Antisemitisme bestrijder Irwin Cotler onder vuur door BDS-aanhangers op Universiteit van Toronto, Canada

Gevaar: Alleen voor Christenen. Joden niet toegelaten.” In Quebec en Ontario werden in de jaren dertig enkele anti-Jodenborden geplaatst [beeldbron: Alex Dworkin, Canadian Jewish Archives]

Meer dan 300 Joodse faculteitsleden van de Universiteit van Toronto (U of T) hekelden maandag een brief geschreven door collega’s die zich “steunden op antisemitische stereotypen” om de prominente mensenrechtenadvocaat Irwin Cotler te beschuldigen van het aanzetten tot anti-Palestijns racisme.

Cotler, die sinds 23 november 2020 Canada’s speciale gezant is voor Holocaustherdenking en Antisemitisme, sprak in januari tijdens een evenement georganiseerd door de U of T Temerty Faculty of Medicine (TFOM) ter herdenking van Holocaust Remembrance Day. 

Na zijn toespraak ondertekenden 45 faculteitsleden een brief aan de TFOM waarin ze kritiek hadden op Cotler omdat hij aandrong op de goedkeuring van de International Holocaust Remembrance (IHRA)-definitie van antisemitisme, met het argument dat het “anti-Palestijns racisme versterkte op een manier die consistent is met een breder patroon van het tot zwijgen brengen en wissen van Palestijnse stemmen.

De IHRA-definitie van antisemitisme is internationaal algemeen aanvaard, onder meer door de regeringen van Canada en Ontario, waar U of T is gevestigd, evenals door meerdere universiteiten en studentenregeringen.

De brief beschreef ook de Vrienden van Simon Wiesenthal Centrum voor Holocaust Studies (FSWC), een Joodse mensenrechtenorganisatie, als een racistische “speciale belangengroep” die “actief collega’s van kleur heeft geviseerd”.

In een schriftelijke reactie op maandag noemden 316 Joodse professoren de brief “een aanval op Joodse faculteitsleden en de Joodse gemeenschap”.

Ze schilderen de verdediging van de Joden door Irwin Cotler af als anti-Palestijns racisme, en bestendigen daarmee een antisemitische traditie van het beschuldigen van Joden die zichzelf verdedigen als het uitwissen van de stemmen en het onderdrukken van het leven van anderen,” betoogden de ondertekenaars. 

Ze vertegenwoordigen deze Holocaustherdenkingsgebeurtenis als ‘versterking [ing] anti-Palestijns racisme’, en bagatelliseren en vernederen daarmee de kwelling en geïndustrialiseerde moord op Joden in de Holocaust.

Ze vervolgden: “In zijn geheel genomen is hun brief een voorbeeld van het antisemitisme dat Irwin Cotler in zijn presentatie ontmantelde. Natuurlijk houden de andere faculteitsleden niet van ontmaskerd worden. … Helaas hebben Joden eeuwenlang met dit soort vijandigheid moeten leven.

FSWC-hoofd Michael Levitt noemde de beschuldigingen tegen Cotler dinsdag “bizar en verontrustend“.

Keer op keer lijkt het erop dat Joden wordt verteld wat wel en niet antisemitisme is en welke acties wel en niet kunnen worden ondernomen om deze alomtegenwoordige haat te bestrijden“, zei hij. 

Het is duidelijk dat de IHRA-definitie van antisemitisme nu meer dan ooit door U of T moet worden onderschreven, aangezien de jodenhaat op de campus blijft etteren. We prijzen de honderden U of T-faculteitsleden die ervoor hebben gekozen om hun stem te verheffen in het licht van dergelijke lelijkheid.

De briefwisseling vindt plaats tijdens wat de Canadees-joodse belangengroep B’nai Brith onlangs beschreef als een “brede antisemitismecrisis” binnen het systeem van de Universiteit van Toronto, waar twee studentenverenigingen tweemaal resoluties hebben aangenomen waarin de boycot, desinvestering en sancties worden goedgekeurd ( BDS) campagne gericht op Israël in de afgelopen maanden, terwijl universiteitsmedewerkers vorig jaar opmerkingen maakten die werden gezien als demoniserende aanhangers van Israël en het promoten van antisemitische tropen.

TFOM-woordvoerder Gabrielle Giroday vertelde woensdag aan The Algemeiner dat “elke vorm van discriminatie op basis van religie, ras, etniciteit, bekwaamheid, seksuele geaardheid, genderidentiteit, inheemsheid, klasse of andere sociale identiteit – inclusief antisemitisme, islamofobie of anti-Palestijns racisme – niet wordt getolereerd in Temerty Medicine.

“Om onze toewijding aan academische vrijheid ten goede te komen, zullen we niet – en willen we niet – censureren of voorwaarden stellen aan wat uitgenodigde sprekers wel of niet mogen zeggen,” vervolgde ze. “We willen opmerken dat Temerty Medicine talloze stappen heeft ondernomen om een ​​respectvolle dialoog en ondersteuning voor onze leerlingen, docenten en personeel mogelijk te maken.”

Giroday merkte ook op dat TFOM senior adviseurs heeft aangesteld over antisemitisme en islamofobie, en vorig jaar een sessie over religieuze discriminatie in de gezondheidszorg heeft georganiseerd met deelnemers die de sikh, christelijke, hindoeïstische, islamitische en joodse religies vertegenwoordigen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dion J. Pierre “More Than 300 Jewish University of Toronto Faculty Denounce ‘Attack’ on Antisemitism Envoy Irwin Cotler” van 9 maart 2022 en een artikelUniversity of Toronto to Withhold Thousands in Graduate Student Union Fees Over Israel Boycott” van 7 maart 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Michael Mostyn “University of Toronto must act now to uproot antisemitism” van 2 februari 2021 op de site van de Toronto Star
 • naar een artikel “Canada Experiences Alarming Spate of Antisemitic Incidents in Summer Months” van 30 september 2021 op de site van Combat Antisemitism
 • naar een artikel “Canada Must Lead at Forum Against Antisemitism” van 6 oktober 2021 op de site van B’nai Brith Canada
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Antisemitisme bestrijder Irwin Cotler onder vuur door BDS-aanhangers op Universiteit van Toronto, Canada

 1. Beschuldigd van ”anti Palestijns racisme””.

  Deze universiteits BDS genieën zouden moeten weten dat een beschuldiging écht geen bewijs van waarheid is.

  Iedereen kan van alles roepen!

  Het probleem voor deze groep is dat ook zij zien dat Israel stééds belangrijker/relevanter word in het MO en ‘de palestijnen’ stééds minder en waarbij Arabische leider een voor een hun handen van de palestijnse zaak/BS aftrekken.

  Het Westen is bezig met Rusland/Oekraine en heeft écht geen geduld meer voor het eeuwige palestijnse gejammer.

  Zelfs de zelf uitgeroepen vader van de palestijnen/Hamas, de Turkse Sultan Erdogan, gaat door het stof en ontvangt de Israelische President met alle pomp & praal én openbaar……en dat doet pijn!

  Tijd voor de BDS om zichzelf op te heffen.

  Ze hebben het geprobeerd….en verloren!

  Israel was/is hen altijd 10 stappen vooruit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.