Turkije stemt ermee in om oude Hebreeuwse inscriptie terug te geven aan Jeruzalem

Replica van de Siloam Steen, die zich momenteel in Istanboel bevindt

Turkije heeft ingestemd met het teruggeven aan Israël van een oude inscriptie uit Jeruzalem, die momenteel is gehuisvest in het Archeologisch Museum van Istanbul, vertelde een Israëlische functionaris aan Zman Yisrael, de Hebreeuwse zustersite van The Times of Israel. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste oude Hebreeuwse inscripties die er bestaan.

Het gebaar komt te midden van warme banden tussen Israël en Turkije en werd besproken tijdens het historische bezoek van president Isaac Herzog aan Ankara eerder deze week, zei een hoge functionaris in de Israëlische entourage.

Israël heeft lang geijverd voor de terugkeer van de zogenaamde Siloam-inscriptie, een 2700 jaar oude oude Hebreeuwse tekst die concrete historische ondersteuning biedt voor het bijbelse verslag van de bouw van een tunnel die tijdens de regering van koning Hizkia water uit de vijver van Siloam naar de Stad van David voerde, onder de zuidelijke rand van de Tempelberg.

De functionaris zei dat Israël heeft aangeboden Turkije een waardevol historisch en religieus belangrijk item te sturen dat momenteel in een Israëlisch museum is gehuisvest, hoogstwaarschijnlijk een oude kandelaar uit de tijd van de Ottomaanse heerschappij. Er was geen onmiddellijke bevestiging uit Turkije.

Het archeologische gebaar van goede wil werd niet naar voren gebracht tijdens gesprekken tussen Herzog en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar werd gladgestreken door hoge functionarissen aan beide kanten.

De Siloam tunnel, aka Hizkia’s tunnel, in Jeruzalem

De zesregelige inscriptie in paleo-Hebreeuws die in de wand van de tunnel is geëtst, beschrijft het werk van de tunnelgravers, die aan weerszijden werken en elkaar aanroepen in de buurt van de voltooiing van het project. De bouw van de tunnel wordt verteld in de bijbelboeken Koningen en Kronieken.

De inscriptie luidt:

“… dit is het verhaal van de tunnel, terwijl [de houwers] hun bijlen ophieven naar hun tegenhangers, en terwijl er nog drie el moesten (worden uitgehouwen?) werd de stem gehoord van een man die naar zijn tegenhanger riep , (want) er zat [een barst?] in de rots, rechts en links. En op de dag van het doorsteken [van de laatste barrière] sloegen de steenhouwers elke man naar zijn tegenhanger, bijl tegen bijl en water stroomde van de bron naar de poel voor 1200 el en 100 el was de hoogte van de rots, boven het hoofd van de steenhouwers…”

Israël heeft de afgelopen jaren verschillende keren geprobeerd om de inscriptie terug te krijgen, het meest recentelijk in 2017 toen de toenmalige minister van Cultuur Miri Regev aanbood om het te ruilen voor twee olifanten voor een Turkse dierentuin. Het aanbod werd afgewezen.

De toenmalige president Shimon Peres vroeg de toenmalige Turkse president Abdullah Gül in 2007 om op zijn minst de tablet aan Israël uit te lenen, zodat deze in het openbaar zou kunnen worden tentoongesteld voor de viering van het 70-jarig jubileum van Israël. Hoewel Gül bevestigend antwoordde, hebben de Turken nooit geleverd vanwege diplomatieke spanningen over Israëls blokkade van de Gazastrook na de gewapende overname door Hamas.

Voormalig premier Benjamin Netanyahu zei ook dat hij in 1998 had aangeboden om Turkse antiquiteiten in Israëlische musea te ruilen voor de inscriptie, maar werd afgewezen.

Turkije heeft lang volgehouden dat de inscriptie soeverein Ottomaans eigendom is en daarom eigendom is van Ankara. Het Ottomaanse rijk regeerde Jeruzalem en een groot deel van het Midden-Oosten van ongeveer 1516 tot 1917, toen het tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse troepen werd verdreven.

Als zodanig zou een verschuiving in Ankara’s standpunt over de inscriptie een sterk signaal zijn dat de landen op weg zijn naar warmere banden.

Herzog ontmoette Erdogan op woensdagmiddag, kort na de landing in Ankara voor een historisch bezoek van 24 uur. In opmerkingen aan de media zei Erdogan dat hij geloofde dat “dit historische bezoek een keerpunt zal zijn in de betrekkingen tussen Turkije en Israël. Het versterken van de betrekkingen met de staat Israël heeft grote waarde voor ons land.

Herzogs reis markeert het hoogste bezoek van een Israëlische functionaris sinds voormalig premier Ehud Olmert de reis in 2008 maakte, en wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van het nieuw leven inblazen van de al lang slepende relatie tussen de twee landen.

Turkije en Israël waren ooit hechte bondgenoten, maar de relatie wankelde onder Erdogan, die een uitgesproken criticus is van Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen. Israël is ook boos geworden door Erdogan’s omhelzing van Hamas, de terreurgroep die de Gazastrook controleert en zich inzet voor de vernietiging van Israël.

De landen trokken hun respectieve ambassadeurs in 2010 terug nadat Israëlische troepen een vloot van Gaza bestormden met humanitaire hulp voor Palestijnen die een Israëlische blokkade doorbraken. Het incident resulteerde in de dood van 10 Turkse activisten.

De betrekkingen verbeterden en gingen vervolgens weer stuk in 2018 toen Turkije, boos over het feit dat de VS zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatste, zijn ambassadeur opnieuw terugriep, wat Israël ertoe aanzette om in natura te reageren. De twee landen hebben hun ambassadeurs niet hersteld in hun positie.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shalom Yerushalmi “Israeli official: Turkey agrees to return ancient Hebrew inscription to Jerusalem” van 11 maart 2022 op de site van The Times of Israel 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.