Reuters beweert dat Israël burgers heeft gedood bij de aanval in Damascus

Reuters “rapporteert”:

Bij een Israëlische aanval op de Syrische hoofdstad Damascus kwamen twee burgers om het leven en werd materiële schade aangericht, meldden de staatsmedia van het land maandag, daarbij verwijzend naar een militaire bron.

Er is geen poging gedaan om de bewering te verifiëren of te weerleggen, ook al is er bij mijn weten geen burger omgekomen bij de tientallen Israëlische luchtaanvallen op Syrië die erop gericht waren de stroom Iraanse wapens naar Hezbollah te stoppen.

Het is net als het ministerie van Volksgezondheid van Hamas: als het beweert dat er burgers zijn gedood, gaan verslaggevers ervan uit dat ze de waarheid spreken. Als mensen bezwaar maken, verschuilen de verslaggevers zich achter de fictie dat ze alleen rapporteren wat de functionarissen zeggen. 

Maar deze verslaggevers proberen zelfs nooit om de bewering te verifiëren of te weerleggen. Het kost veel minder moeite om als stenograaf voor Hamas of Syrië op te treden dan om, je weet wel, daadwerkelijke verslaglegging te doen.

De berichtgeving van Al Jazeera is iets beter dan die van Reuters. Na het napraten van de beweringen, voegde het eraan toe:

“Het in het VK gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), een monitoringgroep, zei dat de raketten “een wapen- en munitiedepot raakten dat wordt geëxploiteerd door door Iran gesteunde milities in de buurt van de internationale luchthaven van Damascus”. De groep, die vertrouwt op een uitgebreid netwerk van bronnen in Syrië, zei dat het de burgerdoden niet kon bevestigen.

Al Jazeera laat het onderwerp daar vallen. Maar iedereen die de website van het Syrian Observatory for Human Rights bekijkt, kan een update van het verhaal vinden:

Volgens betrouwbare bronnen zijn bij de Israëlische aanval twee leden van door Iran gesteunde militieleden omgekomen, van wie één afkomstig is uit de zuidelijke Syrische provincie Daraa en opereerde onder de vlag van een lokale door Iran gesteunde militie, en de andere was niet geïdentificeerd of hij nu een Syrische of niet-Syrische strijder is. Bij de Israëlische aanval raakten ook zes door Iran gesteunde milities gewond. Na de aanslag werden de slachtoffers vervoerd naar ziekenhuizen in de hoofdstad Damascus.

Dus Israël heeft geen burgers gedood, alleen Iraanse milities in Syrië. Verslaggevers hadden het verhaal kunnen bijwerken met de waarheid, maar de waarheid is niet waar ze in geïnteresseerd zijn. Zelfs Iran gaf toe dat de twee doden leden waren van hun Revolutionaire Garde.

De bewering van Syrië dat Israël burgers heeft vermoord, heeft echter een andere invalshoek:

Het [Syrische] Ministerie van Buitenlandse Zaken en Emigranten bevestigde dat “de agressie van de Israëlische vijand tegen woonwijken, uren na een misdaad begaan door de terroristische organisatie ISIS, de realiteit laat zien van nauwkeurige en directe coördinatie tussen hen .”

Het ministerie zei in een verklaring: “Het was nooit toeval dat de Israëlische vijand vanmorgen een nieuwe aanval lanceerde tegen woonwijken op het platteland van Damascus, uren nadat de terroristische organisatie “ISIS” op 6 maart 2022 een misdaad had gepleegd. dat kostte het leven van een aantal van de dappere Syrische leger.” 

“Ze waren op weg naar huis”, zei ze, en legde uit dat “deze terroristische ISIS-agressie de realiteit laat zien van nauwkeurige en directe coördinatie tussen de twee.”  

Syrië heeft lang beweerd dat Israël en ISIS samenwerken, wat ISIS echt zou verbazen. Maar af en toe moeten ze ‘bewijs’ produceren. Dus een Israëlische aanval op wapenmagazijnen buiten Damascus wordt omgezet in een aanval op een woonwijk, en op de een of andere manier, aangezien het zes uur na een ISIS-aanval plaatsvond, is dat alles wat je moet weten om samenspanning te bewijzen.

Syrië’s leugen over gedode burgers werd gedaan om de propaganda, voor Arabische consumptie, van een Israëlisch/ISIS-as te bevorderen. En hoe weten we dat Syrië liegt – en dat Syrië weet dat het liegt? Ten eerste is hier het Syrische persbureau SANA dat een deel van de schade laat zien. Ziet dat er residentieel uit voor jou?

Ten tweede, merk op hoe ze de namen van de ‘burgerslachtoffers’ niet vrijgeven. Als Israël burgers zou doden, zouden hun namen en foto’s overal in het nieuws zijn, samen met interviews met de rouwende moeders.

Mensen zijn terughoudend om te denken dat officiële media of verklaringen kale leugens kunnen zijn, zelfs van de meest moorddadige regimes. Maar hier zie je dat Syrië willens en wetens loog. En dat doet Hamas ook. En de PA. En veel anderen, als het gaat om het beschuldigen van Joden.

Bronnen:

 • naar een artikelSyria claims Israel killed civilians in Damascus strike. They know they are lying, but the media parrots their lies anyway” van 8 maart 2022 op de site van Elder of Ziyon
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Reuters beweert dat Israël burgers heeft gedood bij de aanval in Damascus

 1. Nee, als de media liegt zijn het de kleine burgers van criminele regeringen, dictators, despoten & organisaties die slachtoffer blijven.

  Israel is wel wat gewend en zal hun leugens écht wel overleven.

  Vraag is hoeveel van de liegende media/journalisten dit op den duur ook zullen overleven?

  De internationale media ligt letterlijk onder vuur en dit is niet ‘zomaar uit de lucht komen vallen……….iedereen heeft genoeg van hun gedraai & gamanipuleer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.