Nog 1.500 Israëli’s in Oekraïne achter gebleven die niet kunnen vluchten

Joodse kinderen die de oorlog in Oekraïne ontvluchtten, kwamen op 6 maart 2022 in Israël aan met een reddingsvlucht die werd gesponsord door de IFCJ

Oorlog is de vader van alle dingen
(Heraclitus)

De directeur van de Eurazië-divisie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die fungeert als waarnemend Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Simona Halperin, vertelde vrijdag aan Reshet Bet radio: “Ik ben blij te kunnen zeggen dat er naar schatting nog maar 1500 Israëli’s in Oekraïne zijn.” 

Ze voegde eraan toe dat “de situatie bij de grensovergangen met de dag verandert. Twee dagen geleden stond er een file van 7,5 km lang op weg naar de grens, en nu staan ​​duizenden mensen aan de grens te wachten om de voetgangerspassage over te steken, met temperaturen onder nul.

Halperin meldde dat “sommige Israëli’s ons schrijven dat ze hulp nodig hebben om uit hun stad te komen, omdat vertrekken gevaarlijk is en er gevechten plaatsvinden. Dit is precies het scenario waar het ministerie van Buitenlandse Zaken bang voor was,” merkte ze op, duidelijk niet in staat om het ‘we zeiden het je toch’ tegen te houden.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, heeft de Europese landen geprezen voor het verwelkomen van de mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne, waarvan het aantal nu de twee miljoen overschrijdt. 

De UNHCR schatte deze week dat de EU-lidstaten in juli zo’n vier miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zullen ontvangen. Naar verwachting zal ongeveer 40% van hen Polen bereiken, iets minder dan een half miljoen de rest van de grenslanden en de rest naar andere landen.

Vorige week besloot de EU – in een ongekende stap – om vluchtelingen uit Oekraïne toe te staan ​​tot drie jaar in een van de 27 EU-landen te blijven zonder dat ze asiel hoeven aan te vragen. Deze beslissing zal Oekraïners die gedwongen zijn hun huis te verlaten, voorzien van nieuwe huisvesting, evenals toegang tot gezondheidsdiensten, het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt.

Grandi meldde dat UNHCR de coördinatie van de humanitaire respons ondersteunt, aangezien “talloze experts en tientallen miljoenen dollars aan hulp” zijn ingezet om regeringen te ondersteunen met materiële en contante hulp, terwijl beschermingsteams zijn versterkt om in de behoeften te voorzien van vrouwen en kinderen.

Osnat Lubrani, de Israëlische ingezetene en humanitaire coördinator van de VN in Oekraïne, zei dat de programma’s zullen worden uitgebreid, terwijl waar nodig in het hele land nieuwe operaties zullen worden opgezet. Ze benadrukte dat strijdende partijen moeten zorgen voor onbelemmerde toegang tot mensen in nood.

Om ervoor te zorgen dat we onze humanitaire operaties kunnen uitbreiden, moeten we veilige en onbelemmerde toegang hebben tot alle door conflicten getroffen gebieden – en alle partijen herinneren aan hun verantwoordelijkheden onder het internationaal humanitair recht. Zoals overal ter wereld is het werk van VN-teams en onze humanitaire partners altijd neutraal, onpartijdig en onafhankelijk: we zijn hier om de meest kwetsbare burgers te helpen, wie en waar ze zich ook bevinden”, zei Lubrani.

UNHCR prees het besluit van Hongarije om zijn grenzen open te houden voor vluchtelingen uit Oekraïne, wat een volledige ommekeer betekende van zijn beleid van het afgelopen decennium toen het werd geconfronteerd met de massale immigratie van Syrische vluchtelingen. 

Stephanie Woldenberg, voorzitter van het Centraal-Europese vertegenwoordigingskantoor van UNHCR, zei deze week, na een bezoek aan een hulpcentrum in Beregsurány, in het noordoosten van Hongarije, in het gezelschap van de Hongaarse staatssecretaris Miklós Soltész, dat het “fantastisch” was dat de gemeenschap van het grensdorp, bestaande uit een duizend mensen dagelijks drie- tot vierduizend vluchtelingen konden opvangen.

Soltész, hoofd van de nationale humanitaire coördinatieraad, zei dat zijn regering van plan is het UNHCR-kantoor van de Hoge Commissaris te vragen om hulporganisaties en getroffen lokale overheden in Hongarije te helpen, aangezien er al zo’n 200.000 vluchtelingen uit Oekraïne zijn aangekomen en de Hongaarse regering al 3 miljard forint (8 miljoen euro) aan zes goede doelen die voor de vluchtelingen zorgen.”

Vice-president Kamala Harris en de Roemeense president Klaus Iohannis ontmoeten elkaar vrijdag om de zorgen te bespreken over de golf van Oekraïense vluchtelingen die Roemenië sinds de invasie overspoelt. Op donderdag had Harris een ontmoeting in Warschau met de Poolse president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki om zeer vergelijkbare kwesties te bespreken. Polen heeft sinds het begin van de Russische invasie al zo’n 1,5 miljoen Oekraïners binnengelaten.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked kreeg het meeste kritiek op haar aandrang om het aantal niet-joodse asielzoekers te beperken tot 5.000. De satirische show Eretz Ne’hederet (Wonderful Country) van Channel 12 liet deze week een schets zien waarin Shaked werd afgebeeld als een Britse grensbeambte die verhinderde dat Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog Mandaat Palestina binnenkwamen.

Channel 13-verslaggever Yossi Eli plaatste een video waarin een Poolse soldaat een lolly geeft aan een Oekraïense peuter en tweette:

Ayelet Shaked, kijk, dit is hoe Poolse soldaten en grensbeambten Oekraïense vluchtelingen en hun kinderen ontvangen bij de grensovergang. Met een glimlach proberen we op te warmen voor de kinderen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Ze vallen ze niet aan! Er is ook een ernstige angst dat ze zich permanent zullen vestigen! Bevolkingsautoriteit! Je maakt ons ten schande!

Goedkope slogans? Zeker weten. Maar effectief. Minister Shaked kondigde in reactie op alle harde kritiek van Israëli’s die de gevolgen van deze vrijgevigheid niet hoeven te dragen omdat die vluchtelingen het zich niet kunnen veroorloven om in hun buurt te huren, aan dat de vluchtelingen die aankomen op Ben Gurion Airport zullen worden ondergebracht in hotels.

Ongeveer 3.000 mijl van hun huizen. Maar wacht, over een maand, wanneer hun tijdelijke verblijfsvergunningen verlopen, zullen Israëlische linksen Shaked aanvallen omdat ze eisen dat ze hun ondertekende verplichtingen nakomen en terugkeren naar Europa. Ze kan geen pauze nemen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Acting Ambassador Estimates 1,500 Israelis Remain in Ukraine Unable to Flee” van 11 maart 2022 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Nog 1.500 Israëli’s in Oekraïne achter gebleven die niet kunnen vluchten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.