Israël kan niet ‘racistisch’ of ‘apartheid’ zijn – hier is waarom

Bedoeïenen Muhammad Kabiya, Bedoeïenensoldaat bij de IDF, werd een gepassioneerde pro-Israëlactivist

De invasie van Oekraïne door Rusland is duidelijk een poging van Vladimir Poetin om het Sovjet-imperium nieuw leven in te blazen – zo niet zijn communistische ideologie. Hij heeft gezegd dat de ondergang van de Sovjet-Unie de grootste ramp van de 20ste eeuw was, en nu probeert hij dat ultieme imperialistische bouwwerk nieuw leven in te blazen.

Een ander aspect van dat tijdperk dat springlevend is – inderdaad, een heropleving maakt zoals het rijk – is het door de Sovjet-Unie geïnspireerde thema dat de Joodse bevrijdingsbeweging Zionisme noemt, de belichaming van racisme.

Laten we niet vergeten dat de passage door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van de resolutie van 1975 waarin werd beweerd dat het zionisme racisme was, volledig een door de Sovjet-Unie geïnspireerd initiatief was. De Sovjets hebben het verzonnen om de leidende bondgenoot van Amerika in het Midden-Oosten te verzwakken.

Israël had bewezen grote kracht te hebben in het tegengaan van de Sovjet-invloed in de regio, zoals blijkt uit zijn overwinningen op Sovjet-bondgenoten in zowel de Zesdaagse als de Yom Kippur-oorlog. Als Israël niet militair verslagen zou worden, dan kwamen de Sovjets creatief met een totaal verzonnen conceptueel wapen: dat democratische Israël was eigenlijk een product van racistische ideologie.

Tegen deze context komt de bijgewerkte versie van die Sovjet-uitvinding – de etikettering van de Joodse staat als apartheidsentiteit, die het meest recentelijk tot uiting kwam in een rapport van Amnesty International.

In de afgelopen jaren was de belangrijkste versie van de aanklacht ‘Israël is racistisch’ dat zijn beleid ten aanzien van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever een apartheidsbeleid was. Ongetwijfeld zijn er problematische elementen in de omgang van Israël met Palestijnen, waaronder verschillende niveaus van regelgeving ten aanzien van joden en Arabieren op de Westelijke Jordaanoever.

Maar wat deze uitdagingen ook zijn – en ze zijn complex vanwege Palestijns terrorisme en afwijzing – ze zijn niet het Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem, dat een op rassen gebaseerd ideologisch systeem van discriminatie was.

Nu echter, zoals weergegeven in het Amnesty-rapport, gaat de aanklacht veel verder dan die apartheidssmaad en doet het idee herleven dat het concept van een Joodse staat, bekend als het zionisme, in feite racistisch is. Met andere woorden, de staat Israël is onwettig.

Het feit dat deze beschuldiging nu komt, is ironisch op verschillende niveaus. Het komt op een moment dat steeds meer Arabische staten de legitimiteit van Israël erkennen en de betrekkingen ermee normaliseren. En het komt op een moment dat er zoveel gebeurt in Israël, niet alleen het idee verloochent dat Israël een apartheidsstaat is, maar ook wijst op serieuze inspanningen binnen Israël om meer eerlijkheid en gelijkheid te creëren tussen de Joodse meerderheid en minderheden in Israël.

Nieuw benoemde rechters van het Hooggerechtshof, van links naar rechts: Khaled Kabub, Ruth Ronnen, Gila Kanfi-Steinitz en Yechiel Kasher

Het meest recente teken hiervan was de aankondiging van de benoeming van een moslimrechter, Khaled Kabub, bij het Israëlische Hooggerechtshof. Kabub was al in een lagere rechtbank werkzaam en hij is de eerste moslim die is benoemd tot lid van de hoogste rechtbank van Israël. 

Het feit dat het al die jaren heeft geduurd voordat een moslimrechter deze positie bereikte (ook al was er een Arabische rechter in de rechtbank) weerspiegelt hoe ver Israël moest gaan in de betrekkingen met zijn minderheidsbevolking. Maar het feit dat het is gebeurd, maakt duidelijk hoe absurd en ongepast de beschuldigingen van apartheid zijn.

Deze belangrijke ontwikkeling valt samen met de deelname van de eerste moslimpartij aan een regeringscoalitie in Israël – de Verenigde Arabische Lijst, geleid door Mansour Abbas. Deze partij heeft volledig deelgenomen aan de huidige regering onder leiding van premier Naftali Bennett, en Abbas zelf heeft het idee verworpen dat Israël een “apartheidsstaat” is.

Israël evolueert, net als veel democratische landen over de hele wereld, voortdurend in zijn omgang met zijn diverse bevolkingsgroepen. Dit is een normaal proces, en een proces dat onderhevig is aan overweging en evaluatie. Het heeft echter geen relatie met de extreme en verachtelijke beschuldigingen die tegen haar zijn geuit.

De onafhankelijkheidsverklaring van Israël sprak de belangrijkste waarden van het land aan – als een thuis voor het Joodse volk en tegelijkertijd volledige democratische rechten voor al zijn mensen. Net als veel andere landen heeft Israël de afgelopen decennia geworsteld om de volledige rechten van zijn minderheidsbevolking te garanderen, wat allemaal werd bemoeilijkt door de Arabische en Palestijnse oorlogen tegen de Joodse staat.

Maar de Arabische burgers van Israël zijn volledig vertegenwoordigd in de Knesset, hebben gelijke stemrechten en volledige godsdienstvrijheid. Dat kan niet gezegd worden van Joden in Arabische landen. En waar er lacunes zijn – in onderwijs, in werkgelegenheid, in invloedrijke posities – worden maatregelen genomen, waaronder miljarden sjekels die door de regering worden geïnvesteerd in de Arabische sector.

In een wereld die de afgelopen dagen veel gevaarlijker is geworden, is het tijd voor democratieën om elkaar te steunen. Israël is een van die grote democratieën – en extreme beschuldigingen tegen de Joodse staat, zoals racisme en apartheid, moeten worden afgewezen en afgedaan als het dienen van de belangen van antidemocratische krachten in een gevaarlijke wereld.

De 13 verkozenen van de Arabische Coalitielijst
voor de 20ste Knesset van 17 maart 2015

Bronnen:

  • naar een artikel van Ken Jacobson “Israel Can’t Be ‘Racist’ or ‘Apartheid’ — Here’s Why” van 7 maart 2022 en een artikel van Benjamin Kerstein “Israel Appoints First Muslim Justice, Mizrachi Woman to Supreme Court” van 21 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelMuslim man, Mizrahi woman picked to serve as Supreme Court justices, both firsts” van 21 februari 2022 op de site van The Times of Israel
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.