Burgerschapswet in Israël aangenomen bij laatste stemming in het parlement

Joods huwelijk in Israël. Aan het eind van de plechtigheid breekt de bruidegom een glas, door er met zijn voet op te trappen, als herinnering aan het feit dat de vreugde toch niet helemaal compleet is, vanwege de verwoesting van de Tempel en de val van Jeruzalem.

Het Israëlische parlement (Knesset) hield zijn laatste zitting voordat het op donderdag aanbrak voor het reces, waarbij de controversiële burgerschapswet werd aangenomen, waardoor Palestijnen die getrouwd zijn met Israëlische burgers effectief het staatsburgerschap of verblijf in het land wordt ontzegd. 

Na een strijd van negen maanden werd het wetsvoorstel aangenomen met 45 stemmen voor en 15 tegen. Zowel de Verenigde Arabische Lijst (Ra’am) als de extreemlinkse Meretz partijen waren tegen de wet. De conservatieve partijen die deel uitmaakten van de oppositie stemden echter voor het wetsvoorstel, waardoor het werd aangenomen. 

Schijnhuwelijk

De burgerschapswet werd aangenomen in 2003, tijdens de Tweede Intifada, en werd jaarlijks vernieuwd tot afgelopen juli, toen de coalitie er niet in slaagde om de stemmen te verzamelen om de wet goed te keuren. 

De indieners van het wetsvoorstel leggen uit dat het noodzakelijk is voor de veiligheid, in de overtuiging dat Palestijnse militanten het schijnhuwelijk (met Israëlische Arabieren) kunnen gebruiken als voorwendsel om Israël binnen te komen. 

Tegenstanders van het wetsvoorstel vinden het racistisch, zegt een Meretz Knesset-lid tegen Ynet : “We zullen blijven vechten tegen deze wet, voor de waarde van gelijkheid in Israël, en de families die hierdoor worden getroffen in de Knesset en de regering steunen.” 

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, die het voortouw nam bij het aannemen van het wetsvoorstel, nam een ​​andere toon aan en verklaarde: “Dit is een zionistische wet voor onze nationale veiligheid die niet had mogen worden opgegeven voor bekrompen politiek“, aldus The Jerusalem Post

Ze verklaarde het doorgeven van een overwinning voor een “Joodse en democratische staat” op een “staat van al zijn burgers”, meldde  Haaretz. In het definitieve ontwerp van het wetsvoorstel staat dat de wet 12 maanden geldig is. 

Bronnen:

  • naar een artikelCitizenship Law passes in final parliament vote” en een artikelParties set to defy coalition in Citizenship Law vote” van 10 maart 2022 en een artikelHigh Court calls on Interior Minister to stop enforcing expired ‘Citizenship Law‘” van 11 januari 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.