten voor Rusland in Oekraïne, nadat de Russische president Vladimir Poetin een plan had gesteund om “vrijwilligers” naar daar te sturen.

“Als je ziet dat er mensen zijn die uit eigen beweging, niet voor geld, willen komen om de mensen die in Donbas wonen te helpen, dan moeten we ze geven wat ze willen en ze helpen om naar het conflictgebied te gaan”, zei Poetin.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat “als het Westen zo enthousiast is over de komst van huurlingen, we ook vrijwilligers hebben die willen deelnemen.”

Rusland is een belangrijke partner van de Syrische president Bashar al-Assad in de Syrische burgeroorlog. Moskou schaarde zich in 2015 aan zijn zijde en zijn luchtmacht hielp het tij van het conflict te keren in het voordeel van het regime van Damascus. 

Het land is al meer dan tien jaar verwikkeld in een conflict dat wordt gekenmerkt door bestraffende luchtbombardementen door Russische en Syrische vliegtuigen en dodelijke stedelijke gevechten.

Volgens de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu hebben meer dan 16.000 vrijwilligers – voornamelijk uit het Midden-Oosten – zich aangemeld om deel te nemen aan het offensief in Oekraïne.

Daarnaast meldde de Britse krant The Times vrijdag dat een groep strijders in de Centraal-Afrikaanse Republiek een video heeft vrijgegeven waarin ze zeiden dat ze zich ook voorbereidden op de Russische invasie van Oekraïne.

De krant zei dat een groep zwaarbewapende mannen in de video zei dat ze zich bij hun “Russische broeders” zouden voegen om “vrede en orde” te brengen. Volgens het rapport hebben Russische staatsmedia soortgelijke video’s uitgezonden van soldaten in andere Afrikaanse landen.

The Times meldde vorige maand dat Poetin honderden Russische huursoldaten heeft binnengehaald van de schimmige privémilitie van de Wagner Group.

Ongeveer 400 huursoldaten werden vanuit Afrika naar Oekraïne gevlogen met instructies om Zelensky te doden, aldus het rapport. De Russische particuliere militaire aannemer met banden met het Kremlin is beschuldigd van betrokkenheid bij de onrust in de Centraal-Afrikaanse Republiek, evenals in Libië en Soedan.

Zelensky zei vrijdag ook dat de Europese Unie “meer zou moeten doen” voor zijn in moeilijkheden verkerende land, een dag nadat de EU-leiders haar hoop op snelle toetreding tot het blok hadden verdoezeld.

“De Europese Unie zou meer moeten doen. Het moet meer voor ons doen, voor Oekraïne”, zei hij. “De beslissingen van politici moeten overeenkomen met de stemming van hun volk”, voegde hij eraan toe.

EU-leiders komen sinds donderdag bijeen in het Franse Versailles om de gevolgen van de Russische invasie dringend aan te pakken. Vrijdag wilden ze de financiering voor militaire hulp aan Oekraïne verdubbelen met 500 miljoen euro extra (ongeveer 550 miljoen dollar).

Ze beschreven de aanval van Moskou op Oekraïne ook als een wake-up call voor het 27-landenblok om een ​​meer gespierde aanpak te volgen bij het waarborgen van zijn veiligheid.

Bronnen:

  • naar een artikelZelensky slams Russia for deploying Syria mercenaries to Ukraine: ‘Murderers’” van 11 maart 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.