Nationale vrouwendag in Gaza: geen reden om te feesten, integendeel

Nationale vrouwendag in de Palestijnse gebieden van Gaza, geen reden om te feesten

Dinsdag 8 maart was het internationale Vrouwendag. En zoals gewoonlijk gebruiken de Palestijnen het niet om naar hun eigen kwesties van vrouwenhaat en misbruik te kijken, maar als een zoveelste excuus om Israël aan te vallen.

Vrouwen in Gaza hielden daar voor de gelegenheid een demonstratie voor het hoofdkwartier van het ICRC, maar hun problemen met het misbruik van echtgenoten kwamen op de achtergrond door de beschuldigingen dat Israël op de een of andere manier Palestijnse vrouwen slecht behandelt.

Vrouwen in Gaza hielden daar voor de gelegenheid een demonstratie voor het hoofdkwartier van het ICRC

De vrouwen hieven Palestijnse vlaggen, foto’s van gevangenen aan Israëlische gevangenissen en plakkaten waarin werd opgeroepen een einde te maken aan de Israëlische aanvallen op het Palestijnse volk.

Bisan Abu Jiyab, een feministische activiste voor Ma’an, zei dat 8 maart komt in het licht van de herhaalde Israëlische schendingen van vrouwelijke gevangenen achter de “bezettingsgevangenissen”.

Abu Jiyab riep de internationale wereld op om pal te staan ​​voor haar standpunten tegen het bezettingsbeleid tegen de vrouwelijke gevangenen en het dagelijkse beleid van repressie, flagrante schending en ontkenning van telefoontjes en familiebezoeken, en in het licht van de opzettelijke medische verwaarlozing van vrouwelijke gevangenen.

Later in het artikel ligt de schoorvoetende bekentenis dat, ja, Palestijnse vrouwen worden geslagen door hun echtgenoten, en de Palestijnse leiders houden zich niet aan de Conventie over de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, maar dat is slechts een bijzaak. Vrouwelijke gevangenen zijn de overkoepelende mensenrechtenkwestie.

Een ander artikel over Internationale Vrouwendag in Ma’an kijkt naar de belangstelling voor Palestijnse vrouwen. Het geeft precies aan hoeveel vrouwelijke gevangenen er in de Israëlische gevangenis zitten: 32. Het benadrukt ook het verbazingwekkende feit dat ongeveer de helft van de Palestijnen vrouw is.

En tussen haakjes, het vermeldt ook dat (vanaf 2019, want hoe belangrijk zijn deze statistieken eigenlijk?) dat 13,4% van de Palestijnse vrouwen getrouwd is vóór de leeftijd van 18, 57,2% van de vrouwen “minstens één keer” is onderworpen aan psychologisch geweld in het voorgaande jaar was 18,5% van de vrouwen in het voorgaande jaar “minstens één keer” onderworpen aan fysiek geweld, en 9,4% van de vrouwen werd in die periode “minstens één keer” onderworpen aan seksueel geweld.

Dit betekent dat letterlijk honderdduizenden Palestijnen worden verkracht of geslagen door hun echtgenoten – maar de 32 vrouwelijke terroristen in Israëlische gevangenissen zijn waar de Palestijnen over willen praten. 

Wat betekent dat deze obsessie met het aanvallen van Israël Palestijnse vrouwen in feite pijn doet door kwesties van feitelijk misbruik ondergeschikt te maken aan hun onverzadigbare drang om alles over Israël te maken. Welke westerse feministen vragen aandacht voor dit probleem? 

De VN voegt eraan toe dat 50% van de Palestijnse vrouwen en 63% van de Palestijnse mannen het erover eens zijn dat een vrouw geweld moet tolereren om het gezin bij elkaar te houden. Maar daar kan niet over gesproken worden omdat het de discussie wegneemt over hoe verschrikkelijk Israël is. 

Bronnen:

  • naar een artikelFor Palestinians, International Women’s Day is another excuse to incite against Israel – and ignore gender based violence” van 7 maart 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.