In het licht van de Iraanse dreiging is Israëls voorzichtigheid ten aanzien van Oekraïne de morele keuze

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Iraanse Revolutie [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

CNN’s sterpresentator Christiane Amanpour is, net als andere progressieve stemmen, boos op Israël omdat het niet ondubbelzinnig aan de zijde van de Verenigde Staten staat tegen Rusland. Dit is niets anders dan gevaarlijke morele grootheid, die eerlijk gezegd geen greintje moraal mist.

Al te veel jaren knielt het Westen voor Iran neer, hoewel het de meest moorddadige acteur in het Midden-Oosten is en ondanks zijn acties en volmachten die honderdduizenden hebben gedood en miljoenen hebben verdreven van Jemen naar Syrië.

Dit gebeurt ondanks dat Iran de oorzaak is van de ineenstorting van Libanon via zijn Hezbollah-proxy. Dit gebeurt ondanks het feit dat pro-Iraanse milities er alles aan doen om de vernietiging naar Irak uit te breiden. Dit gebeurt ondanks het feit dat Iran publiekelijk zijn verklaarde doel om Israël keer op keer te vernietigen aankondigde.

Niettegenstaande dit alles is het Westen van plan een nieuwe nucleaire deal met Teheran te ondertekenen die het veel gevaarlijker zal maken voor de meeste landen in het Midden-Oosten.

De handel tussen de Europese Unie en Iran bedroeg de afgelopen jaren zo’n vier miljard euro aan export en zo’n zevenhonderd miljoen euro aan import. In 2017-2018 stond dat cijfer op zo’n 20 miljard euro. Deze verslechtering is geen uitvloeisel van enige morele redenering, maar van verlammende Amerikaanse sancties.

Een nieuwe nucleaire deal zal de economische macht van Iran herstellen, wat op zijn beurt de vernietigende kracht zal vergroten. Erger nog is het feit dat op elke internationale arena – van de VN en UNESCO tot de Mensenrechtenraad en de Wereldgezondheidsorganisatie – het westerse blok zich voor het grootste deel aansluit bij de abjecte veroordelingen die zijn geïnitieerd door duistere regimes.

Militaire parade in Teheran ter viering van de Dag van het Leger in Iran, 20 april 2021. 20 april is ook de geboortedag van Adolf Hitler. Op een voorbij rijdende truck werden borden geplaatst met slogans in het Perzisch en Engels: “Down with Israel” aka “Weg met Israël” [beeldbron: YouTube / Screenshot]

Alleen al in de VN-Mensenrechtenraad is Israël sinds 2006 95 keer veroordeeld, in tegenstelling tot 11 veroordelingen van Iran. Ondertussen heeft de Algemene Vergadering van de VN Jeruzalem sinds 2015 125 keer veroordeeld, vergeleken met slechts zes voor Teheran. Zijn dit internationale moraal of internationaal antisemitisme?

Israël wordt geconfronteerd met Iran met de steun van soennitische Arabische staten. Daartoe heeft Jeruzalem hoogstwaarschijnlijk geheime afspraken met Rusland waardoor het de Iraanse troepen kan aanvallen die zich proberen te verschansen in het door oorlog verscheurde Syrië.

Maar Amanpour heeft een eis die deze inzichten probeert te ondermijnen onder het mom van ‘moraal’. Volgens haar maakt het niet uit of haar ‘morele’ houding zou dienen om deze as van het kwaad veel krachtiger te maken. Het maakt niet uit of Hezbollah precisieraketten verkrijgt die grotere schade aan Israël kunnen toebrengen, en het maakt niet uit of dit allemaal resulteert in veel, veel meer Israëlische slachtoffers. Het maakt gewoon niet uit.

Het Westen maakt zich terecht zorgen over Rusland, maar hoe komt het dat het zijn ogen sluit in het licht van de Iraanse dreiging? Waar is de moraal hier precies? Een oogje dichtknijpen voor de situatie komt in feite neer op het in de steek laten van de mensen in het Midden-Oosten – zowel moslims als joden.

Deze gepacificeerde aanpak leidt tot een schandelijke deal met Iran die alleen zal dienen om de dodenindustrie van de islamitische republiek uit te breiden. We moeten de Russische agressie bestrijden. Maar waarom zijn degenen die tegen Rusland ingaan, en terecht, ook degenen die met een witte vlag zwaaien als het om Iran gaat?

Het valt niet te betwisten dat de VS de belangrijkste bondgenoot van Israël is, Rusland de agressor en Oekraïne het slachtoffer. Daarom sloot Israël zich aan bij de veroordeling van Moskou door de VN. Maar dat was niet genoeg om Amanpour en haar soortgenoten tevreden te stellen.

Israël moet echter doorgaan met zijn strijd tegen de meest moorddadige acteur in het Midden-Oosten. Dit is niet alleen een Israëlisch belang, het is ook een Amerikaans belang en van elk fatsoenlijk mens in het Midden-Oosten en het Westen.

Als bondgenoot zouden de VS dit moeten begrijpen en dat vrijheid van handelen die het mogelijk maakt om de macht van Iran te ondermijnen een morele verplichting is die Jeruzalem gewoon niet kan opgeven, en als dat betekent dat de Israëlische regering op eierschalen moet lopen ten opzichte van Moskou, zal het zo zijn.

En nog iets, als een harder Israëlisch standpunt tegen Rusland daadwerkelijk tot een keerpunt had geleid, dan had het een ander beleid moeten voeren. Maar het is duidelijk dat het stopzetten van Israëlische operaties tegen Iran op Syrische bodem alleen maar zou leiden tot meer bloedvergieten en vernietiging.

Gezien deze omstandigheden kiest Israël voor de morele benadering. De enigen met een morele fout zijn degenen die de oorlog tegen de moorddadige machinaties van Iran willen saboteren.

Bronnen:

  • naar een artikelIn the face of the Iranian threat, Israel’s prudence on Ukraine is the moral choice” van 4 maart 2022 op de site van Ynet News
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.