Israël zal 25.000 niet-joodse Oekraïners opvangen ‘tot het gevaar afneemt’

Oekraïense joden vinden tijdelijk onderdak in buurland Moldavië. Op zondag begon een speciale operatie om de Oekraïense Joden naar Israël te brengen (beeldbron: Iosif Snegovik)

Israël zal 25.000 niet-joodse Oekraïners ontvangen terwijl de Russische invasie van hun land voortduurt, terwijl het zich tegelijkertijd voorbereidt op een “grote golf” van Joodse immigratie, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked dinsdag aan.

In de eerste fase van het plan zullen ongeveer 20.000 Oekraïense burgers die vóór de gevechten Israël zijn binnengekomen – meestal zonder wettelijke status – tijdelijke bescherming krijgen tegen repatriëring. De overige 5.000 plaatsen zijn gereserveerd voor Oekraïners die zijn aangekomen of zullen arriveren na het uitbreken van de vijandelijkheden.

De inkomende Oekraïners krijgen een visum voor drie maanden, zoals gebruikelijk is voor buitenlanders die Israël bezoeken. Als de oorlog nog steeds aan de gang is wanneer hun visum verloopt, krijgen alle mensen in het land toestemming om te werken.

Shaked zei dat de regering ook verwacht dat ongeveer 100.000 Oekraïners in Israël zullen aankomen onder de Wet op de Terugkeer, die Joodse immigratie vergemakkelijkt. “Ter vergelijking: in verhouding tot de bevolking komt dit overeen met het verlenen van staatsburgerschap aan 3,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten, of meer dan 700.000 nieuwe burgers in het Verenigd Koninkrijk“, zei ze.

Er is een voortdurend debat gaande binnen de Israëlische regering over hoeveel Oekraïense vluchtelingen in het land kunnen worden opgevangen, terwijl het ook Oekraïense immigranten opneemt onder de Wet op de Terugkeer.

Minister van Transport Meirav Michaeli zei dinsdag tegen de publieke omroep Kan dat “Israël om morele redenen een plaats moet geven aan vluchtelingen“.

Op dit moment zie ik geen cijfers die Israël of haar karakter bedreigen“, zei ze. “Als we ons in een situatie bevinden waarin dat het geval is, zullen we erover moeten nadenken, maar op dit moment zijn we er niet.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israel to Host 25,000 Non-Jewish Ukrainians ‘Until Danger Subsides’” van 8 maart 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.