Amerikaanse senaat keurt financiering goed van Israël’s Iron Dome raket afweersysteem

Het ene verdedigingssysteem is niet het andere….

De Amerikaanse Senaat keurde donderdagavond met een meerderheid van 68 tegen 31 het omnibus-uitgavenpakket goed dat defensiehulp voor Israël omvat.

De wetgeving, die woensdag door het Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd, omvat meer dan $ 4,8 miljoen aan hulp aan Israël en $ 1 miljard aan extra financiering voor het Iron Dome-raketafweersysteem. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden, die het tot wet zal ondertekenen.

Na de gevechtsronde in Gaza afgelopen mei, zei Biden dat hij de toenmalige premier Benjamin Netanyahu verzekerde van zijn “volledige steun om Israëls Iron Dome-systeem aan te vullen.”

Het Huis keurde in september met een overweldigende meerderheid de financiering van de Iron Dome goed als een op zichzelf staande maatregel na een korte ophef over het opnemen ervan in een noodfinancieringsmaatregel.

Ondanks de overweldigende steun in het Huis als een op zichzelf staand wetsvoorstel, is de financiering van Iron Dome sinds oktober gestagneerd in de Senaat omdat de Republikeinse senator Rand Paul blokkeerde van versnelde doorgang door de Senaat via unanieme instemming.

In oktober blokkeerde Paul een poging van de Senaat om $ 1 miljard aan noodfinanciering voor het Iron Dome-raketafweersysteem aan Israël te versnellen. Dagen eerder had Paul bezwaar gemaakt tegen de snelle goedkeuring van de Iron Dome-wet. In december blokkeerde hij opnieuw pogingen om de wet aan te nemen.

De stemming in het Huis van woensdag werd verwelkomd door AIPAC en ook door minister van Defensie Benny Gantz, die zijn dank betuigde aan de Amerikaanse regering voor de ongekende financiering:

“Bedankt aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het doorgeven van kritieke financiering voor veiligheid en raketverdediging voor Israël in het uitgavenpakket. Aanvulling van de ijzeren koepel en raketverdediging zullen de militaire voorsprong van Israël verzekeren, onze burgers beveiligen en de samenwerking tussen de VS en Israël versterken.

“Ik wil president Joe Biden bedanken voor zijn leiderschap en zijn niet-aflatende steun voor de veiligheid van de staat Israël, en ik zou ook mijn vriend de Amerikaanse minister van Defensie willen bedanken voor zijn standvastige inzet voor de buitengewone banden tussen de VS en Israël en de samenwerking op defensiegebied.

“Wederom zijn we getuige van de buitengewone band tussen de VS en Israël – een relatie die beide kanten van het gangpad overspant en die is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden, strategische belangen en een gedeeld streven naar een vreedzamere en vrijere wereld.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Senate approves Iron Dome funding for Israel” van 11 maart 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.