Duitse rechtbank oordeelt tegen extreemrechtse AfD-partij

Een rechtbank heeft dinsdag geoordeeld dat de Duitse binnenlandse inlichtingendienst de partij Alternative für Deutschland (AFD) kan aanwijzen als een vermoedelijk geval van extremisme, waarbij een door de partij ingediende rechtszaak wordt afgewezen .

Volgens The Associated Press heeft de administratieve rechtbank in Keulen zijn uitspraak gedaan in een langlopend geschil tussen AfD, vijf maanden na een nationale verkiezing waarbij de partij een verminderde maar nog steeds solide 10,3% van de stemmen behaalde.

De rechtbank vond dat er binnen de partij voldoende aanwijzingen waren voor anticonstitutionele aspiraties, meldt persbureau dpa. Rechters stelden vast dat de extreemrechtse factie van AfD, bekend als The Wing, officieel is ontbonden, maar prominente figuren blijven aanzienlijke invloed uitoefenen.

AfD, opgericht in 2013, trad in 2017 met 12,6% van de stemmen toe tot het Duitse nationale parlement en is momenteel de grootste van verschillende oppositiepartijen.

De partij heeft een geschiedenis van controversiële uitspraken, met name rond de Holocaust. Partijlid Bjoern Hoecke veroorzaakte in februari 2017 een storm toen hij suggereerde dat Duitsland een einde moest maken aan zijn decennialange traditie van erkenning en boetedoening voor zijn nazi-verleden.

AfD-voorzitter Alexander Gauland beschreef de nazi-periode in 2018 als slechts “een stukje vogelpoep in meer dan 1000 jaar succesvolle Duitse geschiedenis”.

Hij had echter eerder beweerd dat joden niet bang moesten zijn voor de sterke verkiezingsshow van de AfD en gaf aan dat hij “op elk moment” klaar stond om Duits-joodse leiders te ontmoeten.

Joden in de AfD

Eerder op 10 september hadden dat zestig Joodse organisaties, onder leiding van de Duits-Joodse Raad, een gezamenlijk beroepschrift ingediend tegen het stemmen op de partij Alternative für Deutschland (AFD) bij de verkiezingen in Duitsland, waarbij ze beschuldigden van “antisemitisme, racisme en misantropie”.

De AfD stuurde ons dit antwoord:

“De Duits-Joodse Raad is de enige organisatie in zijn soort wereldwijd die bijna uitsluitend door de overheid wordt gefinancierd, met € 13 miljoen per jaar. Het is dus geen verrassing dat ze tegen de AfD zouden komen, zoals bij de laatste federale verkiezingen. 

“De verantwoordelijken kunnen alleen zo handelen omdat ze vanwege de ondemocratische structuur van hun organisatie geen interne oppositie hoeven te vrezen.

“Geloof ons, de Joodse basis in de gemeenschappen denkt daar heel anders over. Ze weten uit eigen ervaring dat links en islamitisch antisemitisme veel gevaarlijker zijn dan het duidelijk grove maar uiteindelijk totaal gemarginaliseerde extreemrechts in Duitsland, of het geïsoleerde gebruik van de gele ster bij Duitse coronavirusdemonstraties .

“Deze politieke inmenging door de Duitse Joodse Raad is egoïstisch en onderdanig, en Joden in Duitsland worden er op geen enkele manier door geholpen.

“Het is opmerkelijk dat alleen door de staat gefinancierde Joodse organisaties aan deze oproep deelnamen. Onafhankelijke joodse organen zoals het maandblad “Jüdische Rundschau” en conservatieve joodse verenigingen zoals Chabad Duitsland zijn niet vertegenwoordigd, en dat is geen verrassing. Het is immers niet in het belang van de joden in Duitsland dat de gevestigde partijen hun anti-Israëlische beleid zonder serieuze oppositie door kunnen drukken. De AfD is de enige partij in Duitsland die dit beleid ernstig bekritiseert.

“Met onze succesvolle initiatieven om Hezbollah te verbieden en de antisemitische BDS-beweging te verbieden, en onze eisen om UNRWA te defunderen en de discriminerende etiketteringsvereiste voor Joodse producten van de ‘Westelijke Jordaanoever’ af te schaffen, heeft de AfD meer gedaan om het Joodse leven te beschermen dan enig ander andere partij in de Duitse Bondsdag.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “German court rules against far-right AfD party” van 9 maart 2022 en een artikel van Artur Abramovych “AfD reply to a7 news piece:The German Jewish Council does not speak for our Jewish voters” van 10 september 2021 op de site van Israel National News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.