Israël adviseerde Zelensky zich over te geven aan Rusland, maar die weigerde

Praag, 22 augustus 1968. Invasie van Sovjet-Rusland van Tsjecho-Slowakije. De invasie volgde op de zogeheten ‘Praagse Lente’ die liep van 5 januari tot 21 augustus 1968

Premier Naftali Bennett vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelenksy dat hij Oekraïne aanbeveelt om het aanbod van de Russische president Vladimir Poetin aan te nemen om de oorlog te beëindigen.

Die oorlog omvat veel Oekraïense offers, zei Bennett in een telefoongesprek op dinsdag, volgens een functionaris in de Oekraïense regering. Volgens de functionaris heeft Zelenksy het advies van Bennett niet opgevolgd.

De bron beweerde dat het telefoontje was geïnitieerd door Bennett. “Als ik jou was, zou ik nadenken over de levens van mijn mensen en het aanbod aannemen“, zei Bennett. Zelenksy’s reactie was kort. “Ik hoor je,” zei hij.

Volgens het rapport waren Zelenksy en zijn mensen niet blij met het advies. “Bennett zei dat we ons moesten overgeven“, zei de functionaris. “We zijn niet van plan dit te doen. We weten dat het aanbod van Poetin nog maar het begin is.

In de afgelopen twee weken, en vooral sinds Bennetts bezoek aan Moskou, hebben het kabinet van de premier en het ministerie van Buitenlandse Zaken beweerd dat de bemiddelingspogingen van Israël hen dwingen tot een nog voorzichtiger en evenwichtiger aanpak. 

Tbilisi, Georgië, 9 april 1989. Sovjet-Russische tanks en soldaten slaan een vreedzame manifestatie voor Georgische onafhankelijkheid hardhandig uit elkaar. 21 mensen werden gedood, tientallen raakten gewond

Dit bericht werd ook stilletjes doorgegeven aan het kantoor van Zelenksy. De functionaris zei ook dat Israël Oekraïne heeft gevraagd niet om meer militaire en defensiehulp te vragen, omdat een dergelijk verzoek de bemiddelingspogingen zou kunnen schaden.

Volgens de functionaris ziet het kantoor van Zelenksy echter geen resultaten van de bemiddeling. Hij zei dat Bennett niet zozeer bemiddelt, maar als een brievenbus fungeert en alleen berichten tussen de twee partijen doorgeeft. Volgens hem moet een bemiddelaar proberen een compromis tussen beide partijen tot stand te brengen en zijn eigen aanbiedingen te doen.

We hebben geen brievenbus nodig“, zei de functionaris. “Daar hebben we er genoeg van. Als Bennett neutraal wil zijn en wil bemiddelen, zouden we verwachten dat hij iemand aanstelt om er dag en nacht aan te werken en een compromis probeert te sluiten.

Oekraïense functionarissen zijn van mening dat Bennetts betrokkenheid bij diplomatieke inspanningen voortkomt uit het feit dat hij geen duidelijk standpunt wil innemen over de Russische invasie uit angst dat dit de banden van Israël met Rusland zal schaden.

Dinsdag zal de Oekraïense ambassadeur Yvgeni Kornichuk naar verwachting een ontmoeting hebben met Knesset-voorzitter Mickey Levi. De functionaris zei dat Kornichuk van plan is om Levi duidelijk te maken dat de enige optie, wat Zelenksy betreft, een videotoespraak is in het plenum van de Knesset en niet een Zoom-oproep waarbij slechts een paar parlementsleden zullen deelnemen.

Als de Knesset-toespraak niet doorgaat, bekijkt Zelenksy andere opties. De eerste is een toespraak in Yad Vashem en de tweede is een toespraak op het Bima-plein in Tel Aviv. De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, heeft Zelenksy al verteld dat hij het graag zou regelen.

De bevrijding van het concentratiekamp KZ-Auschwitz door soldaten van het Sovjet-Russische Rode Leger op 27 januari 1945

Bronnen:

 • naar een artikel van Barak Ravid “Bennett advises Zelensky to surrender to Russia, Zelensky refuses” van 11 maart 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël adviseerde Zelensky zich over te geven aan Rusland, maar die weigerde

 1. Kiezen tussen de pest & de cholera……gelijk hebben of slim zijn.

  Heeft Zelenski gelijk? Ja.
  Is hij slim om te blijven doorvechten? Nee.

  Het is de moeilijke keuze om te blijven doorvechten om het ‘uiteindelijk toch te verliezen tegen de Russen (met alle doden, gewonden, verwoesting, lijden & ontheemden)……of eieren voor zijn geld te kiezen en ingaan/onderhandelen op Russische eisen die ‘sowieso staan te gebeuren…….het is een kwestie van tijd.

  Ook de aanvoer van Westers kanonnenvoer (de vrijwilligers) zal hier niets aan veranderen.

  Israel heeft geleerd dat slim zijn meer rendabel is dan gelijk hebben.

  Zelenski zou hetzelfde moeten doen………al is dat zéér moeilijk met zijn internationale helden status.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.