Palestijnen: Amerikaanse zwakte faciliteert de opkomst van jihad en fundamentalisme

Kaboel, Afghanistan, 30 augustus 2021: President Joe Biden on the run!

Net als veel Palestijnen en Arabieren ziet de door Iran gesteunde Hamas-beweging die de Gazastrook controleert, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne als bewijs van de zwakte van de regering-Biden en het einde van de status van de VS als de enige supermacht ter wereld.

De verlegenheid van de regering-Biden en de waargenomen neergang van de VS in de internationale arena zijn goed nieuws voor Hamas, wiens leiders hopen dat dit de weg vrijmaakt voor hen om hun doel te bereiken om Israël te vervangen door een islamitische fundamentalistische staat.

Musa Abu Marzouk, een lid van het Hamas “politbureau”, zei onlangs:

Mousa Abu Marzook
Musa Abu Marzouk

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne geeft aan dat het tijdperk van Amerika’s unipolaire rol is geëindigd. Amerika kan niet beslissen over oorlog tegen Rusland, en daarom zullen de VS geen besluitvormer zijn in de internationale politiek…

De Hamas-leider lijkt voorspelbaar optimistisch over de vooruitzichten om Joden te doden en Israël te elimineren onder een verzwakte VS. 

Abu Marzouk is zo opgewonden over de waargenomen neergang van de VS dat hij gelooft dat Hamas en de Palestijnen nu kunnen beginnen te praten over de “toekomst” van het Midden-Oosten.

Welke toekomst voorzien Hamas en veel Palestijnen?

De Hamas-leiders verdienen de eer om transparant te zijn over hun ambities en om de wereld eraan te herinneren dat Hamas zich blijft houden aan zijn Handvest van 1988, waarin moslims expliciet en ondubbelzinnig worden opgeroepen om de jihad (heilige oorlog) te voeren om zowel Israël als de Joden te verdrijven.

Het handvest drukt haat tegen joden uit door een hadith (gezegde) te citeren die aan de profeet Mohammed wordt toegeschreven:

De Dag des Oordeels zal pas plaatsvinden als moslims tegen de joden vechten, wanneer de jood zich achter stenen en bomen zal verschuilen. De stenen en bomen zullen zeggen: O moslims, o Abdulla, er is een Jood achter mij, kom en dood hem. (Artikel 7).

In het handvest definieert Hamas zijn slogan als volgt:

Allah is zijn doel, de profeet (Mohammed) zijn model, de Koran zijn grondwet, jihad zijn pad en dood omwille van Allah als de meest verheven van zijn wensen. (Artikel 8).

Het handvest beschrijft de strategieën en methoden van Hamas als volgt:

De Islamitische Verzetsbeweging gelooft dat het land Palestina door de generaties en tot aan de Dag der Opstanding een islamitische Waqf is geweest. Niemand kan er afstand van doen of een deel ervan, of het of een deel ervan verlaten. (Artikel 11)

Artikel 13 van het Hamas-handvest stelt: “Er is geen oplossing voor het Palestijnse probleem behalve door Jihad.

Kaboel, 30 augustus 2021: President Joe Biden on the run! De chaos en paniek die de overhaaste en slecht georganiseerde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan markeerden, was totaal

Vorig jaar vierden Hamas-leiders de Amerikaanse “nederlaag” in Afghanistan en zeiden dat het ook een teken was van de zwakte van de Amerikanen in het algemeen en de regering-Biden in het bijzonder.

In een telefoontje om de “minister van Buitenlandse Zaken” van de Taliban te feliciteren met de “overwinning” na de terugtrekking van de VS uit Afghanistan, sprak Haniyeh, de Hamas-leider die momenteel in Qatar is gevestigd, de hoop uit dat de Taliban de Palestijnen zullen steunen in hun oorlog tegen Israël .

Een andere Hamas-functionaris, Sami Abu Zuhri, sprak ook zijn vreugde uit over de “terugtocht” van de VS in Afghanistan.

Uit de verklaringen van de Hamas-leiders blijkt dat zij de terugtrekking van de VS uit Afghanistan en het niet nemen van harde maatregelen tegen Rusland zien als tekenen van zwakte en terugtrekking. Wat Hamas betreft, hoe zwakker de VS, des te groter zijn hun kansen om hun doel te bereiken om Israël te vervangen door een islamitische staat.

De Palestijnse politiek analist Akram Atallah lijkt ook de perceptie te begrijpen dat de positie van de VS dramatisch is afgenomen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het imago van Washington in de Arabische wereld is zodanig aangetast dat zelfs zijn bondgenoten zijn beleid en beslissingen beginnen aan te vechten, zei Atallah .

Hij wees erop dat de Verenigde Arabische Emiraten zich hebben onthouden van stemming over een door de VS geleide resolutie om de Russische invasie van Oekraïne in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te veroordelen, vanwege de frustraties van de Golfstaat over de zwakke reactie van de regering-Biden op recente drone- en raketaanvallen op Abu Dhabi door De door Iran gesteunde Houthi-militie van Jemen. Atallah wees er ook op dat Saoedi-Arabië onlangs verzoeken van de VS om de olieproductie te verhogen om de prijzen te verlagen, heeft afgewezen.

Dit weerspiegelt het zelfvertrouwen van de twee [Arabische] landen en hun vermogen om de eisen en belangen van de VS uit te dagen en tegen te spreken… Wanneer twee Golfstaten weigeren de VS te steunen, betekent dit het beeld van Amerika in de regio is diep aangetast en dat er een veranderende stemming is. We worden niet alleen geconfronteerd met landen die hun kracht kunnen herontdekken, maar ook de Amerikaanse zwakte herontdekken. Begrijpt Amerika dat de wereld aan het veranderen is en dat de vleugels van een adelaar worden verzwakt door factoren van natuurlijke erosie en tijd?

Hassan Asfour, een voormalige minister van de Palestijnse Autoriteit, schreef dat ook hij gelooft dat de VS zijn “centrale” rol in het Midden-Oosten heeft verloren. Asfour wees erop dat Biden in zijn State of the Union-toespraak geen enkele verwijzing maakte naar de Iraanse nucleaire kwestie en de onderhandelingen in Wenen over het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal van 2015. “Hier bleef het niet bij”, voegde Asfour eraan toe.

Biden negeerde [in zijn toespraak] de kwestie Afghanistan, vooral in het licht van de verwarde terugtrekking van [VS]. Hij was ook voorzichtig om niet over de betrekkingen met China te praten om deze niet te provoceren. een consistente strategische visie met betrekking tot centrale kwesties wereldwijd. Dit is een teken van het verlies van het prestige van het grote land [de VS] Bidens toespraak was een bericht van een historische erkenning van de aanstaande politieke nederlaag en het begin van de geboorte van een nieuwe internationale orde.” (Khbrpress.ps , 2 maart 2022)

Hani al-Masri, een prominente Palestijnse politiek analist, schreef dat Amerika’s “terugtrekking in verschillende gebieden in de wereld te zien is, zoals wat er gebeurde bij de beschamende terugtrekking uit Afghanistan en het streven naar een akkoord met Iran.”

Ahmed Issa, voormalig directeur-generaal van het Palestine Institute for National Security Research, zei dat de huidige oorlog aantoont dat Israël niet langer kan vertrouwen op de VS om een ​​invloedrijke rol te spelen in de internationale arena.

De Amerikanen moeten begrijpen dat het niet uitmaakt hoeveel geschenken ze aan de Palestijnen geven, dat zal Hamas en vele anderen er niet van weerhouden de VS te blijven haten, het als een vijand te beschouwen en te zingen : “Amerika is de Grote Satan!”

Sommige Arabieren haten de VS vanwege hun steun aan corrupte Arabische dictaturen en hun oorlog tegen islamistische terroristische groeperingen. Anderen zien de VS als een land dat de anti-moslim “ongelovigen” in het Westen vertegenwoordigt.

De enige manier voor de Amerikanen om met deze moslimextremisten om te gaan, is door geen enkel teken van zwakte of verzoening te tonen. Hoe zwakker je bent en hoe meer je ze probeert te sussen, hoe groter hun honger wordt om tegen de VS te vechten.

Fayez Abu Shamala, een politiek analist uit de door Hamas geregeerde Gazastrook, klonk ook optimistisch over de groeiende zwakte van de VS en zijn bondgenoten. Hij schreef :

Vandaag de dag is de NAVO niet in staat haar bondgenoten te beschermen en wordt ze geconfronteerd met een opkomende Russische macht. Sommige NAVO-landen willen bevrijd worden van de Amerikaanse hegemonie. De komende dagen zullen veel verrassingen brengen. Wij, de Arabieren en Palestijnen, hebben niets anders te doen dan toe te kijken gebeurtenissen met grote voorzichtigheid en nadenken over hoe de ontwikkelingen te benutten.

Dergelijke stemmen van de Palestijnen bevestigen de beweringen over de uitholling van de positie van de VS, vooral onder de Arabieren. Ze reageren op een bloedarme VS onder de regering-Biden die zowel zijn geloofwaardigheid als zijn vermogen om achter zijn bondgenoten en vrienden te staan, heeft verspeeld. 

Deze Amerikaanse aanpak belooft weinig goeds voor de toekomst van de regio. Het patroon van zwakte en passiviteit wordt geïnterpreteerd als een teken van lafheid die zich voordoet als ‘voorzichtigheid’ en als een groen licht om jihadistische en terroristische plannen na te streven en weer een nieuwe islamitische fundamentalistische staat op te richten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: US Weakness Facilitates the Rise of Jihad and Fundamentalism” van 10 maart 2022 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.